Skocz do zawartości

[rower] Kross Level A4 - czy dobry

kici112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanko, czy ten rower(klik) jest wart swojej ceny, czy są jakieś lepsze rowery w tej granicy cenowej (chodzi o rower XC, taki uniwersalny) i czy za 1500 zł taki rower bardziej opłacało by się złożyć. W temacie rowerów jestem zielony więc proszę o objaśnienie :rolleyes: .

Napisano

W tej cenie to bardzo dobra opcja.

Złożyć może i by dało się lepiej, ale tylko z używanych części i musiałbyś nawet przez kilka miesięcy wyszukiwać okazji na allegro. Jeśli jesteś zielony to tym bardziej odpuść sobie składanie.

Weź też pod uwagę, że aukcja dotyczy rozmiaru ramy 16" i czy będzie to dobra wielkość na Twój wzrost. Jeśli tak to jak najbardziej bierz ten rower.

Napisano

Inny rozmiar ramy. Na ostatnim zdjęciu, które nie jest zdjęciem tego konkretnego roweru z aukcji, tylko po prostu jest wzięte z jakiegoś innego źródła, rama jest najprawdopodobniej w rozmiarze 20" (ewentualnie 18"), a sprzedawany rower na aukcji jest w rozmiarze 16". Rozmiar ramy to nic innego jak długość rury podsiodłowej, czyli tej biegnącej od siodełka do suportu (korby). Skoro ta rura jest krótsza, wymusza to inne poprowadzenie górnej rury. Proste.

Napisano

Z najlepszym osprzętem jest z 2009, lecz jest mało osiągalny w normalnym rozmiarze (mam 165 cm wzrostu) więc trzeba szukać z 2010 rozmiar 18'. Czy można zmieścic sie z kupnem tego roweru w 1500 zł? Jak nie to jaki możecie mi podobny do tego krossa rower?

Napisano

Rower nie jest najwyższych lotów, ale za taką cenę - wręcz idealny jeżeli zaczynasz przygodę z rowerami .

Na Twój wzrost 18 będzie raczej przyduża - a jak zamierzasz w przyszłości mieć potomstwo to lepiej nie ryzykować .

Tu masz rocznik 2009, w cenie trochę przekraczającej Twój limit i w rozmiarze 16.

Jak złapiesz bakcyla to po jakimś czasie będziesz mógł zmienić rower na coś lepszego/większego - rower możesz wymienić, a klejnoty - nie :)

Napisano

Ja też piję, ale może jeszcze urosnę :confused: , ale jest problem bo w rozmiarze 18' nie mogę wogóle znaleźć modelu z 2009 a z 2010 są ale po 1599 zł co z lekka przekracza moje możliwości finansowe.

PS : ahmedsaid - rozmiar 16' chyba będzie nieco za mały jak na 165 cm, a po zakupie roweru nie mam zamiaru pół roku póżniej kupować następnego

Napisano

Rower nie jest najwyższych lotów, ale za taką cenę - wręcz idealny jeżeli zaczynasz przygodę z rowerami .

Na Twój wzrost 18 będzie raczej przyduża - a jak zamierzasz w przyszłości mieć potomstwo to lepiej nie ryzykować .

Tu masz rocznik 2009, w cenie trochę przekraczającej Twój limit i w rozmiarze 16.

Jak złapiesz bakcyla to po jakimś czasie będziesz mógł zmienić rower na coś lepszego/większego - rower możesz wymienić, a klejnoty - nie :)

Przecież rower, który został podany w pierwszym linku to też jest rocznik 2009, a ten z Twojego linku jest identyczny, tylko droższy o stówę :P

kici; Nie trzeba potem wymieniać całego roweru, można samą ramę stosunkowo niewielkim kosztem (300 zł na allegro za ramę od Levela). Moim zdaniem rama 18" nie będzie przesadnie za duża (wiem, bo mam 170cm i właśnie rozmiar 18" od Levela A4), ale na 16" też pojeździsz. Tutaj masz Levela A4 2010 z ciut gorszym osprzętem, ale ramą 18". Wybór należy do Ciebie.

Napisano

Dzięki pewnie będę zastanawiał sie nad ramą 18'. Mam jeszcze jedno pytanko, jeżdze stosunkowo dużo bo w 3 lata ok. 25 000km (do szkoły codziennie 15km + na ukraine z wójkiem po wódke, a to jest 60km w jedną strone) :icon_mrgreen: i czy ten rowerek może bez jakiś większych wymian dojechać przynajmniej 15 000km?

• Mod Team
Napisano

Jeśli będziesz o niego dbał, czyli czyścił, smarował, serwisował, etc., to powinien przeżyć.

Napisano

Więc jak kupie rozmiar 16' to po jakimś czasie gdy bede chciał wymienić rame na 18' to bez problemu można wszystko przełożyć (widelec etc.)?

Napisano

Jednak nie kupie tego krossa 16' bo jest zdecydowacie za mały :confused: . Jaki inny rowerek polecacie do 1500 zł tego typu jak krooss?

• Mod Team
Napisano

Wybredny jesteś, a szkoda, bo w tej cenie raczej nic lepszego od Krossa nie znajdziesz. Jednak jeśli zależy ci na wyglądzie roweru, a nie jego osprzęcie, obejrzyj Mbike Renegade 0.3 lub 0.4 (aczkolwiek ten już przekracza budżet).

Napisano

Czy na pewno ten kross to rower sprawdzony, bo sprzedawca w sklpie rowerowym mówił mi że kross tylko widoczny osprzęt ma dobry,a ten ukryty już nie koniecznie (łożyska są do niczego i sie sypią po 2 miesiącach użytkowania). Jakie wasze wrażenia, kto ma ten rower?)

Napisano

Niby jakie łożyska? Piasty, stery, suport? Cudów nie ma się co spodziewać, ale w takie bajki że te części mają się sypać po dwóch miesiącach to nie wierzę :) Kross jako marka jest bardzo sprawdzonym rowerem, prawdopodobnie sprzedaje w tej chwili (na pewno w ciągu kilku ostatnich lat) najwięcej nowych rowerów na rynku.

Ja posiadam A4, model na 2010 r., ale mam go dopiero od listopada i za wiele o jego niezawodności nie mogę Ci powiedzieć.

Napisano

Ja mam a4 z mudserwisu.

W tym momencie w rowerze z oryginału została tylko rama. Z góry był skazany na wymianę bebechów gdyż jazda po górach pokazała liczne niedoskonałości, poza tym ja odczuwałem wewnętrzną potrzebę właśnie takich modernizacji a nie innych i nic nikomu do tego. Niemniej i bez gór 2 rzeczy były u mnie do wymiany po kilku miesiącach- właśnie korba zz suportem oraz stery- wianki zrobiły wyżłobienia w bieżniach.

Mimo tego rower ten jest najlepszym wyborem w tym przedziale cenowym. W większości sklepów rowerowych słyszy się:" O kross każdy tera na tym jeździ"/ "Polski gówno tandetnie wykonane" etc. Uważam takie opinie za nieuzasadnione, wiadomo rower high-end'owy to to nie jest ale do pewnej granicy cenowej można z niego zrobić naprawdę solidną maszynę.

Reasumując uważam że źle zrobisz wybierając inny zważywszy na to że ten inny miałby słabszy osprzęt o byłby to nieuzasadniony wybór.

Daj znać na PW przed zakupem w mudserwis.

Napisano

Niemniej i bez gór 2 rzeczy były u mnie do wymiany po kilku miesiącach- właśnie korba zz suportem

Na jaki suport wymieniłeś, czyli ile za nie go dałeś?? Jak wiesz to jakie jest suport w oryginale??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niestety, rowerki kross a4 poszły już, więc trzeba się zastanowić nad jakimś innym.

Może taki ,Kellys Spider 2009 też w tej cenie osprzęt też w miarę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...