jsq Napisano 28 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Muszę zmienić hamulce w swoim rowerze. Jeżdzę głównie po asfalcie, czasem po piaskowych drogach (w sumie to będę jeździł niebawem ) Potrzebuję mocnego hamulca, gdyż ważę 105kg. Mój rower to Cannondale F5 2008 Zastanawiałem się nad hamulcami Avid Juicy. Nie wiem który model mam wziąć? W opisach nie ma wskazanej różnicy. Wcześniej rozważałem możliwość wyboru pomiędzy modelem THREE a FIVE; w międzyczasie pojawił się model 3.5 Mam następujące pytania: 1. Czy ta marka i modele są godne uwagi? Może jest coś lepszego w tej klasie cenowej? 2. Czy możecie mi napisać czym się one (modele 3 - 3.5 - 5) różną w praktyce? 3. Czy dam radę zamontować je w swoim rowerze? Aktualnie mam oryginalne tarczówki z tego modelu roweru: "Shimano BR-M415 w/160mm rotor brakes, Cannondale XC levers" Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Posiadam juicy 5 w swoim rowerze, nie mam niestety porównania do innych tarczówek ale jak dla mnie działają dobrze. Standardowo sprzedawane są one chyba z tarczami 180/160p i 160t. Przy Twojej wadze lepiej wziąć większe tarcze, jednak sprawdź najpierw jaki maksymalny rozmiar można założyć w amortyzatorze. Z początku chciałem kupić juicy 3 jednak gość w rowerowym mi odradził, ponoć są z nimi często problemy, polecił natomiast 5 i takie wybrałem. Musisz też sprawdzić jakie mocowanie mają piasty - centerlock czy na 6 śrub, tarcze od avida są na śruby więc jeżeli masz centerlock to musisz albo zmienić piasty albo kupić inne tarcze, ewentualnie zostać przy starych. Tak samo jeśli chodzi o rozmiary, jeżeli chcesz pozostać przy takich jak obecne tarcze to nie potrzebujesz dodatkowych adapterów. Teraz dość popularne są elixiry, różne opinie widziałem przy porównaniu tych dwóch serii, jedno czego jestem w nich pewien to to że mają ładniejszą klamkę od juicy, no ale nie jest to najważniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buksu Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Posiadam Juicy 3 na oryginalnych klockach avid z tarczami 160/160. Hamulce posiadam od 1 sezonu. Wcześniej były tylko v-brake i tarczówki mechaniczne. Ważę 85kg, a rowerem jeżdżę tylko w terenie. Co do juicy 3 mam mieszane uczucia. Z jednej strony modulacja w porównaniu z v-mi rewelacyjna. Co do siły hamowania to nie potrafię zdecydowanie powiedzieć, że j3 hamują znacznie mocniej. Poprawa mocy hamowania jest niewielka. Ale ta niewiele większa moc jest pod całkowitą kontrolą. Wiem kiedy koło się blokuje. Nie zauważyłem znacznego spadku efektywności hamowania w błocie czy deszczu. Z drugiej strony przedni hamulec ocierał czasami o tarcze. Do tego leniwy tłoczek w zacisku powodował nierównomierne zużywanie się okładzin. Teraz forumowy spec od Avid się nimi zajmuje. Jak będę miał pewność, że zacisk działa jak powinien to ruszam na test w teren z nowymi klockami koolstop. Mam nadzieję, że nowe klocki poprawią siłę hebli. Nie wiem ale ja teraz chyba kupiłbym coś lepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.