tomasov Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Witam!Czy ogólnie hamulce hydrauliczne SHIMANO ALFINE są dobrymi hamulcami?Do jakich innych można je porównać?są gorsze czy nieco lepsze np.od avid juicy three?Czy może ktoś ich używa?Proszę o waszą opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Gdzie chcesz ich używać? W jakim rowerze? Ile ważysz? Z jakimi heblami masz doświadczenia? O ile o sile nie wiem, nie wypowiem się, to raczej jakościowo paściem nie będzie - w końcu shimano z wysokiej, bądź co bądź grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasov Napisano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Gdzie chcesz ich używać? W jakim rowerze? Ile ważysz? Z jakimi heblami masz doświadczenia? O ile o sile nie wiem, nie wypowiem się, to raczej jakościowo paściem nie będzie - w końcu shimano z wysokiej, bądź co bądź grupy. Do jazdy do pracy a na weekendy do lasu!jeśli chodzi o wagę to ważę 95kg ale nie w tym rzecz!Chce po prostu wiedzieć jakie są jakościowo i czy można je porównać do Avid Juicy three? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Posiadam te hamulce w rowerze i jak dla mnie są bardzo dobre. Co prawda wcześniej miałem V'ki, więc może dlatego Ważę 58kg, więc nie dużo , ale OTB bez problemu można zrobić ze standardowymi klockami. Co prawda po pół roku, po zatłuszczeniu lekko klocków straciły dużo na sile, ale to z mojej winy Ogólnie jeśli chcesz jeździć po mieście, szosie i lekki las to na pewno wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 według mnie nie są warte zachodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalW1994 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Hamulce Alfine to w praktyce to samo co LX. Mnie spokojnie wystarczają, ale porównania do innych nie mam bo to moje pierwsze hydrauliczne . na szosę i szuter wystarczają. Ważę 64kg Hamulce Alfine są identyczne jak hydrauliki grupy LX. Mnie spokojnie na szosę i szuter wystarczają. Ważę 64kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Hamulce Alfine to w praktyce to samo co LX. Mnie spokojnie wystarczają, ale porównania do innych nie mam bo to moje pierwsze hydrauliczne . na szosę i szuter wystarczają. Ważę 64kg a nie piszczą jak syrena alarmowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Alfine różni się de facto tym, że klamka hamulcowa jest nieco dłuższa i mieści się na raz więcej paluchów - zgodnie z założeniem grupy komfortowych Poza tym znany na wylot system shimano - opinii jest mnóstwo w sieci i na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Brat od dziewczyny kupił Krossa Scrapera i miałem okazję się przejechać właśnie na tych hamulcach. Co do jakości działania się nie wypowiem bo były niedotarte, ale zacisk jak ktoś zauważył to sprawdzony patent shimano, więc nie powinno być źle. Same klamki ze względu na swoją wielkość całkiem fajnie leżały w dłoniach i szczerze mówiąc to nawet jeśli zacisk nie działał by wybitnie, to można jej konkretnie ścisnąć i bez problemu zatrzymać szybko rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjzz12 Napisano 13 Marca 2011 Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Alfine różni się de facto tym, że klamka hamulcowa jest nieco dłuższa i mieści się na raz więcej paluchów - zgodnie z założeniem grupy komfortowych Poza tym znany na wylot system shimano - opinii jest mnóstwo w sieci i na forum. Klamki w grupie Alfine są dwie, na cztery i na dwa i pół palca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vito123 Napisano 12 Października 2011 Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Wiem że odgrzewam ale... posiadam alfine 500 czyli 4 palczastą dżwigienkę chodzi jak powinna.. ale preferuje 2,5 palczaste. Czy jest mozliwosc wymiany samej dźwigienki z 4 na 2,5 palczastej bez kupowania hamulca ? czy sa to jakies stadardowe dźwignie? bo jak szperałem na necie nie moge znaleźć a nie uśmiecha mi sie wydac 2x110pln na tej samej klasy klamki i bawic sie w oleju :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Shimano nie sprzedaje klamek na części i samej łapy nie kupisz, pozostaje Ci albo kupno całości, albo polowanie na używane klamki, czasami można dorwać komplet w dobrym stanie do 100pln np. Od 595ek czy SLXów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vito123 Napisano 13 Października 2011 Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Shimano nie sprzedaje klamek na części i samej łapy nie kupisz, pozostaje Ci albo kupno całości, albo polowanie na używane klamki, czasami można dorwać komplet w dobrym stanie do 100pln np. Od 595ek czy SLXów. Dziekuje za info... nie jest to tak pilne wiec pewnie bede polowal na allegro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.