Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Reba Race - nie odbija do końca ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem Reby Race z 2009r. Dziś zauważyłem intrygującą mnie rzecz którą postaram się opisać jak najdokładniej. Leci to tak: Wginam amor i pozawalam mu samoczynnie odbić. Prostuje się i niby jest wszystko ok ale kiedy podniosę rower za kierownicę to lagi wysuwają się jeszcze o jakieś 0.5-1cm. Stawiam go z powrotem na oba koła i pozostaje wysunięty (nie wgina się o te 5-10mm). Znów wginam amor i powalam mu odbić i historia się powtarza: prostuje się, ale znów po podniesieniu koła wysuwa się jeszcze kawałek i po postawieniu zostaje tak wysunięty aż do kolejnego ugięcia, po którym jak nie uniosę koła, to będzie ugięty o 0.5-1cm więcej względem stanu po podniesieniu i postawieniu na koła bez ponownego wginania .

Wie ktoś może o co kaman? Czy to jest może jakiś stały sag, czy coś jest nie tak z amorkiem ?

Jest on napompowany po ok 110 psi do komory, zalany nowymi olejami 5W/15W i stoi w piwnicy gdzie jest jakieś 10-15 stopni.

Nikt nie wie co może chodzić?

• Mod Team

Zważ na to ze reba ma DualAir i 2 komory, jeżeli w komorze "-" bedzie wiecej niz "+" to sie sie lekko amor "zapadnie" w zależności od stosunku ciśnień. Pozatym to normalne zjawisko, wypuść powietrze z komory "-" to ci sie wysunie na full tyle ze bedzie tępy jak młotek :P

Może też ci komora "+" przepuszczać tzn jest nieszczelna.

• 7 miesięcy temu...

Zważ na to ze reba ma DualAir i 2 komory, jeżeli w komorze "-" bedzie wiecej niz "+" to sie sie lekko amor "zapadnie" w zależności od stosunku ciśnień. Pozatym to normalne zjawisko, wypuść powietrze z komory "-" to ci sie wysunie na full tyle ze bedzie tępy jak młotek :P

Może też ci komora "+" przepuszczać tzn jest nieszczelna.

Podpinam się żeby niepotrzebnie tematu nie zakładać jak poradzić sobie przy takim zjawisku w Manitou R7 MRD TPC W komorze pozytywnej jest ciśnienie 12 barów ważę 92 kg jestem raczej z tym żeby opuścić trochę ciśnienia czy to pomoże? Obawiam sie że ten model Manitou ma jakas automatyczna komore "-"??? Czyli z nią nie da się nic zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...