Skocz do zawartości

[Spodnie] FOX -180 Race Pant - Czy dobre do XC ?

Adrenalin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. :D

Mam dylemat co do spodni, które mam zamiar niedlugo kupic. :)

Przegladalem strone FOX'a i zauwazylem ciekawe spodnie.

tutaj link

(Mam nadzieje ze link sie dobrze wyswietlil :P ...pierwszy post.)

No i zastanawiam sie nad takimi powyzej, jednak nie wiem czy sa odpowiednie do XC?

Bo wygladaja na takie do DH.

Posiadam Cube'a XMS 2009 rocznik (rower do XC wlasnie).

Pozdro.

• Mod Team
Napisano

To są spodnie do DH. W cieplejsze dni będzie Ci w nich za gorąco przy dłuższych wycieczkach typowo XC. Czyli taki sam sens ich kupna do XC jak i kasku FF.

• Mod Team
Napisano
Napisano

Te najtańsze Rockridery są fatalnie skrojone. Nadają się co najwyżej na rower miejski, w którym sylwetka bikera jest wyprostowana. Z tyłu się zsuwają a z przodu robi się worek. Skusiłem się kiedyś na nie ale ubrałem tylko raz. Jak ktoś chce to mogę oddać za free.

Jeżeli chciałbyś spodnie uniwersalne, które można używać nie tylko do jazdy rowerem, to mogę podsunąć to:

http://allegro.pl/sp...1484849566.html

Kupiłem je na łażenie po górach ale na rowerze spisują się całkiem nieźle. Są głębokie (nie zsuwają się z tyłu), dość elastyczne, nogawki są na tyle wąskie, że nigdy nie udało mi się ich wkręcić w łańcuch (nawet w ostrym kole, gdzie nie można cofnąć korb podczas jazdy), w razie konieczności pod spód można założyć cieplejszą bieliznę. Brakuje im tylko szelek, bo pasek który przy nich jest lubi się poluzować.

Napisano

No to tak... :)

Przylegających do ciała spodni, ani innych podobnych wynalazków nie trawie.. :P

Zależy mi na dlugich spodniach... (Jesli juz nie bede mial innego wyboru to zaloze czarne krotkie spodenki, typu bojówki.)

A patrząc na spodnie FOX'a zwracalem uwage na krój ktory jest dostosowany do jazdy... a przy spodniach accent'a jest on prosty.

A takich spodni w chacie mam od groma :P

Najlepiej chyba, z tego co mi pokazaliscie... odpowiadaly by mi te ktore pokazal "Cynamon"... mimo ze nie sa na rower.

No i jeszcze takie glupie pytanie :P

Czy te spodnie ktore Ja pokazalem, sa zbyt grubo uszyte? czy za malo przewiewne?

A jesli nawet nie, to przeciez nikt chyba nie bedzie zwracal uwagi na to ze jezdze w takich a nie innych spodniach do tego roweru? :P

Napisano

W tych FOX-ach będzie Ci niewygodnie. One posiadają pełno różnych wzmocnień, które w XC tylko przeszkadzają. Materiał jest mocny i sztywny. Jeździć się da nawet na rowerze miejskim ale to tak jak gdyby zakładać zbroję i buty motocyklowe do jazdy odkurzaczem (czyt. skuterem).

• Mod Team
Napisano

W XC najważniejszy jest komfort jazdy, a największy zapewniają obcisłe spodnie, lub co najmniej dość wąskie. W szerszych spodniach (jak te do DH) zdecydowanie mniej komfortowo się pedałuje, w DH nie ma to znaczenia bo siodełko nisko i większość jazdy jest na stojąco.

Napisano

W XC najważniejszy jest komfort jazdy, a największy zapewniają obcisłe spodnie, lub co najmniej dość wąskie. W szerszych spodniach (jak te do DH) zdecydowanie mniej komfortowo się pedałuje, w DH nie ma to znaczenia bo siodełko nisko i większość jazdy jest na stojąco.

No i w DH często kosztem komfortu trzeba zapewnić ochronę. Wszystkie ochraniacze, kaski i ciuchy są kompromisem pomiędzy komfortem a ochroną. Co do spodni DH, to są one tak zaprojektowane, żeby zmieścić pod spodem ochraniacze. Jeżeli nie założy się ochraniaczy, to mogą być zbyt luźne.

Napisano

No i w DH często kosztem komfortu trzeba zapewnić ochronę. Wszystkie ochraniacze, kaski i ciuchy są kompromisem pomiędzy komfortem a ochroną. Co do spodni DH, to są one tak zaprojektowane, żeby zmieścić pod spodem ochraniacze. Jeżeli nie założy się ochraniaczy, to mogą być zbyt luźne.

No tak... na pewno macie racje.

No ale Ja jezdze w szerokich spodniach i butach adidasach od dwoch lat i nie czuje zadnego dyskomfortu przez to.

A przeciez foxa sa chyba nawet o 5 cm w obwodzie wezsze od tych w ktorych jezdzilem...

Sam nie wiem. Popatrze w sklepach rowerowych na takie jakie mi proponujecie.

Napisano

Dobra, mimo że w lato jest tu komarów od za***bania :P to zdecydowalem sie jednak na krotkie spodenki. :)

Pozdro.

(da rade jakos temat zamknac?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...