Lumperator Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Mam takie pytanie: Czy zębatki 42-T i 24-T z korby SLX Dyna-sys będą bezproblemowo działać w napędzie 9s z korbą SLX 9s (44-32-22)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjotka Napisano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Z tego co mi wiadomo to tak, ale to tylko informacja przeczytana na forum, więc nie ma 100% pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 22 Maja 2011 Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 To jeszcze kwestia przerzutki przedniej. W moim przypadku XTR FD-M971 down-swing. Przerzutka jak wszystkie inne 9-biegowe przystosowana do blatu 44-T. Czy po wsadzeniu blatu 42-T i młynka 24-T mogą pojawić się jakieś problemy? Pytam kontrolnie. Zębatki niedługo będę miał w domu, zamontuję i napiszę jak sprawa wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjotka Napisano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 To chyba będziemy musieli poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Mam takie pytanie: Czy zębatki 42-T i 24-T z korby SLX Dyna-sys będą bezproblemowo działać w napędzie 9s z korbą SLX 9s (44-32-22)? a co ma wspólnego zębatka z pracą. W korbie od 10 zębatki maja inne nacięcia dla zbierania łańcucha. W blatach 9 tych nacięć nie ma. Po co robisz z korby od 9 blaty 10? W jakim celu? Korby 10 vs 9 różnią sie rozstawem zębatek od siebie i wycięciami (Shimano). --- ps. Mam w korbie dynasysowej blat z Slx o rozmiarze 22. Dlaczego? Bo chcę mieć przełożenie na młynku 22-36T. Standardowo jest 24T. Jaka różnica. Ano trochę łańcuch się gorzej zbiera na blat 32 przy założonym młynku 22. Jak jest młynek standardowy 24 to przerzutka zabiera łańcuch na 32 błyskawicznie, bez zacięć. To jeszcze kwestia przerzutki przedniej. W moim przypadku XTR FD-M971 down-swing. Przerzutka jak wszystkie inne 9-biegowe przystosowana do blatu 44-T. Czy po wsadzeniu blatu 42-T i młynka 24-T mogą pojawić się jakieś problemy? Pytam kontrolnie. Zębatki niedługo będę miał w domu, zamontuję i napiszę jak sprawa wygląda. Nie będzie problemów. Jeszcze raz zapytam się po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 24 Maja 2011 Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Z krótkiego powodu. Poszukiwałem zębatki 42, ponieważ 44 jest obecnie dla mnie troszkę za twarda i przez to rzadziej z niej korzystam. Kupiłem dwie nowe zębatki z SLX 10s - 42 i 24 za stówkę, więc myślę sobie czy by nie założyć młynka 24. Nie jeżdżę po trudnym terenie. Wszelkie górki podjeżdżam w porywach na 22-26/30. Korzystając z nowego młynka chętniej wrzucałbym na 32. Powiesz - zaraz, to na 44T nie daje rady, a młynek chce sobie dać większy? Dokładnie tak. Ważę 63kg, więc łatwo mi się podjeżdża, natomiast na prostej dość ciężko mi się kręci blatem 44. Zauważ pewną zależność. Cięższe osoby zazwyczaj kręcą na prostej z mniejszą kadencją (bardziej siłowo), za to pod górkę (z uwagi na masę) wybierają najmiększe przełożenie. Ci lżejsi na odwrót. Nie jest to mój wymysł, obserwuję znajomych jak jeżdżą A zmiana ma na celu równiejsze zużywanie kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 26 Maja 2011 Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Niestety ostatniego posta edytować już nie mogę, więc napisze tutaj. Zamontowałem blat 42-T i młynek 24-T. Okazało się, że młynek jest nieco za duży. Nie byłem w stanie w żaden sposób wyregulować przerzutki. Powróciłem do 22-T. Ogólnie zmiana na plus. Zębatka 44-T była po prostu nieco za duża. Różnica jest odczuwalna (lżej się kręci ^^) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalberto Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam...ja rowniez przymierzam sie do zmiany na 10rz i mam pytanie: Czy przerzutka X9 2011 10speed bedzie bez problemow (lub z problemami) pracowala z kaseta Shimano SLX HG81 10rz? Chodzi mi o 11-36T, bo kasety Srama o tej rozpietosci sa juz cholernie drogie. Czy kasety 11-36T obu firm maja takie same odleglosci miedzy koronkami? I jeszcze spytam przy okazji czy mocno sie odbije na kulturze pracu zamontowanie w takim napedzie zwyklego lancucha 10rz. czy koniecznie ten kierunkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Będzie pracowała jeśli jest na 10 rz. Kup normalny łańcuch na 10 rz. napęd np. SRAM PC-1031. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele477 Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam, mam takie pytanko, czy przerzutka tylna Shimano RD-M971 będzie poprawnie współpracowała z manetkami SLX SL-M660-10R i kasetą10 rzędową czy też muszę zmienić tylną przerzutkę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusch Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Czy przerzutka tylna na 10 rzędów Dyna Sys, bedzie chodzić na 9 biegowej kasecie i łańcuchu, oraz czy bedzie współpracować z 9 biegową manetką, oczywiście wiem, że nie obsłuży 10 przełożeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Juz bylo to gdzies walkowane, shimano w nowym 10sp mtb systemie zmienilo skok linki i geo przerzutki, czyniac ten wynalazek niekompatybilnym z czymkolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boowah78 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 No dobrze...a czy lewa manetka 3x10 bedzie poprawnie współpracować z korbami 3x9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjotka Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Przód ma taki sam skok linki o ile mi wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil87 Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Ja zaś zapytam, czy gripshifty Sram X-0 będą bez problemu współpracować z tylną 10-rzędową Sram X0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nie będą, w napędzie z kasetą 10s, manetki nie będą miały możliwości obsłużenia 10 przełożeń, i to rzecz oczywista, natomiast w napędzie z kasetą 9s nowa przerzutka wykorzystuje inną ilość linki do przesunięcia się o 1 bieg niż wersja 9 rzędowa, więc też nie będzie działać to dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boowah78 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Przód ma taki sam skok linki o ile mi wiadomo. Czyli korby z systemem 3x10 dyna sys to chwyt marketingowy czy koronki są faktycznie bliżej siebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjotka Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Faktycznie przydała by się jakaś konkretna odpowiedź na to pytanie. Z tego co wyczytałem skok linki jest taki sam i zmieniony został rozstaw koronek, więc coś tu nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Czyli korby z systemem 3x10 dyna sys to chwyt marketingowy czy koronki są faktycznie bliżej siebie ? Też bym chciał przeczytać konkretną odpowiedź powyższe pytanie. To że manetki są bez zmian to już sam na to wpadłem bo nie ma w ofercie Shimano manetki lewej (przód) tylko na 10 rzędów (XT i SLX mają tą samą manetkę lewą dla 9 i 10) Niestety nie mam korby 10 rzędowej pod ręką aby zobaczyć różnice ale skoro odstępy są mniejsze to może poprostu mała i duża tarcza są zbliżone do środkowej. To tak na chłopski rozum wymysliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.