13kisiel13 Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Witam. Jestem posiadaczem Reby Race z 2009r. Dziś zauważyłem intrygującą mnie rzecz którą postaram się opisać jak najdokładniej. Leci to tak: Wginam amor i pozawalam mu samoczynnie odbić. Prostuje się i niby jest wszystko ok ale kiedy podniosę rower za kierownicę to lagi wysuwają się jeszcze o jakieś 0.5-1cm. Stawiam go z powrotem na oba koła i pozostaje wysunięty (nie wgina się o te 5-10mm). Znów wginam amor i powalam mu odbić i historia się powtarza: prostuje się, ale znów po podniesieniu koła wysuwa się jeszcze kawałek i po postawieniu zostaje tak wysunięty aż do kolejnego ugięcia, po którym jak nie uniosę koła, to będzie ugięty o 0.5-1cm więcej względem stanu po podniesieniu i postawieniu na koła bez ponownego wginania . Wie ktoś może o co kaman? Czy to jest może jakiś stały sag, czy coś jest nie tak z amorkiem ? Jest on napompowany po ok 110 psi do komory, zalany nowymi olejami 5W/15W i stoi w piwnicy gdzie jest jakieś 10-15 stopni. Nikt nie wie co może chodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Zważ na to ze reba ma DualAir i 2 komory, jeżeli w komorze "-" bedzie wiecej niz "+" to sie sie lekko amor "zapadnie" w zależności od stosunku ciśnień. Pozatym to normalne zjawisko, wypuść powietrze z komory "-" to ci sie wysunie na full tyle ze bedzie tępy jak młotek Może też ci komora "+" przepuszczać tzn jest nieszczelna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radicalpl Napisano 2 Października 2011 Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Zważ na to ze reba ma DualAir i 2 komory, jeżeli w komorze "-" bedzie wiecej niz "+" to sie sie lekko amor "zapadnie" w zależności od stosunku ciśnień. Pozatym to normalne zjawisko, wypuść powietrze z komory "-" to ci sie wysunie na full tyle ze bedzie tępy jak młotek Może też ci komora "+" przepuszczać tzn jest nieszczelna. Podpinam się żeby niepotrzebnie tematu nie zakładać jak poradzić sobie przy takim zjawisku w Manitou R7 MRD TPC W komorze pozytywnej jest ciśnienie 12 barów ważę 92 kg jestem raczej z tym żeby opuścić trochę ciśnienia czy to pomoże? Obawiam sie że ten model Manitou ma jakas automatyczna komore "-"??? Czyli z nią nie da się nic zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.