adik100 Napisano 1 Marca 2011 Napisano 1 Marca 2011 Witam. Mam pytanko do Was bardziej obeznanych. Mam rower trekkingowy/crossowy, koła 28" z dość szerokimi oponami, bo: 622-42 (700x40c, 28x1.6) schwalbe. Chodzi mi o to, że latem być może zechcę trochę pojeździć po Polsce i chciałbym aby opory toczenia były jak najmniejsze. W związku z tym mam pytania: 1 z rozmiarówki 700x40c na jaką warto przejść aby dało się wyraźnie odczuć różnicę? 2 z przodu mam trochę szerszą felgę (tak na oko o ok. 2mm) niż z tyłu, z tyłu mam obręcz 622x18 Alexrims więc z przodu zakłądam że jest 20-tka (napisu nie ma). Opony jakie mnie interesują to schwalbe, po prostu mam już jedne i zostanę przy tej marce. Według rozpiski (jakoś nie mogę jej na chwilę obecną znaleźć) - oni mają przeskok z 17 na 19 z pominięciem obręczy 18-tki. Biorąc pod uwagę, że 19-tka jest > niż 18, z tej rozpiski wychodzi, że na 18-tkę mogę włożyć maksymalnie wąską oponę 700x28c. 3 czy 28-mka da odczuć różnicę na tylnym kole? 4 czy jak felga z przodu jest trochę szersza da się tę 28-upchać? Czy może z przodu wziąć lekko szerszą, np. 32-kę? Normalnie to powinno być raczej chyba odwrotnie dla bezpieczeństwa, bo tylne koło powinno być szersze niż przednie (tak jak w motocyklu) - bo wykonuje większą pracę na zakręcie, ale jeśli chodzi o opory toczenia, skoro środek ciężkości mój a waże ok 90 kg obciąża głownie tył (zawsze mi szprychy z tyłu pękały, nigdy z przodu, nawet 1 raz poszła stalowa), to chyba takie coś będzie nawet chyba lepsze pod względem oporów toczenia: przód szerszy tył węższy?! 5 i teraz tak: nie chciałbym tego rozwiązania z wąskimi oponami mieć na stałe - tzn. jak planuję trasę 200-300 km - biorę chude - jak chcę latać po mieście - zakłądam stare opony 700x40c. W związku z tym, czy przy różnicy 40 i 28 da się stosować 1 dętkę czy dętki też będę musiał mieć różne? Dziś kupiłem dętki 700x32/43c pod obecne 40-tki, ale myślę sobie czy nie dałoby się upchać ich do 28-mki na siłe? Ktoś próbował takiego manewru? Za odpowiedzi dziękuję z góry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.