Skocz do zawartości

[napęd] ślizgający się łańcuch

kosticz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Zwracam się z prośbą do szanownych forumowiczów o prawidłową diagnozę u pacjenta:-)

Nie chcę narażać się na dalsze koszty związane z wymianą kolejnych podzespołów a metodą kup a potem odsprzedaj jak nie będzie to.

Do rzeczy:

W starym napędzie zaczął mi ślizgać się łańcuch.

Większa część forumowiczów od razu obstawi zużyty napęd czyli wymiana kasety, korby,łańcucha czyli wielka trójca.

Tak też zrobiłem , jest nowa korba nowy łańcuch , nowa tylna przerzutka, linki do przerzutek, tylko kupiłem z całym kołem tylnym używaną kasetę z jakimś tam przebiegiem.

Wraz z nową korbą dostałem nowy suport dedykowany pod tą korbę, na razie zamontowałem na stary suport bo pasuje.

Po złożeniu wszystkiego do kupy łańcuch nadal na cięższych przełożeniach się ślizga,napisałem ślizga bo zauważyłem że trzyma na wrzuconym przełożeniu, jak depnę mocniej to ślizga.

Teraz mam dylemat , czy wymieniać w ciemno kasetę??

Czy jest możliwe że zużyty suport to powoduje?

Jeśli to wina suportu to mam nowy i bym od razu wymienił i nie musiałbym wywalać pieniędzy na kasetę.

Co obstawiacie? może jedno i drugie?

Mam nadzieję że w miarę przejrzyście opisałem problem:-)

Czyli wszystko zmieniłeś oprócz kasety, która miałeś od początku? Czy aby na pewno łańcuch ślizga się po kasecie, czy może zapadki w bębenku nie łapią i przeskakują.

Na chłopski rozum. Jeżeli wszystko będzie nowe, wyregulowane, to nic nie ma prawa się ślizgać czy przeskakiwać. Koniec kropka. A jak nie to wiadomo że jak wymieniać to wszystko (kaseta + łańcuch + ewentualnie korba, ale nie zawsze) bo inaczej nie będzie znaczącej poprawy.

Nie no nawet jak by suport przeskakiwał to łańcuch na kasecie by go blokował i uniemożliwiał przeskakiwanie. Logiczne, wiesz o co mi chodzi. Łańcuch zazębiając sie o kasete nie powinien powodować przeskakiwania. Nie ma takiej opcji by przeskoczył sam suport a łańcuch na kasecie nie.

Przeskakuje Ci łańcuch na kasecie która jest zużyta a łańcuch nie. Więc sie razem gryzą.

Przy okazji to chyba źle temat założony.

• Mod Team

Nie może. Suport może co najwyżej dostać luzów albo się... zapiec :whistling: (jak się nie jeździ a na rower leci woda).

Wina leży po stronie kasety. Jeśli nie masz teraz budżetu na nową to możesz spróbować wziąć ją na przeczekanie aż dogada się z łańcuchem, albo rozebrać kasetę(jeśli jest na śrubkach to wykręcić, jeśli na nitach to wybijakiem wybić nity) i pobawić się pilnikiem. Pisałem gdzieś na forum o tym - wybierz opcję szukajki. Teraz padam na pysk więc więcej nie pomogę.

To teraz wiem że suport nie może powodować takich cudów, a kasetę kupiłem taka wraz z kołem, chyba pójdę do serwisu na wymianę kasety innej opcji nie ma, nie wyobrażam sobie aby po wymianie kasty dalej się łańcuch ślizgał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...