Skocz do zawartości

[sztyca, siodełko] Stara sztyca Bontrager vs nowe siodełko Selle Italia

tomke1

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna zmiana w rowerze i kolejne dylematy.

A dokładniej chodzi o to że jeszcze przed wiosną mam zamiar kupić siodełko. To lub to.

Ale chodząc po stronie Selle Italia znalazłem informacje na temat wymagań co do sztycy, a dokładniej samego jarzemka.

A że nowe siodło będzie na rurkach to się zastanawiam czy stare jarzemko mi tych rurek nie zniszczy i ponad 300 na siodełko pojdzie w powietrze, a tego nie chcę.

Tutaj wrzuciłem zdjęcia jarzemka i wycięte obrazki ze strony SelleItalia (tak łatwiej bo na stronie jest Flash i nie da się dać bezpośredniego linka).

Po krótce powiem co mnie najbardziej martwi.

- szerokość podstawy jarzemka to 30mm (czyli minimum jakie zaleca SI)

- szerokość nakładki górnej jarzemka to 28mm (czyli 2mm za mało)

- szerokość punktów styku jarzemka z prętami od spodu dwa cycki po 5mm i górny w całości 28mm, czyli górny by był ok, ale dolny to mniej niż zalecane 8mm

- rurki Flite Ti316 mają szerokość 7mm a wysokość 8,5mm, obecnie mam chyba 7mm/7mm więc jest jakaś różnica

- rurki SLR to chyba Vanox (sprawdzone na sklepie Dudy) 7mm/7mm to powiedzmy byłoby tak samo jak mam teraz

Pytanie w sumie kieruję do kogoś kto używał tychże siodełek nie spełniając do końca zaleceń co do jarzemka.

Czy się to będzie trzymać kupy czy lepiej kupić nową sztycę, mam w planach RaceFace Evolve XC lub WCS ale to jednak 200 i wolałbym zakup rozdzielić :)

Moja waga to 78kg i latem powinna jeszcze troche się obniżyć (przynajmniej takie są plany :) )

Nikt nie chce wspomóc doświadczeniem z siodełkami SI i różnymi jarzemkami sztycy ? :(

Przeglądałem ostatnio sklepy i bez wymiarów ale patrzyłem na budowę jarzemek i wychodzi w sumie na to że wszystkie jedno śrubowe są problematyczne bo dociągają górny mniejszy element do szerokiego dołu (mam teraz tak samo).

Z Ritchey'a też jest wybór ograniczony bo wysokie modele 1-Bolt mają właśnie takie problematyczne mocowania :( Uparłem się pierwotnie na WCS i się teraz zastanawiam.

Race Face ma swoje rozwiązanie według obrazka byłoby ok, ale jarzmo łapie bokami a nie góra dół, czy to dobrze ?

Nawet Syntace P6 ma wąską górę mimo mocowania na dwie śruby tylko 23 mm to gorzej niż mam w starej sztycy.

Chyba że zaszaleję i kupię Thomsona :) ten wygląda poprawnie.

ludzie jezdza na kcnc ti pro lite i slr ,nic sie nie dzieje.Sam jezdzilem na takim secie(siodelko 175g.,sztyca 140g.),ktory wazyl 315g. przy mojej wadze 75kg.

Takze twoja sztyca ma naprawde spora podstawe na prety slr-a,nie powinno byc zadnych problemow

ludzie jezdza na kcnc ti pro lite i slr ,nic sie nie dzieje.Sam jezdzilem na takim secie(siodelko 175g.,sztyca 140g.),ktory wazyl 315g. przy mojej wadze 75kg.

To mnie pocieszyłeś tym bardziej jak zerknąłem jak wygląda to kcnc, prawie jak gilotyna :)

Chyba nie ma więc się czym martwić, ale inne doświadczenia z chęcią jeszcze przeczytam.

cześć:)

ja mam te siodełko: http://www.decathlon.com.pl/PL/prolink-light-genuin-elowe-139088293/#

mam Treka 3700 i tam jest jakiś bontrager ale raczej dolna polka..rowki są chyba najważniejsze i w każdym razie zgadzają się z instrukcją , reszta nie wiem, ale to nie ma znaczenia bo nie mam z użytkowaniem żadnych problemów:)

ja mam te siodełko: http://www.decathlon.com.pl/PL/prolink-light-genuin-elowe-139088293/#

mam Treka 3700 i tam jest jakiś bontrager ale raczej dolna polka..rowki są chyba najważniejsze i w każdym razie zgadzają się z instrukcją , reszta nie wiem, ale to nie ma znaczenia bo nie mam z użytkowaniem żadnych problemów:)

Tak się składa że obok mojego Garego stoi Trek 3700 żony :) i tam jest oczywiście sztyca Bontragera tylko że z szerszym jarzmem, rzeczywiście zgodnym z instrukcją SelleItalia.

Niestety nie mogę sztyc zamieć bo rowery mają różne średnice sztyc niestety :(

• Mod Team

Potwierdzam, moja waga 80 kg. Przejeździłem tak co najmniej sezon bez najmniejszych oznak zużycia na prętach - Pręty Tytanowe :devil:

Potwierdzam, moja waga 80 kg. Przejeździłem tak co najmniej sezon bez najmniejszych oznak zużycia na prętach - Pręty Tytanowe :devil:

Hmm, i kolejna osoba nawet ciutkę cięższa która na takim zestawie daje radę, a ja durny się waham :)

Nawet zacząłem kombinować na rezygnacją z SelleItalia na rzecz siodełka Ritchey WCS Biomax, nawet lżejsze i też na tytanowych prętach, ale Ritchey nie narzuca typu jarzma, wiadomo najlepiej pewnie na ich sztycy, ale nie ma słowa w instrukcji o takich wymaganiach jakie ma SI.

I jeszcze dopowiem co ustaliłem dzisiaj (może się komuś w przyszłości przydać).

Zadzwoniłem do BDC Bike i co się dowiedziałem, że specjalne wymagania dotyczące sztycy dotyczą tylko wersji z rurkami karbonowymi (czyli wersji siodełek Kit Carbonio).

Ja wiem że różne rzeczy można gadać przez telefon ale chyba nie wciskali by takiego kitu żeby komuś krzywdę zrobić :D

Spiskowe teorie zaczynam wymyślać. Tak samo jak z Crossride'ami w ubiegłym roku, trochę cięższy byłem i panikowałem a koła trzymają się kupy i nic im zarzuć nie mogę.

heh:) jak już o Spiskach mowa :) oni często tak przesadzają z tymi wymaganiami z czysto marketingowego punktu widzenia i tez trochę reklamacyjnego. Kupujesz jakąś część i się nagle dowiadujesz ze musisz oprócz tego kupić coś jeszcze co będzie niby idealnie pasować i interes się kręci, kasa leci;). a przy reklamacji to jak zepsujesz siodełko i będziesz je reklamować to ci zawsze mogą jej nie uznać bo używałeś je ze "złą" sztycą :).

• 1 miesiąc temu...

Dla potomnych odpowiem sam...

Siodełko kupione, nie SLR z różnych przyczyn, tylko Yutaak Gel Flow bo na wadze mi nie zależało, jak na wygodzie i wytrzymałości.

Samo siodełko super chociaż dopiero dwie krótkie trasy zaliczyło.

A co do prętów (Ti316) i mojego jarzemka Bontragera to nic się nie dzieje złego (po 50km) mimo że idealnie zwłaszcza od góry pręty nie weszły w rowki jarzemka, ale i tak pewniej uchwyt wygląda niż w kcnc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...