Skocz do zawartości

[do 1800] Cross dla mnie ciężkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chcę kupić rower. Jazda po mieście 50%. Reszta szuter, las, przecinka na przełaj.

Miał być trekkingowy, ale pomyślałem, że lepszy będzie cross z dodatkowym osprzętem - błotniki, bagaznik (dziecko w foteliku), itd. montowane w miarę potrzeby.

Przykładowe modele, które by mi wystarczyły: Unibike Viper, Unibike Zethos.

Niestety jest jeden szkopuł - mam 105kg wagi (przy 182 cm wzrostu)

Czy macie wz. z tym jakieś wskazówki odnośnie zakupu ? Zwracać uwagę na szczególną ramę, inne koła ? Może któryś model bierze już pod uwagę większe wymagania ?

PS. Do tej pory sporadycznie jeździłem na różnych rowerach, raczej tańszych i jeszcze żaden się nie rozpadł, ani koła nie zamieniły w elipsę (widoczną przynajmniej)

No ale na swoim będę regularnie jeździł, więc różnie to może być. Wierzę, że z biegiem czasu waga spadnie, oby tylko nie z połamanej ramy na ziemię ;)

pozdrawiam

adamkrak1

Witam,

jeśli będziesz użytkował rower crossowy zgodnie z jego przeznaczeniem to myślę, że każdy firmowy wyrób przetrwa :icon_wink: Oczywiście koła będą narażone na zwiększone obciążenie, więc centrowanie raz w roku pewnie będzie wskazane. Kiepsko mogą się sprawować typowe w tym budżecie amortyzatory - nie licz na specjalną kulturę pracy. Nie wiem czy już przymierzałeś się do jakiś rowerów i jaki rozmiar Ci pasuje. Wydaje mi się, że możesz rozwarzać ramy 19 lub 20 cali. W pierwszym przypadku szczerze polecam Ci Mongoose Crossway 850. Rower, który już nieraz polecałem na tym forum. Wprawdzie przekracza budżet i wiem, że łatwo powiedzieć ''weź dołoż'', ale w jego przypadku naprawdę warto. Dobrej klasy osprzęt oraz największa zaleta, czyli powietrzny amortyzator, który jest dostępny dzieki obniżce ze względu na rocznik. W przypadku 20 cali polecam Ci Rometa RX 500. Moim zdaniem jest to najciekawsza propozycja crossa w tej cenie. Jest to rower na fajnej, hydroformowanej ramie z sensownie dobranym osprzętem. Ma amortyzator z hydraulicznym tłumieniem

i standardowo szerokie jak na crossa opony - 1.75 cala, które również dodadzą kilka % komfortu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...