Skocz do zawartości

[skok] Rock Shox REBA Sl dual air 08' - regulacja skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanko dotyczace zmiany skoku w mojej rebie. Posiadam rowerek cuba ltd race 2008 black anodized a amorkiem Rock Shox REBA sl dual air 08' skok 85mm i zastanawiam sie nad zmianą skoku na 100mm, a nawet 115mm. Czy ta zmiana spowoduje duze zmiany w geometrii roweru i jakie beda tego efekty (czy bedzie duzo gorzej jezdzil). z góry dzięki ;]

Napisano

Mam ten sam rocznik - roweru i amora. Nie wiem jak twój egzemplarz, ale mój na nominalnych ustawieniach nie uginał się prawie w ogóle, a po zejściu z ciśnieniem do zadowalających wartości łatwo dobijał. Trudno było znaleźć złoty środek.

Zmieniłem skok do 100 mm. Nie zauważyłem istotnego pogorszenia własności jezdnych pod górę. W dół rower powinien być spokojniejszy i bardziej komfortowy. W sumie nic dziwnego, bo zmiana powoduje zejście z kątem z 71 st do 70, a to jest ciągle jeszcze wartość akceptowalna jak na rower XC.

Przy 115 mm kąt zejdzie o następny stopień i tutaj już może być problem pod górę. Rower może myszkować i podrywać koło na stromym. Czy rzeczywiście tak będzie nie wiem - nie sprawdzałem.

Napisano

A powiedz, jak zmieniales skok i ewentualnie jakie byly narzedzia potrzebne lub jaki koszt. Wydaje mi sie ze tez zalezy od wielkosci ramy. Ja posiadam 20' wiec nie wiem czy grzebac przy tym.

Napisano

Skok zmienia się przez wyjęcie plastikowej tulejki z komory powietrznej. Musisz rozebrać amorka jak do serwisu. Nie jest takie trudne. Wszystko masz opisane w instrukcjach serwisowych rock shoxa na ich stronie i na youtube są filmy jak to rozebrać szukaj użytkownika sramtech na youtube o ile dobrze pamiętam albo wpisz rock shox service i będzie. Możesz spróbować sobie zmienić zawsze jak ci nie podpasuje to możesz wrócić do starego skoku.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ostatnio rozebrałem moją rebę i zastnawiałem się nad zmianą skoku ze 100 na 80. Czy wraz ze skróceniem skoku wysokość widelca też ulegnie zmianie? Kiedy analizowałem to zagadnienie "na sucho" to wydawało mi się, że chyba tylko skok się zmnienia a wysokość widelca pozostaje bez zmian?

Napisano

Oczywiście, że tak. Skracając skok skracasz amortyzator na całej długości. Co do zwiększania skoku wydaje mi się, że warto spróbować do 115mm. Zawsze możesz skrócić jak będzie gorzej podjeżdżać, a masz ponad centymetr więcej ugięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...