Skocz do zawartości

[Amortyzator] Który lepszy ,kross,merida?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chodzi mi o dobrą jazdę żeby ten amortyzator poprostu się ruszał podczas jazdy nawet po przejechaniu nie wielkiej dziury a więc który lepszy:

1 Widelec: SR Suntour CR 880 AL, skok 80mm

Rower Kross V2 klick

2 Widelec: Zoom Gordo 456

Rower Merida V3 klick

3 2 Widelec: SR XCT V2 100

Rower Merida V-10 klick

I tak precyzujac bo w poniedzialek ide do sklepu i zakupuje juz rowerek ktory amortyzator da mi wiekszy komfort jezdzenia.? :rolleyes:

Napisano

Najlepszy z tego zestawienia będzie nr 3, czyli XCT. Ale i tak jest to amortyzator z niższej półki i nie ma co się po nim spodziewać cudów. Zoom to totalne badziewie, które w ogóle nie pracuje.

Napisano

Mysle ze zaden z tych amortyzatorów nie spełni twoich oczekiwan, one tylko działaja i wykonuja ruchy ale ma to mało wspólnego z pracą amorka...

ps. Ja bym brał meride...

Napisano

Ale tylko w przypadku Meridy, bo pozostałe rowery mają amortyzatory ze skokiem 80 mm (Zoom chyba też) i wsadzenie do nich amortyzatora o skoku 100 mm (obecny standard) może wypaczyć geometrię ramy.

Zobacz też ten rower.

Napisano

juz lepiej wyjdzie sztywniak, te amorytazatory roznia sie od sztywnego widelca tylko wygladem i waga. pytałas czy jest mozliwosc włozenia innego amorytyzatora; owszem jest tylko rozmiar rury sterowej musi wynosic 1 1/8 cala

Napisano

ale to juz w koncu nie wiem przymierzalem sie juz do kupna V4 to kupywac go ?? sugeruje sie tylko waszymi sugestiami sobie nie ufam ... niestety :P a wiec kupywac ?? bo akurat tanio znalazlem V4 nowego 2010r.? :whistling:

Napisano

Chyba sobie jaja robisz z tej.Porządny amor kosztuje równowartość roweru, który chcesz kupić.Taki amor wybierze co najwyżej przeszkodę od 10cm w zwyż.

Napisano

juz lepiej wyjdzie sztywniak, te amorytazatory roznia sie od sztywnego widelca tylko wygladem i waga. pytałas czy jest mozliwosc włozenia innego amorytyzatora; owszem jest tylko rozmiar rury sterowej musi wynosic 1 1/8 cala

po pierwsze: zmiana amora z 80mm na 100mm nie ma wielkiego wpływu na geometrie ramy, po drugie: pisanie ze praca XCT nie różni się od sztywniaka to durnota bo jak za takie pieniądze praca jest zadowalająca, a skoro ktoś decyduje się na rower za 1000 zł nie może oczekiwać ze będzie pracował jak Reba, po trzecie jak można proponować RST gile nie znając wagi człowieka?

Napisano

Wzrost 185

Waga 80KG ale bedzie wieksza

czyli juz tak ostatecznie bo jade jutro kupic jakis rowerek tylko nie wiem czy w sklepie czy na allegro a wiec

Kross Level A2 klick

Merida V-10 klick

Kross V4 klick

Chce zaznaczyc ze rozumiem ze za 1000 zł nie kupie tira ale po prostu bedzie to moj pierwszy rower .Jak sie w tym odnajde to moze za pare lat zainwestuje w cos naprawde dobrego a w tym czasie nabiore troche doswiadczenia.

Reasumujac ktory z tych 3 rower da mi dosyc przyjemna jazde najbardziej chodzi mi o widelec aby poprostu sie ruszal ladnie :whistling:

Napisano

Ja stawiam na A2. Przynajmnie na starcie masz dobrą ramę. Pojeździsz i sam będziesz wiedział za jakiś czas, co chcesz zmienić w rowerze.

Tylko ta rama z linku ma 21", nie wiem, czy nie trochę za dużo, jak na 185cm, chyba, że jeszcze rośniesz:)

Napisano

Czyli A2 :) no to za 2 miechy przymierze się do amortyzatora

dzięki za pomoc :thumbsup:

A jeszcze mam pytanie :D bo widzę na allegro Kross A4 który kosztuje tylko 80 zł więcej klick tak porównać do A2 jaka jest różnica ?? :icon_cool: bo jak nie wielka to A2 mi wystarczy :icon_mrgreen:

ale jednak nie to taki hit troszkę z du.. bo tu jest A4 klicki sa zupelnie inne czesci w ogóle w nim nie ma hamulca hydraulicznego i nie które inne części zostanę przy tej A2

Napisano

wstrzymaj sie...

dobrze rozumiem ze za dwa miesiace chcesz zmienic amortyzator? to sie mija z celem...

to juz lepiej wstrzymaj sie 2 miesiace i kup jakiegos levela 6 za 1600zl... czy cos w podobie, bo jak chcesz wymienic amortyzator to musisz sie liczyc ze wywalic jakies 600-800zl, wiec lepiej poczekac i od razu kupic lepszy sprzecik.

pozatym pod 80kg+ xcr bedzie miekki;)

Napisano

Też moim zdaniem jest to bez sensu. Pojeździ 2 miesiące i amortyzator jako używany straci na wartości. Lepiej go sprzedać od razu jako nowy lub wstrzymać się z kupnem całego roweru jak zaproponował PoleK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...