Skocz do zawartości

[rower] Giant Trance jaki rozmiar

sting

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 168 cm wzrostu. Jaki rozmiar Tranca będzie najlepszy S czy XS bo chyba M będzie za duża.

czy można gdzieś znaleźć takąś rozpiskę Gianta jaki rozmiar do jakiego wzrostu?

Pozdro

Napisano

Giant zawyża rozmiary, więc M-ka powinna być odpowiednia, ale tak jak to zostało już napisane, lepiej przymierzyć. Mój Trance w rozmiarze L, czyli teoretycznie 20", ma dokładnie 19,3".

Napisano
Mój Trance w rozmiarze L, czyli teoretycznie 20", ma dokładnie 19,3".

Jeśli nawet tak jest , ma to minimalny wpływ na dopasowanie roweru, ważna jest długość ramy, rozstaw kół, wysokość główki.

Napisano

Jeśli nawet tak jest , ma to minimalny wpływ na dopasowanie roweru, ważna jest długość ramy, rozstaw kół, wysokość główki.

Mam 181 cm wzrostu i gdy przymierzyłem się do M-ki, którą mi polecano, to okazało się że nawet sztyca podsiodłowa 400 mm była za krótka, wiec rozmiar ramy ma duże znaczenie. Oprócz wzrostu ważna jest też długość nogi. Tak jak pisałem, najlepiej jest się przymierzyć do roweru i to będzie najlepsze rozwiązanie.

Napisano
Mam 181 cm wzrostu i gdy przymierzyłem się do M-ki, którą mi polecano, to okazało się że nawet sztyca podsiodłowa 400 mm była za krótka,

No to masz problem,a w dodatku potwierdzasz to co napisałem, bo dla wzrostu 181 cm polecana jest L (patrz tabelki które podałem powyżej), więc Giant niczego nie zaniża, nie wiem co za "fachowiec" polecał M porównaj swoją L z moją L Speca , którą to L spec poleca do mojego wzrostu 182 cm. :teehee:

Wracając do głównego wątku, niestety dla założyciela tematu optymalny był by rozmiar pośredni między S a M ale to już inna bajka, więc albo będzie miał bardzo zwrotny rower z mocno wysuniętą sztycą, albo mało miejsca na jądra i zbyt długą ramę.

Napisano

Spore zamieszanie z rozmiarem tych ram. Dzięki za wasze sugestie. Chyba rzeczywiście będzie najlepiej udać się do sklepu i pomacać. Ostatnio sprzedawca stwierdził że S będzie ok ale nie miałem możliwości sprawdzania tego. A swoją drogą to na nalepkach Tranców jest chyba napisane jaką wysokość bikera proponują do danego rozmiaru ramy. wiecie może co jest napisane na ramie S a co XS? Kiedyś miałem (aż ukradli) Ghosta ERT 5700 z ramą 440 mm i była trochę za duża (zeskok z roweru powodował stały lęk o klejnoty bo właściwie nie było żadnego marginesu. Szczerze mówiąc myślałem że rama XS będzie w sam raz na takiego konusa jak ja.

A swoją drogą czy da się zestroić zawieszenie Tranca tak żeby było aktywne dla wagi bikera ok 90 kg?

podro

Napisano

Problem w tym że przy 440 j..mi waliłem w ramę a nie wiem czy te 4 cm dają komfort. Ten prześwit powinien wynosić chyba więcej :)

Napisano

Zamiast przeprowadzać korespondencyjne konsultacje które i tak nie dadzą odpowiedzi, przymierz się i napisz jak jest.

Napisano

A ile masz lat?

Bo jak wychodzi na pograniczu a jesteś młody to warto by lekko przyduży brać.

A tak na marginesie o jakim trance mowa 2010 czy 2011?

Napisano

Ma naście lat i 90 kg. wagi ? niby też tak można ...

PS

Co do rozmiaru, radzę nie zapominać, że im mniejszy rozmiar to krótsza rama i można kolanami o kierownicę tłuc ;)

Napisano

Naście to nie, prawie 40 a chodzi mi raczej o trance z 2010 choć jak nie znajdę to 2011 będę brał. Budowa raczej proporcjonalna i standardowa :)

Napisano

Bardzo prawdopodobne że znajdziesz S, z M może być gorzej.

Trance 2011 ma bardzo wysoki przekrok, zakupiona przyduża rama lub osoby nieproporcjonalne mogą mieć problem.

Ja mam 185cm, jestem proporcjonalny, kupiłem L (2011), sztyce mam niemal na maxa, a jak stanę nad rurką to mam ze 3-4cm (w najniższym punkcie) - trochę krótsze nogi albo dłuższe ........ :) i mógł by być problem

M-ka pewnie by była niższa, natomiast nie wiem czy by sztycy stykło

Napisano

Zweryfikowałem dzisiaj rozmiar S Trance X3 i mam dalej zagwozdkę bo się okazuje że w kroku już żadnego luzu nie ma ani milimetra - w razie zeskoku będzie jajecznica. W tym rozmiarze górna rura tez nie jest oszałamiająco długa. Sztyca wsunięta na maxa powoduje że siodełko jest mniej więcej na linii z kierownicą a ja pewnie musiałbym wpuścić ja trochę jeszcze w ramę(konieczność przycięcia sztycy ze 2-3 cm).

Niestety dorwanie na żywo ramy XS jest nie realne przynajmniej o tej porze roku, zresztą chyba takie ramki są chyba sprowadzane na życzenie do sklepów. Przy XS mam pewne obawy o długość ramy bo jak będzie jeszcze 1,5 cm krótsza niz w S-ce to chyba trzeba by jakiś dłuższy mostek zastosować.

Czy w tej sytuacji uważacie że lepiej zapodać taką S-kę czy też XS-kę.

Napisano

Qrde tyle małych azjatyckich główek myślano nad tym rowerem i takiego bubla puściło - uszczęśliwili się tą prostą rurą, nie mówiąc już, że model 2010 jest wiele ładniejszy

Napisano
Zweryfikowałem dzisiaj rozmiar S Trance X3 i mam dalej zagwozdkę bo się okazuje że w kroku już żadnego luzu nie ma ani milimetra - w razie zeskoku będzie jajecznica

Taka Twoja mać, a co Ty zeskakujesz jak stara baba/chłop na dwie nogi okrakiem na ramę przed każdym skrzyżowaniem :woot:

Z tgo co pamiętam ze szkoły ;) nawet w sytuacji "W" rower pochyla się na bok i ląduje na jednej nodze ;)

Przy 182 cm. jeździłem w terenie na crossie 22" i nigdy nie obiłem jaj, a na góralu mimo, że miałem złamany obojczyk wybity bark czy nadwyrężony kręgosłup też kroku sobie nie rozkwasiłem :)

Napisano

Masz rację ale wypadki chodzą po ludziach. Ja się nie oszczędzam na rowerze i sytuacje czasami zaskakują. Ja już miałem kilka razy sytuację kiedy brakło tych 2 centymetrów żeby utrzymać równowagę i była gleba :wallbash:

Napisano

Jak to jest, że rozmiar 440 był do jajek i 400 też jest do jajek ;)

Nie wiem czy rozumiesz co to znaczy za krótka rama, mostkiem się tego nie nadrobi, ponieważ zmieni się wyważenie roweru, rozstaw kół też jest mniejszy - jak to zrekompensujesz ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...