Skocz do zawartości

[suport] hollowtech II , GXP

Woojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pytanie kieruje przede wszystkim do posiadaczy suportów typu hollowtech II, GXP jaka jest ich trwałość

1.model suportu

2.ile km wytrzymał bez żadnych luzów

3.większość km na szosie czy w terenie

aktualnie mam octalink ale wygiąłem oś i zużyte mam 2 zębatki największa i środkowa i zastanawiam się czy zmienić tylko te elementy czy kopić nową korbę hallowtech II ? zastanawiam się nad hallowtech II tylko dlatego że sporo osób twierdzi że szybko padają w nich łożyska a octalinki i kwadraty były pod tym względem zdecydowanie trwalsze.

co polecacie jakie rozwiązanie będzie najlepsze ?

• Mod Team

lozyska zewnetrze wybitnie trwale nie sa...

ale odczujesz wieksza sztywnosc na korbie

Jak mufa jest frezowana to nie ma się do czego przyczepić. Jak do dzisiaj na jednym zestawie łożysk 8 tysiaków w warunkach różnych. Gorzej z serwisowaniem suportów SH, nietypowa szerokość łożysk to problemik ale i z tym można sobie poradzić.

Znacie dokładny rozmiar łożysk do suportu HT2? Pytam bo byłem z łożyskiem w sklepie i gościu mówił, że to niestandardowy rozmiar i takich on nie ma. Prawda jest taka, że to bardzo popularny rozmiar.

Co do tematu to łożyska GXP i HT2 myślę, że są na podobnym poziomie wytrzymałości.

• Mod Team

Znacie dokładny rozmiar łożysk do suportu HT2? Pytam bo byłem z łożyskiem w sklepie i gościu mówił, że to niestandardowy rozmiar i takich on nie ma. Prawda jest taka, że to bardzo popularny rozmiar.

Co do tematu to łożyska GXP i HT2 myślę, że są na podobnym poziomie wytrzymałości.

Oryginalne łożyska do suportów SH są o 1mm węższe. Typowe 6805 mają 7mm szerokości no i nie można założyć dekielka.

Temat wymiany łożysk w systemie misek zewnętrznych (h2 i pokrewne) jest szeroko opisany, z każdej strony, wystarczy użyć forumowej wyszukiwarki czy gugla.

W skrócie: do misek shimano założy się zwykłe łożyska 6805. Najprościej usunąć uszczelkę (szer. 1mm) pomiędzy tuleją (na której pracuje oś) o łożyskiem. Z racji zastosowania łożysk obustronnie uszczelnionych (2rs) ta oryginalna uszczelka shimano moim zdaniem jest niepotrzebna. Druga metoda to pogłębienie (potrzebna tokarka) oryginalnych misek shimano o 1mm. Trzecia metoda to kupno kompatybilnego suportu na typowe łożyska (np. accent) i po zużyciu oryginalnych łożysk samodzielna regeneracja typowymi (6805 2rs).

Skoro taki fachowiec jesteś to znajdź mi ten popularny rozmiar, chętnie kupie od Ciebie kilka sztuk. Rozmiar ten to 25x37x6.

Jak widać pisali bzdury :P Nie jest to ani popularny ani jakiś standardowy rozmiar :P

Co do trwałości HT II to różnie z tym bywa. Niektórzy zajadą suport na 1 maratonie a innym wystarczy na 2 lata :P Mój po około 2kkm zaczął szumieć i ciężej chodzić. Jest tak do teraz ale da się jeszcze spokojnie jeździć ;)

Suport SLX, kupiłem to już miał nakręcone 2tyś, ja nakręciłem kolejne ~5tyś, kręci się idealnie. A zdecydowana większość km to teren :)

Tak jak ktoś wyżej powiedział, najważniejsze aby mufa była sfrezowana, wtedy łożyska nie są odchylone i pracują tak jak przewidział to producent. Niestety w większości ram suport jest zalany farbą i potem nie ma co się dziwić, że suport starcza na miesiąc.

@Woojtas, o moich doświadczeniach z pisałem u siebie na stronie i generalnie to było ok a potem suport zdechł. W tej chwili jest dostępny accent jako zamiennik więc nie ma dramatu - trzeba tylko sprawdzić czy łożyska nie są suche jak pieprz. W chwili kiedy przyjdzie Ci do wymiany suportu a zamienniki do Truvativa i Srama są w tej samej cenie to jest jeden pies ;) Bardziej sprawdź dostępność koronek bo to jest zgrzyt kiedy przychodzi do wymiany.

Odnośnie pogłębiania misek. Z czego wykonane są suporty Shimano? Aluminium?

Wygląda to na alu, albo na jakiś jego stop. W każdym razie nie przyciąga go magnes i jest miękkie tak jak "zwykłe" aluminium.

dzięki za posty a szczególnie tym którzy napisali na jakim sprzęcie jeżdżą i ile kkm zrobili

nie byłem przekonany do hollowtech-a II po przeczytaniu kilku tekstów tego typu http://www.cyklon.eu/2011/01/regeneracja-suportu-wymiana-ozysk-w_13.html

"Shimano wprowadzając system H2 mamiło nas większą sztywnością i trwałością, a tymczasem suporty starczają na krócej niż stare "chińczyki" na maszynówkach na kwadrat za 25 złotych...."

po przeczytaniu waszych postów widzę że te suporty ogólnie są porównywalne z poprzednimi octalinkami jesli chodzi o trwałość

suport od korby xt wytrzymał 10kkm i nie miał luzów ale musiałem zmienić bo zmieniłem ramę i mam teraz na wcisk co jest jeszcze inną technologią i jak na razie mam jakiś 1kkm i działa jak nowy a jeżdżę w każdych warunkach i 12 miesięcy w roku mniej więc pół na pół teren i szosa

"Shimano wprowadzając system H2 mamiło nas większą sztywnością i trwałością, a tymczasem suporty starczają na krócej niż stare "chińczyki" na maszynówkach na kwadrat za 25 złotych...."

Tia. Uważam, że suport typu GxP jest naprawdę sztywny w porównaniu do klasycznego rozwiązania np ISO Flowa jednak trzeba jasno powiedzieć, że każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. W tej chwili mam 2xISO flow i jestem naprawdę zadowolony z tych zestawów ale powiem szczerze, że to nie są moje korby docelowe ;) Decydując się na suport z łożyskami zewnętrznymi trzeba wiedzieć o tym żeby ich pilnować, smarować etc a powinno być dobrze.

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy - jak to w życiu :)

w szosie suport od korby Ultegra starczył mi na 4 lata (!!!) bardzo wiele km narobiłem bo głownie trenuję na szosie,

ale...

suport od korby SLX po dwóch maratonach i kilku treningach już nie działał tak jak nowy, było słychać "mielenie" piasku przy kręceniu korbą. Przyczyny są dwie:

1. suporty są za słabo uszczelniane (gdy odkręciłem suport było sporo piasku na nim jak i w ramie)

2. korba byłą kupiona nowa, ale OEM i istnieje prawdopodobieństwo, że suport był ściągnięty z nie frezowanej ramy i to mogło naruszyć łożyska

Warto dodać, że suporty HT2 od korb SLX, XT i chyba LX są dokładnie takie same. Nie wiem jak to się ma do korb szosowych.

• Mod Team

Enduro, niestety mylisz się.

Wystarczy,że odchylenie między łożyskami wyniesie 1mm i masz zmienione rozkładanie się sił na łożyskach- nie dotyczy to tylko rowerów ale łożysk w ogólności. Frezowanie mufy czy też raczej planowanie powierzchni styku ramy z łożyskiem jest często konieczne w tanich ramach. Dotyczy to także główki ramy.

Zresztą prywatnie uważam,że wiele problemów związanych z suportami HT lub GPX jest związane z nieprawidłowym montażem( brak osiowości , nieprawidłowe przyleganie misek suportu do ramy) i częstego używania myjek ciśnieniowych. Inna sprawa ,ze suporty Shimano są .. takie sobie

Zresztą tu jest ładnie wszystko zobrazowane.

http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html

@durnykot, nie doczytałeś dokładnie co powiedziałem wcześniej: mówiłem o założeniu zestawu do ramy i zdemontowaniu: taka operacja nie przekosi łożysk. Frezowanie nigdy nie zaszkodzi choć, na szczęście, coraz rzadziej jest to potrzebne. Największy zabójca GxP oraz HT to brud pod ciśnieniem, że o myjce nawet nie wspomnę :)

Swoją drogą odchylenia rzędu 1mm na suporcie to koszmar jakiś i powinno być widoczne gołym okiem i z takim syfem nie spotkałem się dłuższego czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...