Skocz do zawartości

[zakup] klasyczna szosówka

RATM

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem rowerowej braci!

Ostatnio dokonałem decyzji o zakupie 'starszej' klasycznej szosówki. Mam sporą zajawkę ogólnie na rowery i jest to nieodłączny element mojej codzienności :) z tym, że do tej pory zajmowałem się głównie MTB (posiadam freeride'ówkę Speca oraz XC Meridki). W tym temacie siedzę dosyć głęboko i posiadam spore zaplecze jeśli chodzi o sprawy techniczne i serwis, także z szosówką też pewnie bym sobie poradził pod tym względem.

Moje problemy:

- nie mam wiedzy na temat marek ram szosowych, a także jakości kół, osprzętu itd.

- ograniczeniem jest budżet, ponieważ zamierzam dojeżdżać nim na uczelnię... reszty chyba dopowiadać nie trzeba, bo każdy wie jak jest w naszym pięknym kraju

Rozglądałem się za jakimiś Gazelkami, Peugeotami, ale nie podaję konkretnych linków, ponieważ zbytnio nie widzę różnicy pomiędzy nimi.

Budżet to powiedzmy koło 400 zł - jak będzie mnie, to lepiej, ale jak będzie warto to i dołożę trochę.

Wzrost to 182 cm, waga ~ 80 kg (aktualnie pracuję nad tym ;))

P.S. Rowerek poza dojazdem na uczelnię służyłby mi również do śmigania sobie na co dzień ;) szosówki jeszcze nie mam ;)

Prosiłbym Was, szanowni bikerzy, o pomoc - jakieś konkretne linki, Wasza opinia, rady itd.

Dzięki!

Z góry przepraszam za taką zwłokę, byłem na wyjeździe.

@harmankardon - na razie dzięki za propozycję, ale będę miał na uwadze Twój rowerek.

Powiedzcie mi, ile wart jest rower z tego linku:

http://allegro.pl/gazelle-olimpia-i1482082606.html ?

bo aukcja niedługo się kończy, pewnie nikt nie kupi, to złożę sprzedającemu jakąś propozycję.

Ogólnie mógłby ktoś powiedzieć małe co nieco o firmie Gazelle?

Ten z linku nawet w dobrym stanie, szkoda że siodełko takie kiepskie. No i mufy takie nijakie. Tylko czy rama w rozmiarze 62 nie będzie za duża dla Ciebie? Dobrze było by się przymierzyć do tego roweru przed zakupem.

Zobacz ten i ten. Ja moją szosówkę kupiłem u tego gościa, można się z nim dogadać. Najlepiej poszukaj czegoś w swojej okolicy bo stary rower zawsze warto obejrzeć czy rama jest prosta itp. No i zawsze trzeba coś po zakupie poprawić a to linki i pancerze albo suport.

Winora

Ten na szybko wydaje się być niezły, na pewno najlepszy z tych które wrzuciliście, fajny mostek/kiera, dobre obręcze cały na 105, kaseta wygląda zdrowo, rurki tange, siodło rzecz gustu i gumy do wymiany, pytanie na ilu się skończy:)

Co do rozmiaru, myślę że dla Ciebie 56-57 podsiodłowa c-c, górna do 56cm bo zawsze można mostek na krótszy wymienić a te kobyły powyżej 60 to sobie odpuść. Zmierz sobie przekrok, w mtb się na to raczej nie patrzy ale w szosie jak przesadzisz z rozmiarem to może być KRYTYCZNY błąd :D

Co by tu jeszcze, rurki columbus/reynolds/tange/oria.

pzdr

Podepnę się do tematu, ponieważ także poszukuję starej klasycznej szosówki. Mam problem z rozmiarem, tzn. z dostepnością :icon_confused: Rzecz jednak dotyczy samego przekroku. Mam 78cm od podłoża do krocza. Czy w takim przypadku szukać ramy z maksymalnym przekrokiem właśnie 78cm, czy ma to być trochę mniej, np. 76-77cm, a może z 1-2cm więcej? Jak się ustosunkować do tego?

Jeśli miałby ktoś konkretną propozycję to dodam, że mój wzrost to ~170cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...