Skocz do zawartości

[Napinacz] Moj projekt

smurv

Rekomendowane odpowiedzi

Hey jestem tutaj nowy, wiekszosc tematow przejrzalem i nie znalazlem nigdzie takiego rozwiazania i chcialbym znac wasza opinie czy to zadziala, i pisze to w odzielnym temacie bo mysle ze wielu osobom moze sie przydac

Mam rame jak na zdjeciu:

rama5.jpg

sa tam zwykle haki pionowe starego typu [szerokosc 7,8mm; przetloczenie okolo 6mm] ale po lekkie modyfikacji [rozwierceniu, w domysle otwor o srednicy 3mm]haki beda wygladac tak:

14555835177.jpg

idziemy dalej :), szeroko dostepne sa napinacze do bmx'a chyba takie jak tutaj:

a1242cf6f02517c0b62acd3fdb9cf928_enlarge.jpeg

po lekkich modyfikacjach czyli ucieciu i rozwierceniu sruby napinacza tak zeby cala glowka nowej sruby 3mm sie schowala,a jako nowy opor dla napinacza zastosowal bym nakretke radelkowana i w taki sposob otrzymujemy projekt jak na zdjeciu [szybko modelowalem wiec proporcie moga sie nie zgadzac i nie dbalem o szczegoly :D]

66419872.jpg

no i tutaj moje watpliwosci, czy bezkarnie moge rozwiercic haki, bo na chwile obecna mam rame przygotowana do malowania, i nie wiem czy mam ja rozwiercac i ucinac miejsce na napinacz/przezutke zeby haki byly "czyste" czy jednak moj pomysl jest bez sesu i lepiej kupic jakis napinacz jak do SS ?

Projekt wygląda fajnie ale napinacz to nie jest niezbędna rzecz. Jeżeli lubisz się bawić obrabiarkami to próbuj. Z tego co widzę na zdjęciu, to można spokojnie wiercić otwór w hakach ale nie rozumiem co chcesz wycinać. Druga sprawa, to taki napinacz zmniejszy rozstaw widelca ale to czasem może być wskazane, bo torowa piasta zwykle jest węższa od klasycznej.

Było już o tym na forum - coś słabo szukałeś. Sam miałem te napinacze Dartmoora i podobnie zamontowane. Z tą różnicą, że nie wsuwałem ich w haki, tylko zamontowałem je obrócone - fragnent wsuwany dałem od strony piasty, przez co obyło sie bez podkładek dystansowych. Poszukaj na forum dokładniej - gdzies tam są zdjęcia, które wrzuciłem przy okazji ...

Wskazówka: wpisz w szukajkę 'dartmoor'.

Było już o tym na forum - coś słabo szukałeś. Sam miałem te napinacze Dartmoora i podobnie zamontowane. Z tą różnicą, że nie wsuwałem ich w haki, tylko zamontowałem je obrócone - fragnent wsuwany dałem od strony piasty, przez co obyło sie bez podkładek dystansowych. Poszukaj na forum dokładniej - gdzies tam są zdjęcia, które wrzuciłem przy okazji ...

Wskazówka: wpisz w szukajkę 'dartmoor'.

niestety nic nie znalazlem na ten temat :(

roztaw to 126, docelowo z tylu bedzie piasta torowa miche 120, licze na to ze jesli bede mial te napinacze to zaloze je "podkladka" do piast i nie bede musial dawac kolejnych podkladek

napinasz od strony zanitowanej sruby mozna przyciac zeby byl wiekszy zakres, i ta tez sruba ma byc rozwiercona i w niej kolejna sruba a radelkowa nakretka mozna regulowac

wiem ze nie trzeba napinacza i mozna recznie ale cenie sobie wygode i nie chcem myslec za kazdym razem jak wyciagne rower z domu czy musze naciagac lancuch a kluczy brac ze soba nie bede na pewno :D

jutro moze wykrobie lepszy rysunek

Ja zapinam szybkozamykaczem i nic się niedzieje, szkoda żebyś na daremnie wymyślał jakieś dziwne kawałki metalu z gwintowaniym prętem. Pozatym haki masz nie za długie a napinacz je jeszcze skróci. Mogą wyjść trudnosći z napinaniem z powodu zbyt krótkeigo haka

wytłumaczcie mi proszę raz jeszcze - po kit jest napinacz?

Nigdy takowego nie miałem, więc ciężko mi się wypowiadać na temat jego za######istości, ale wiem jedno - napinanie łańcucha na gołych hakach trwa w moim przypadku niecałą minutę.

Czy napinacz nie bedzie nadmiernie utrudnial sciaganie kola? Kiedys myslalem nad podobnym projektem (mam orginalne sruby i otwory w hakach) lecz wrodzona niechec do komplikacji swojego roweru skutecznie ostudzila moje zapedy konstruktorskie. Niemniej z ciekawoscia zapoznam sie z opinia uzytkowania gotowego czasopochlaniacza. Aight!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...