pietr3k Napisano 27 Lutego 2011 Napisano 27 Lutego 2011 Hej! Jako, że raczej jestem zielony w sprawach rowerowego sprzętu chciałbym Wam zadać kilka pytań odnośnie przedniego amora Z góry dzięki za odpowiedź! Otóż planuję wymianę przedniego amora w rowerze Kross Hexagon V2, domyślnie jest tam suntour cr 880. Zastanawiam się nad zakupem modelu który posiada większy skok, czyli SUNTOUR XCT V2 - głównie jeżdżę po umiarkowanym terenie leśnym i szosie. I na wstępie mam dwa pytania do Was: 1. Czy podany przeze mnie amor będzie pasował do sprzętu, który posiadam teraz? Na co kupując nowy amortyzator powinienem zwrócić dokładnie uwagę? 2. Czy wybrany przeze mnie sprzęt (w kategorii do 200 zł) daje radę? Może znacie coś lepszego w tej kategorii? Dzięki za odpowiedzi
damian1310 Napisano 27 Lutego 2011 Napisano 27 Lutego 2011 Jeśli masz stery 1 i 1/8 cala to nie widzę przeszkód by wstawić amor o większym skoku. Ja ci proponuję cos lepszego niż XCM, a mianowicie SR XCR z blokadą skoku http://allegro.pl/suntour-xcr-lo-z-blokada-hydraul-gratis-lampka-i1466076536.html
Mod Team michuuu Napisano 27 Lutego 2011 Mod Team Napisano 27 Lutego 2011 Czy CR 880 nie jest amortyzatorem pod 28"? W przedziale do 200,- szału nie ma, działanie bardzo podobne dla większości amortyzatorów(kiepskie). Może lepszym wyjściem będzie odłożenie zakupu do czasu zwiększenia budżetu do ok.400,- i zakup takiego : http://allegro.pl/no...1476743788.html
Grand231 Napisano 27 Lutego 2011 Napisano 27 Lutego 2011 Jeżeli mam być szczery taka wymiana nic ci nie da gdyż i jeden i drugi amorek są sprzętem słabej klasy - wyrzucisz niepotrzebnie kasę. Po drugie po co ci większy skok kiedy nawet ten XCT mając 100 mm nie wykorzystuje nawet 50 mm, zresztą zmieniając amorek musisz też liczyć się z tym że zmieni ci się geometria ramy(co może powodować niedogodności w jeździe). Na twoim miejscu zostałbym z takim sprzętem jak masz, potem kiedy będziesz miał już ewentualnie więcej kasy możesz kupić coś bardziej sensownego np Darta.
pietr3k Napisano 28 Lutego 2011 Autor Napisano 28 Lutego 2011 Doszedłem do wniosku, że faktycznie warto będzie chyba dozbierać ze 2-3 stówki i kupić coś o klasę wyżej. Powiedzcie mi w takiej sytuacji na jakie modele w graniach do 450 złotych warto zwrócić uwagę? Jak już powyżej pisałem głównie jeżdżę po umiarkowanych terenach leśnych i szosie (choć szczerze mówiąc w tym sezonie chyba będę uderzał na cięższe, leśne tereny). Dobrze by było żeby amorek miał blokadę skoku
Matti95 Napisano 28 Lutego 2011 Napisano 28 Lutego 2011 Witaj Moim skromnym zdaniem zanim ja kupiłem swojego amorka długo, ale to bardzo długo przeglądałem allegro i fora, aż zdarzy się okazja i kupisz porządny sprzęt za niską cenę Ktoś kiedyś na sprzedaż miał rebę rocznik 2008 za 450zł, skusiłbym się, ale wcześniej zakupiłem nowy amorek A co do tego przedziału cenowego naprawdę można znaleźć świetne okazje Pozdrawiam
senjiro Napisano 28 Lutego 2011 Napisano 28 Lutego 2011 Ja za 500zł kupiłem moje R7 Disc, a za RST Firsta sprzedałem za 380zł w idealnym stanie. Trzeba dokładnie szukać i przede wszystkim polować na aukcje "kup teraz" , które czasem wystawiają ludzie nie do końca zorientowani w cenach amortyzatorów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.