Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio w sklepie pytając o rower na swoje gabaryty tzn 2 metry wzrostu i 110 kg ;] Sprzedawca od razu zaoferował ten model na sezon 2011 tylko mnie zastanawia cena czemu aż 2500 zł. Proszę powiedzcie co w nim jest takiego super ;]. Oczywiście wolałbym coś z niższej półki cenowej.

Napisano (edytowane)

Witam

Ostatnio w sklepie pytając o rower na swoje gabaryty tzn 2 metry wzrostu i 110 kg ;] Sprzedawca od razu zaoferował ten model na sezon 2011 tylko mnie zastanawia cena czemu aż 2500 zł. Proszę powiedzcie co w nim jest takiego super ;]. Oczywiście wolałbym coś z niższej półki cenowej.

1. Giant

2. 29er

To co wymieniłem powyżej też ma swój odpowiedni wpływ na cenę :)

Edytowane przez afly
Napisano

Nie ma w tym rowerze nic "super" za taką cenę. Osprzęt średniej klasy w tej cenie, i tak jak wyżej podałem, jest to 29er, a wiec pewnego rodziaju nowosc na naszym rynku europejskim, do tego marża odpowiednia za markę Giant. Sprzedawca źle nie doradził, bo podobno wysokie osoby dobrze się czują na 29er, co mogę potwierdzic, niestety osobiście odstrasza mnie od nich cena (mam 192cm). To będzie chyba lepszym wyborem http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=341

Napisano

to ten który za proponowałeś kregiel niestety nadaje się tylko do tego drugiego :)

Moim zdaniem dużo lepszego od tego co zaproponował afly nie znajdziesz możesz ewentualnie poszukać w ofercie Krossa

http://rowery.shop.pl/view/152 tu masz link do jednego Krossa - myślę że całkiem fajnego

Napisano (edytowane)

Przy twoich gabarytach, crossowy niestety tylko na miasto ewentualnie w lesie bardzo spokojne, płaskie dróżki.

Mam odrobinę mniejsze gabaryty (194/105) i zaczynałem od crossa, ale po pewnym czasie zacząłem jeździć więcej, szybciej i w trudniejszym terenie, crossowy przestał wystarczać i kupiłem 29er.

W crossowych amortyzatory są bardzo wiotkie pod 100kg.

Pytanie jak chcesz jeździć.

Edytowane przez leo1
Napisano

tzn tak lubię szybką jazdą czasami gdzieś są korzenie, gałęzie jak to w lesie nie tylko dróżki dla pikników ;p

mógłby mi ktoś powiedzieć jakie są rodzaje rowerów z opisami ? ^^

Napisano (edytowane)

Masz pecha. Z taką masą i wzrostem musisz kupić coś solidnego abyś nie czuł, że cały rower pod tobą "pracuje".

A to niestety kosztuje.

Edytowane przez leo1
Napisano (edytowane)

Bardzo ciężko będzie. Ponadto ten Giant Talon 29 o którym pisałeś ma maksymalny rozmiar 20' który jest za mały na ciebie :(

Potrzebujesz ramy 22-24" w zależności od proporcji ciała.

Spójrz na to:

Trek Marlin

Edytowane przez leo1
Napisano (edytowane)

Tańszego Gianta 29 nie ma ;(

Ten Trek jest w rozmiarze dla ciebie 23".

Poza tym jesteś ciężki i rama pod tobą może kiedyś pęknąć a Giant słynie z nieuznawanie roszczeń gwarancyjnych,

Edytowane przez leo1
Napisano

Owszem pękały do 2008, kiedy zmienili konstrukcję tego węzła ramy. Ale TREK na rynku polskim postępuje zgodnie z polityką firmy. A Giant traktuje nas jak trzeci świat.

Napisano

No ja bym polecał Authora Tractiona 29. Niestety teraz na początku sezonu jego cena jest mocno zawyżona. Mi pod koniec roku udało się go kupić właśnie za 2500 PLN i uważam ,że jest całkowicie wart swej ceny. Poszukaj coś po sklepach. Może coś jeszcze na magazynie mają. Przy Twoich gabarytach (zresztą podobnych do moich 204/95) szukaj 29'era. Jazda jest nieporównywalnie przyjemniejsza. Posiadam ramę 21' i wystarcza. Sztyca (350mm) ma jeszcze 3 cm do swojego minimalnego poziomu.

Napisano (edytowane)

A ja niestety przy 194, mam ramę 22" 400mm sztycę i zostaje jej jeszcze 3 cm do górnej granicy.

Kregiel jak długie masz nogi?

Spójrz na to:

Author Dexter 21

kupujesz taką sztycę:

BBB Longscrapper

i powinno wystarczyć do długości nóg 98-100cm.

Edytowane przez leo1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...