Skocz do zawartości

[Zapięcie] New York Fahgettaboudit U-lock

prezi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a co sądzicie o tym ABUSie http://www.moto-akcesoria.pl/blokada-abus-granit-x-plus-54160hb-u-lock-nowej-generacji,p,38387 Sporo tańszy od New Yorka. Zastanawiam się czy wystarczą 23 cm wysokości pałąka. Ewentualnie dorzucając 50zł można mieć 30cm. Jak szukałem to głównie przeznaczpny jest dla motorów:)

Ma same świetne recenzje i wynika z nich, że nie ustępuje New York M18.

Co do ceny, to M18 można w tej chwili kupić na brytyjskim amazonie za 61 funtów. Cena obejmuje przesyłkę.

Napisano

Ma same świetne recenzje i wynika z nich, że nie ustępuje New York M18.

Co do ceny, to M18 można w tej chwili kupić na brytyjskim amazonie za 61 funtów. Cena obejmuje przesyłkę.

M18 ma grubszy pałąk więc jak może mu nie ustępować?

Napisano

a co sądzicie o tym ABUSie http://www.moto-akce...neracji,p,38387 Sporo tańszy od New Yorka. Zastanawiam się czy wystarczą 23 cm wysokości pałąka. Ewentualnie dorzucając 50zł można mieć 30cm. Jak szukałem to głównie przeznaczpny jest dla motorów:)

Mam pożyczonego od kupla NY Fahgettaboudit, a on ma 15cm i przyznam szczerze że pod względem funkcjonalności sprawuje się całkiem nieźle. Moim zdaniem 23cm spokojnie wystarcza, a ostatnio sam nawet zacząłem się zastanawiać nad Evolution Mini :icon_confused:

Napisano

Nie znam się na zapięciach za bardzo, i nie mam jakiegoś super rower 1500zł więc 500zł za New Yorka trochę przesada. Oba mają najwyższy poziom zabezpieczeń swoich firm tylko New York 200zł droższy

Napisano

Mam pożyczonego od kupla NY Fahgettaboudit, a on ma 15cm i przyznam szczerze że pod względem funkcjonalności sprawuje się całkiem nieźle. Moim zdaniem 23cm spokojnie wystarcza, a ostatnio sam nawet zacząłem się zastanawiać nad Evolution Mini :icon_confused:

Nawet funkcjonalny? Tzn jak go zapinasz?

Napisano

Ulock ma 15 cm i zapinasz przez koło i ramę? O_o Daj fotkę proszę.

Oki, pyknę foto jak będę jutro na mieście, ale tak jak napisałem, tylko do znaku drogowego i rower to pseudo-szosa :icon_mrgreen:

Napisano

Ulock ma 15 cm i zapinasz przez koło i ramę? O_o Daj fotkę proszę.

Spóźnione, ale jest:

p3200016.th.jpg

p3200011x.th.jpg

Drugi sposób bardzo skuteczny w przypadku stojaków rowerowych: przez ramę, łańcuch i szprychy w kole :icon_mrgreen:

Napisano

1. Tak myślałem. Podobne zdjęcie znalazłem w sieci ale tak nie da się zapiąć roweru jeżeli mamy hamulce v-brake :(

2. Za szprychy? Nie dzięki ;)

Napisano

1. Tak myślałem. Podobne zdjęcie znalazłem w sieci ale tak nie da się zapiąć roweru jeżeli mamy hamulce v-brake :(

2. Za szprychy? Nie dzięki ;)

Myślę że mając V`ki też sobie poradzisz bez problemu. Co do zapinania przez szprychy, no cóż wole za nie zapiąć i mieć pewność że nikt koła ukradnie, bo pierw by musiał je przeciąć. Jak zapniesz przez samą ramę to ci ukradną tylne koło bez użycia narzędzi.

Napisano

1. Mam w piwnicy zabetonowany stojak na rower w kształcie odwróconej litery U. Jest dosyć gruby i nie da się przupiąć roweru z V-brake tym U-Lockiem. Znalazłem troszkę inny sposób. Zrobię focię to wkleję :)

Napisano

Ja mam od 2 lat tego abusa w wersji 30 cm i uważam że krótszy byłby za krotki. Wazy 1,6 kg. Jak najbardziej polecam. Na youtube był gdzieś test gdzie wytrzymał 13,5 tony nacisku. I podobno PZU daje zniżkę na ubezpieczenie motocykla zabezpieczonego nim.

Woże go do szkoły w plecaku razem z książkami. Jak mam jakaś większą to ja daje od strony pleców żeby mnie nie gniótł. Trochę go czuć ale jest ok.Mocowanie do ramy kupiłem ale chyba niepotrzebnie bo jakoś nie mam gdzie go przyczepić.

Napisano

Wiadomo że dłuższym zapięciem łatwiej spiąć rower, ale niestety jakkolwiek tego nie uczynimy to i tak jedno koło pozostanie niezabezpieczone. Jedyna możliwość jaka zostaje zaciski kół na imbusy/nakrętki lub ściągnięcie przedniego koła i spięcie go razem z ramą/tylnym kołem. Zawsze można też kupić 2 ulocki :icon_wink:

Napisano

Ja mam od 2 lat tego abusa w wersji 30 cm i uważam że krótszy byłby za krotki. Wazy 1,6 kg. Jak najbardziej polecam. Na youtube był gdzieś test gdzie wytrzymał 13,5 tony nacisku. I podobno PZU daje zniżkę na ubezpieczenie motocykla zabezpieczonego nim.

Woże go do szkoły w plecaku razem z książkami. Jak mam jakaś większą to ja daje od strony pleców żeby mnie nie gniótł. Trochę go czuć ale jest ok.Mocowanie do ramy kupiłem ale chyba niepotrzebnie bo jakoś nie mam gdzie go przyczepić.

Kurde zamówiłem 23 cm i trochę mnie wystraszyłeś.

Napisano

Drugi sposób bardzo skuteczny w przypadku stojaków rowerowych: przez ramę, łańcuch i szprychy w kole :icon_mrgreen:

Też tak czasami przypinam, ale wolę zamkiem do dołu, bo trudniej w nim gmerać.

23cm to już spora swoboda i w 90% przypadków nie powinno być problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...