RATM Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Czołem rowerowej braci! Ostatnio dokonałem decyzji o zakupie 'starszej' klasycznej szosówki. Mam sporą zajawkę ogólnie na rowery i jest to nieodłączny element mojej codzienności z tym, że do tej pory zajmowałem się głównie MTB (posiadam freeride'ówkę Speca oraz XC Meridki). W tym temacie siedzę dosyć głęboko i posiadam spore zaplecze jeśli chodzi o sprawy techniczne i serwis, także z szosówką też pewnie bym sobie poradził pod tym względem. Moje problemy: - nie mam wiedzy na temat marek ram szosowych, a także jakości kół, osprzętu itd. - ograniczeniem jest budżet, ponieważ zamierzam dojeżdżać nim na uczelnię... reszty chyba dopowiadać nie trzeba, bo każdy wie jak jest w naszym pięknym kraju Rozglądałem się za jakimiś Gazelkami, Peugeotami, ale nie podaję konkretnych linków, ponieważ zbytnio nie widzę różnicy pomiędzy nimi. Budżet to powiedzmy koło 400 zł - jak będzie mnie, to lepiej, ale jak będzie warto to i dołożę trochę. Wzrost to 182 cm, waga ~ 80 kg (aktualnie pracuję nad tym ) P.S. Rowerek poza dojazdem na uczelnię służyłby mi również do śmigania sobie na co dzień szosówki jeszcze nie mam Prosiłbym Was, szanowni bikerzy, o pomoc - jakieś konkretne linki, Wasza opinia, rady itd. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Podaj swoje propozycje a my ocenimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harmankardon Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Tak się złożyło, że mam właśnie na sprzedaż szosówkę Peugeota w dobrym stanie, ta co widnieje w moich rowerach - jeszcze klamki zmieniałem na oryginalne. Aby już nie robić bałaganu, wysłałem PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Z góry przepraszam za taką zwłokę, byłem na wyjeździe. @harmankardon - na razie dzięki za propozycję, ale będę miał na uwadze Twój rowerek. Powiedzcie mi, ile wart jest rower z tego linku: http://allegro.pl/gazelle-olimpia-i1482082606.html ? bo aukcja niedługo się kończy, pewnie nikt nie kupi, to złożę sprzedającemu jakąś propozycję. Ogólnie mógłby ktoś powiedzieć małe co nieco o firmie Gazelle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Ten z linku nawet w dobrym stanie, szkoda że siodełko takie kiepskie. No i mufy takie nijakie. Tylko czy rama w rozmiarze 62 nie będzie za duża dla Ciebie? Dobrze było by się przymierzyć do tego roweru przed zakupem. Zobacz ten i ten. Ja moją szosówkę kupiłem u tego gościa, można się z nim dogadać. Najlepiej poszukaj czegoś w swojej okolicy bo stary rower zawsze warto obejrzeć czy rama jest prosta itp. No i zawsze trzeba coś po zakupie poprawić a to linki i pancerze albo suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sucharix Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Winora Ten na szybko wydaje się być niezły, na pewno najlepszy z tych które wrzuciliście, fajny mostek/kiera, dobre obręcze cały na 105, kaseta wygląda zdrowo, rurki tange, siodło rzecz gustu i gumy do wymiany, pytanie na ilu się skończy:) Co do rozmiaru, myślę że dla Ciebie 56-57 podsiodłowa c-c, górna do 56cm bo zawsze można mostek na krótszy wymienić a te kobyły powyżej 60 to sobie odpuść. Zmierz sobie przekrok, w mtb się na to raczej nie patrzy ale w szosie jak przesadzisz z rozmiarem to może być KRYTYCZNY błąd Co by tu jeszcze, rurki columbus/reynolds/tange/oria. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 15 Marca 2011 Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Podepnę się do tematu, ponieważ także poszukuję starej klasycznej szosówki. Mam problem z rozmiarem, tzn. z dostepnością Rzecz jednak dotyczy samego przekroku. Mam 78cm od podłoża do krocza. Czy w takim przypadku szukać ramy z maksymalnym przekrokiem właśnie 78cm, czy ma to być trochę mniej, np. 76-77cm, a może z 1-2cm więcej? Jak się ustosunkować do tego? Jeśli miałby ktoś konkretną propozycję to dodam, że mój wzrost to ~170cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 20 Marca 2011 Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Nieważne, post wyżej nieistotny. Już trochę czasu na forum przesiedziałem i chyba zapomniałem, że jest odpowiedni wątek z uwagami na temat doboru rozmiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Może zerknijcie jeszcze tutaj: http://allegro.pl/legnano-unikat-brev-campagnolo-klasyk-9-5-kg-i1524304551.html 40 minut raptem do końca. Jakich pieniędzy jest wart? I czy generalnie w ogóle próbować? Jest godny uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Aktualnie mam na oku tego: http://allegro.pl/campagnolo-dura-ace-600-shimano-105-i1519418594.html Poproszę o Wasze opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.