Skocz do zawartości

[napęd] 9 na 10 rzędów

mjotka

Rekomendowane odpowiedzi

zmniejszyć odległość między zębatkami by się dało - zrobię to tak czy inaczej za niedługo, muszę tylko kupić podkładki pod blat :) a nie działało to najlepiej, bo kręcąc na 42x11 łańcuch miał raczej nienajlepszą linię i zdarzało mu się podskakiwać na zębatce 12T w kasecie (ogniwa zahaczały o wycięcia w większej zębatce, mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi :)) korba dedykowana pod 2 zębatki rozwiązałaby ten problem, bo zębatki byłyby bardziej odsunięte od osi roweru, poprawiłaby się linia łańcucha i byłoby cudownie ^^ mogłem też zostać przy 3x10, ale szkoda mi czasu i rytmu na takie bawienie się przednią przerzutką na maratonie, wolę ustawić sobie nawet ze sporym przekosem małą z przodu, małą z tyłu i tak zacząć podjazd i zbijać tylko na kasecie, to mogę zrobić nawet pedałując na stojąco :) ale nie dałoby się tak jechać z młynkiem 22 czy 24z, 26 jest optymalny dopiero :)

A czy coś stoi na przeszkodzie ażeby z 3x9 przejść na 2x9?

Konkretnie z tyłu mam kasetę XTRa 11-32, obsługuje to X-0.

Manetki x-0. Wymieniam korbę, łańuch i przednią przerzutkę i zastanawiam się czy nie przesiąść się na przód "2".

Napisałeś 2x9 specjalnie czy omyłkowo?

Jeżeli byś chciał wyrzucić małą zębatkę to wystarczy podkręcić przerzutkę przednią aby Ci łańcuch nie spadł.

Ale jeżeli chcesz wymienić na 2x10 to musisz wymienić chyba wszystko, nie wiem tylko czy przerzutka przednia może zostać.

- korba

- łańcuch

- kaseta

- przerzutka tył

- przerzutka przód ?? nie mam pojęcia

- manetki

Sprzedaję korbe systemu DynaSys. Kolega który jest nią zainteresowany pyta, czy da się ją zastosować z kasetą 8-mio rzędową. Nie chcę go wprowadzic w bład,ale wydaje mi sie,ze ta korba bedzie współpracowac tylko z napedami 10-cio rzedowymi. Czy dobrze rozumuje,czy też korba w systemie Dynasys bedzie również kompatybilna z osmioma rzedami?

mjotka juz to przerabialismy, nie ma czegos takiego jak przerzutka przednia 9/10sp.

Jak juz ktos tam gdzies pisal nowa xtr manetka ma niezmieniony skok, zatem bedzie mogla bez problemow dzialac ze starsza odmiana przerzutek shimano xtr i szosowa.

Co do lancucha, masz racje, istnieje takie ryzyko, ze lancuch 8sp nie bedzie dzialal doskonale, jesli wogole z dynasys. Odleglosc zebatek w tym systemie jest mniejsza niz w np. we wczesniejszych shimano korbach.

Nie wiem czy lancuch 8sp nie bedzie za szeroki, abyu tak ustawic przednia przerzutke, zeby wszystko dzialalo bez problemow.

Teoretyczne rozwazania.

Napisałeś 2x9 specjalnie czy omyłkowo?

Jeżeli byś chciał wyrzucić małą zębatkę to wystarczy podkręcić przerzutkę przednią aby Ci łańcuch nie spadł.

Ale jeżeli chcesz wymienić na 2x10 to musisz wymienić chyba wszystko, nie wiem tylko czy przerzutka przednia może zostać.

- korba

- łańcuch

- kaseta

- przerzutka tył

- przerzutka przód ?? nie mam pojęcia

- manetki

Tak, chodziło mi dokładnie o 2x9, czyli nowa korba dwójkowa np. SramXX i do tego reszta z klasycznego napędu.

Poszukałem jeszcze w necie i oczywiście łatwiej wyjąć zębatkę, ale są tacy co im taki mix chodzi, bodajże po zmianie korby, łańcucha i ew.przedniej przerzutki (lub regulacji).

Generalnie lektura netu i fajnego arta z ostatniego BikeBoardu wyleczyła mnie z czegoś innego niż 3x9.

Z miękki jestem :icon_mrgreen:

Dla ciekawych:

http://www.forumrowerowe.org/topic/79733-tuning-z-3x9-na-2x9/

http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=67050

http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=586106

Witam

nie chce zakladac nowego wątku, mam takie szybkie pytanie w związku z budową 2x10

czy przy korbie aerozine 42/29 i kasecie 11-36 mozna zastosowac średni wózek X-9, aby obejmowało wszystkie biegi ? :unsure:

nie moge znalezc na stronie srama pojemnosci tej przerzutki.

czy lepiej zamontowac X-9 na długim ?

pozdr.

Dziekuje za szybka odp.

Wkradł ci sie malutki blad w obliczeniach :icon_wink: albo ja juz od tego wertowania internetu zglupialem :icon_wink:

nie T=37 a T=38 dla kasety 11-36

ale chyba umiesz czytac w myslach, bo deliberuję i skłaniam się ku PG1070 12-36 (moge taniej dostac) i wówczas wychodzi T=37 :thumbsup:

Strace na max speed, ale tak naprawde uzywam 3x9 44/11,13 tylko do jazdy za autobusami/ciezarowkami jadąc do pracy, a w planach górskie przełęcze... i uphill śnieżka - choc nie wiem czy 29/36 to nie za twardo na śnieżke (miejscami) - wole młynki armstronga :icon_wink:

Skoro capacity T=37 to max na medium srama, to jednak wybiore długą wersje w razie ewentualnych zmian nie bedzie problemu, a i sprezyna nie tak mocno naciagnieta = dluzsza zywotnosc...

:thanks:

• 2 tygodnie później...

Wyczytałem, że napęd w postaci:

- korba 9rz

- przerzutka przód 9rz

- manetki 10rz

- łańcuch 10rz

- kaseta 10rz

- przerzutka tył 10rz

powinien działać prawidłowo pomimo, że łańcuch od zewnątrz i rozstaw zębatek w korbie jest węższy (10rz).

Jeździ ktoś tak?

Jeździ ktoś tak?

tak, przez miesiąc za nim nie kupiłem korby pod 10. Koronki w 10 tce są o 1-1,5mm bliżej siebie ułożone. Precyzja działania zwłaszcza brania łańcucha na wyższy blat jest dużo lepsza, praca szybsza i precyzyjna. Na korbie 9 łańcuch trudniej było wrzucić, ale też działał.

Przednia 10 jest troczę węższa. Na korbie 9 miałem łańcuch 10 i przerzutkę 10. Porównywałem tylko kształt. Prowadnica ma inny kształt i jest węższa.

Wyczytałem w tym wątku że korba i przerzutka przednia może pozostać 9sp a reszta musi być 10sp, natomiast w innym wyczytałem że odległości pomiędzy koronkami w korbie 10sp są mniejsze niż w 9sp.

I teraz pytanie czy manetka przednia (lewa) może być nowa XT DynaSys do przerzutki przedniej 9sp (XT) i korby 9sp (SLX) ??

Chcę do tych dwóch elementów (prawie nowych) dodać całą resztę z XT 10speed.

Niby wszędzie pisze że spoko że się da, że ok, ale wolałem zadać pytanie i potwierdzić to co wyczytałem.

PS. W sumie sam kiedyś jeździłem na mieszaninie 8sp (przód) i 9sp (tył) :) i było ok.

Dobre pytanie, korba i przerzutka przednia może zostać ale moim zdaniem jest to dobre jedynie na przejście na nowy napęd aby nie ponosić od razu kosztów całego napędu, łańcuch od środka jest tej samej szerokości ale od zewnątrz już węższy i co za tym idzie już nie przerzuca się jak powinno ale jeździć idzie. Mogę się mylić ale na logikę skok linki powinien być inny i będzie to chodzić ale już nie tak jak powinno. Myślę, że na samo przejście było by ok, ale najlepiej mieć całość wymienioną i wtedy musi chodzić, ale to już się kasa robi ;P

Wiadomo że myślę o sytuacji przejściowej na załóżny jeden sezon. I chciałem się upewnić na 100% jak to działa w takim zestawieniu.

Czy działa to tak że raz przerzuci ok, a za drugim razem "myśli" i przerzucić nie chce, czy po prostu przerzuca wolniej, ale za każdym razem pewnie ?

Odpowiedź na takie mniej więcej pytanie mnie interesuje.

A co do skoku linki przedniej (lewej) manetki to myślę że jest taki sam w 10sp jak w 9sp ponieważ w częściach SLX/XT 10sp wogóle nie ma osobnej manetki lewej jest tylko prawa.

Ja jednak myślę, że jak zmieniać to od razu całość, aby nie mieszać wyrobionymi zębatkami od łańcucha 9sp czy nieprecyzyjnej w tym przypadku przerzutki przedniej. Poza tym również oponuję za tym, ze do szeroko pojętego MTB lepiej pozostać z napędem 3x10. Co do samego przejścia z 3x9 na 3x10, tu się rozchodzi przede wszystkim o kasę. Nie na zasadzie, że chcą od nas wydoić kasę (zawsze chcieli), tylko nie mamy kasy na kolejną zmianę, aby być na topie. Nie oszukujmy się, nawet na 3x8 ludzie jeździli tak, że prawie nikt z nas nie dałby rady na nie wiadomo jakim napędzie. Oczywiście to nie powód, aby rezygnować z komfortu nowych komponentów. 3x10 podnosi nieco ten komfort, ale podejrzewam, że jest to zmiana z poziomu niezawodniczego tak mała, że kompletnie nie warta wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...