Crackunim Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Witam Serdecznie. Mam pewien poważny problem, mianowicie, ostatnio, kiedy myłem rower, przez przypadek, zamiast odtłuszczacza użyłem na hamulec smaru.. :| Od tego czasu nie pracuje już zbyt dobrze.. Dzisiaj rano, próbowałem go wyczyścić przed przejażdżką, co na chwilę poskutkowało. Niestety po kilku minutach hamulec znów było mi bardzo ciężko zablokować.. Dodam, że dzisiaj czyściłem go, nie ściągając koła.. Bardzo proszę Was o szybką poradę, co z nim zrobić.. Jest to hamulec montowany standardowo w rowerach Giant Rincon Disc i jest to któryś z niższych modeli Tektro [nigdzie nie mogę znaleźć dokładnej nazwy.. :oops:] na tarczach 16o mm. Czy mam rozmontować koło i czyścić go, dopóki to coś da, czy jeszcze chwilę pojeździć z nim [na szczęście jest to hamulec przedni] i wymienić na nowy? Jakoże czytałem wiele pozytywnych opinii na temat hamulca Shimano Deore M 353 zamierzam kupić go najpierw na przednie koło, a jeżeli dobrze się spisze, także na tylne. Chciałbym jeszcze znać jego wagę [jest to dla mnie trochę istotne]. Jeżeli ktoś miałby do niego jakieś zastrzeżenia, proszę o podanie jakiegoś hamulca, parametrami podobnego do tego, podanego przeze mnie. Pozdrawiam, Crackunim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Sprpboj umyć tarcze i klocki np. benzyną atrakcyjną , sproboj wyszorować w płynie do mycia naczyń (w jakimś który dobrze rozpuszcza tłuszcz). A jak nie pomoże, to chyba niestety będziesz musiał kupić nowe klocki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crackunim Napisano 12 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Witam Serdecznie. Może to głupie pytanie, ale jaka to benzyna atrakcyjna? :? Możesz podać mi jakąś nazwę? Chyba zrobię tak jak powiedziałeś, jeżeli jednak chodzi o kupno nowych klocków, to wtedy kupię cały nowy hamulec [nazwę napisałem we wcześniejszym poście]. A Ty używasz hamulców tarczowych? Jeżeli tak, to możesz powiedzieć mi jakich, za jaką cenę, oraz jak Ci się na nich jeździ? Pozdrawiam, Crackunim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawek Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Crackunim, Chyba zrobiłeś literówkę w swoim poście - 353 zamiast 535. W dowolnym sklepie z farbami kup "benzynę ekstrakcyjną", butelka 0,5 l kilka złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 ale jaka to benzyna atrakcyjna? Chodzi oczywiście o benzynę ekstrakcyjną, do kupienia w każdym sklepie chemicznym [taki żart słowny z tą atrakcyjną ] Jeżeli tak, to możesz powiedzieć mi jakich, za jaką cenę, oraz jak Ci się na nich jeździ? z przodu mam Hayes HFX-9 XC (teraz kosztuje coś około 400 zł). Modulacja jest bardzo dobra, siła hamowania też dosyć duża (ważę 70 kg). Na mokrym i w błocie hamuje prawie tak samo dobrze jak na suchym (na takiej "niepewnej" nawierzchni, prędzej przednie koło się blokuje, niż hamulec miałby nie dać rady...). Klocki ładnie się same ustawiają, nie trzeba nic przy tym heblu grzebać. Jedyne co mnie troche wkurza, to odkręcająca się sróbka od regulacji odległości klamki od kierownicy - często muszę ją dokręcać. Ale wystarczyło by ją posmarować preparatem do zabezpieczania gwintów i nie będzie problemu - muszę to kiedyś wreszcie zrobić Generalnie z czystym sumieniem mogę polecić ten hamulec, szczególnie że jego cena nie jest zbyt wygórowana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crackunim Napisano 12 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Witam Serdecznie. Wawek, racja, popełniłem błąd, jednak chyba wszyscy dowiedzą się, o co chodzi.. :wink: Dziękuję za informację na temat benzyny. Lobster, w najbliższym czasie zakupię wszystko do czyszczenia, wyczyszczę i zobaczymy, co to da.. W końcu i tak nic nie stracę, a nóż uda się je naprawić. Jeżeli chodzi o wymianę, to i tak [niezależnie od tej usterki] chciałem te hamulce wymienić na tarczowe hydrauliczne.. Co do Twoich Hayes`y, to czy możesz mi podać link strony, z której je kupiłeś [oczywiście, jeżeli kupiłeś je przez internet], a jeżeli nie, to adres sklepu [w końcu oboje mieszkamy w Krakowie 8)]? Rozglądam się za jakimiś Hayes`ami, ale sam nie wiem, jakie będą odpowiednie [porównywalne do podanych przeze mnie Deore..]. Czy ktoś może mi pomóc? Pozdrawiam, Crackunim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Okladziny klockow przetrzyj nie benzyna a drobnym papierem sciernym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crackunim Napisano 12 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Witam Serdecznie. Koniec Panowie, koniec! Nie mam do siły do tego hamulca.. Czyściłem go na wszystkie możliwe sposoby, a i tak to nic nie dało.. Jutro się go pozbywam. :evil: W związku z tym mam do was pytanie. Jaki polecacie hamulec typu V do 15o złotych? Zastanawiałem się nad Avid Single Digit 5 lub Avid Single Digit 7. Proszę Was o szybką odpowiedź. Pozdrawiam, Crackunim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 to czy możesz mi podać link strony, z której je kupiłeś www.allegro.pl Ale teraz w każdym sklepie powinny być w miarę tanio, zobacz w Windsporcie na Zwierzynieckiej, solidny sklep, a i zawsze z ceny zejdą jak odpowiednio zagdasz Jaki polecacie hamulec typu V do 15o złotych? A to już nie chcesz tarczy ? Ja mam Avida SD7 z tyłu . Ale SD5 podobno tak samo dobrze hamuje, tylko troche cięższy jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crackunim Napisano 12 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Witam Serdecznie. Co do hamulców tarczowych, to po ostatnim zdarzeniu z moimi hamulcami, przez jakiś czas mam dosyć wszelkich tarcz.. Ostatnio byłem w tym Windsporcie i ku mojemu zmartwieniu w skepie już same narty.. Polecam za to I-Sport, koło Carrefoura Zakopianki. Jeżeli chodzi o Avida SD-7, na BikeStacji za 165 złotych [plus koszt przesyłki - 11 złotych] można kupić komplet na dwa koła, bez klamek i jeżeli jutro nie będzie ich dostępnych w I-Sporcie, albo będą drogie, to kupie je właśnie przez BikeStacje. Pozdrawiam, Crackunim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 dobre są te hamulce Tektro?? słyszalem ostatnio niepochlebne opinie, nie wiem czy kupowac rower z hamulcami tej firmy ... to chyba niższa półka sklepowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Chodzi ci o tarczówki, czy o v`ki. Ja w moim rowerze posiadam vki Tektro. Od sierpnia zdążyły złapać już straszne luzy. Jeśli chodzi o tarczówki to tu masz test: http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet...et&g=39&art=137 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 generalnie o tą firme mi chodzi ... czy wystrzegac sie ich produktów czy sa takie w miare miare ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Może napisz dokładnie co Cię interesuje z ich oferty i w jakich cenach możesz dostać interesujący Cię produkt. Ogólnie rzecz ujmując Tektro to raczej produkty z niższej pułki cenowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Widziałem ostatnio nowe hamulce tarczowe mech. Accenta na 2006 rok. Powiem tylko że wygląd jest o niebo ciekawszy niz Tektro, wyglądem przypominaja hydrauliki deore, tarcza podobna do magury - fajnie profilowana z górą w falistym kształcie. Waga też do zaakceptowania: nicałe 400g: komplet tarcza i zacisk. Ceny maja oscylować w granicy 110zł za komplet na jedno koło w wersji 160mm i 160 zł w wersji 203mm. Niestety praktyka pokaże jak się sprawują dopiero za klika miesięcy. Generalnie Accent zaczyna tez poszerzać ofertę w stronę komponentów z karbonu - będa nowe kiery, mostki i sztyce z tego materiału też w niezłych cenach no i nowa ramka mtb o wadze 1700g za ok. 400zł z hydroformowanymi rurami Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 * Półki :oops: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 31 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Ja na tyle mam Tektro 832Al i moim zdaniem dobrze hamuj. No na pewno nie tak jak Avid'y adziałaja bez zarzutu! Polecam Deore M535! Genialne hample Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrMuffin Napisano 13 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 możliwe, że ten poscik jest juz Crackunim niepotrzebny , ale wrazie co jak by sie komuś udało zalać hamole, to radze wsadzic klocki do pieca na parę chwil. Klocki przykryć jakims papierem śniadaniowym, żeby lepiej się tłuszczyk wchłaniał. A tarcze potraktować benzyną ekstrakcyjną, jak już ktoś wspomniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Sprpboj umyć tarcze i klocki np. benzyną atrakcyjną , sproboj wyszorować w płynie do mycia naczyń (w jakimś który dobrze rozpuszcza tłuszcz). A jak nie pomoże, to chyba niestety będziesz musiał kupić nowe klocki... i nowa tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.