Skocz do zawartości

[amortyzator] Fox Vanilla - wady i zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Nie długo ( Maj, Czerwiec ) mam zamiar składać nowy rower. Interesują mnie amortyzatory Fox'a. Mam pytanie odnośnie systemu tłumienia. Jakie są wady i zalety sprężyny stalowej, a jakie sprężyny powietrznej. Która lepiej sprawdzi się w jeździe typu " lekki freeride "? :icon_mrgreen:

Na amortyzator mam przeznaczone do 2000zł :rolleyes: Co by się nadawało do takiej jazdy?

Z góry dzięki za odpowiedz :D:thumbsup:

http://maxxoponyrowerowe.pl/?187,32-vanilla-140-rlc-fit-%28model-2010%29

• 4 tygodnie później...
Napisano

No akurat mam taki amortyzator... dokładniej Vanilla RLC zamontowanego na Specialized Stumpjumer FSR. Obecnie mam na nim zrobione coś około 1000 km.

No i tak.. Vanilla to zdaje się chyba tylko sprężyna stalowa. A inna sprawa, że lekki Freeride lub AM to raczej montuje się sprężynę. Jest cięższa od powietrza, ale mawiają, że wytrzymalsza jako sprężyna i cała konstrukcja.

Jeśli chodzi o regulacje itp to mam akurat model RLC czyli komplet pokręteł do ustawienia. Amor dobrze tłumi duże nierówności, jeśli są mniejsze i nie występują w dużej ilości to jak dobrze ustawisz amora to nawet nie poczujesz, że po czymś przejechałeś.

Można tak ustawić moment ugięcia amortyzatora by pompowanie zminimalizować a jednocześnie by amor zaczął od razu pracować na nierównościach.

Moim wcześniejszym amortyzatorem był RS Duke XC a obecny Fox jest znacznie lepszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...