adamkrak1 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam ! Chcę kupić rower. Jazda po mieście 50%. Reszta szuter, las, przecinka na przełaj. Miał być trekkingowy, ale pomyślałem, że lepszy będzie cross z dodatkowym osprzętem - błotniki, bagaznik (dziecko w foteliku), itd. montowane w miarę potrzeby. Przykładowe modele, które by mi wystarczyły: Unibike Viper, Unibike Zethos. Niestety jest jeden szkopuł - mam 105kg wagi (przy 182 cm wzrostu) Czy macie wz. z tym jakieś wskazówki odnośnie zakupu ? Zwracać uwagę na szczególną ramę, inne koła ? Może któryś model bierze już pod uwagę większe wymagania ? PS. Do tej pory sporadycznie jeździłem na różnych rowerach, raczej tańszych i jeszcze żaden się nie rozpadł, ani koła nie zamieniły w elipsę (widoczną przynajmniej) No ale na swoim będę regularnie jeździł, więc różnie to może być. Wierzę, że z biegiem czasu waga spadnie, oby tylko nie z połamanej ramy na ziemię pozdrawiam adamkrak1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 28 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam, jeśli będziesz użytkował rower crossowy zgodnie z jego przeznaczeniem to myślę, że każdy firmowy wyrób przetrwa Oczywiście koła będą narażone na zwiększone obciążenie, więc centrowanie raz w roku pewnie będzie wskazane. Kiepsko mogą się sprawować typowe w tym budżecie amortyzatory - nie licz na specjalną kulturę pracy. Nie wiem czy już przymierzałeś się do jakiś rowerów i jaki rozmiar Ci pasuje. Wydaje mi się, że możesz rozwarzać ramy 19 lub 20 cali. W pierwszym przypadku szczerze polecam Ci Mongoose Crossway 850. Rower, który już nieraz polecałem na tym forum. Wprawdzie przekracza budżet i wiem, że łatwo powiedzieć ''weź dołoż'', ale w jego przypadku naprawdę warto. Dobrej klasy osprzęt oraz największa zaleta, czyli powietrzny amortyzator, który jest dostępny dzieki obniżce ze względu na rocznik. W przypadku 20 cali polecam Ci Rometa RX 500. Moim zdaniem jest to najciekawsza propozycja crossa w tej cenie. Jest to rower na fajnej, hydroformowanej ramie z sensownie dobranym osprzętem. Ma amortyzator z hydraulicznym tłumieniem i standardowo szerokie jak na crossa opony - 1.75 cala, które również dodadzą kilka % komfortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.