Skocz do zawartości

[Hamulec] Accent Freezer XC - Problem z dopasowaniem adaptera

Kysu

Rekomendowane odpowiedzi

Problem objawia się zbyt niskim położeniem zacisku względem tarczy, krawędź okładziny znajduje się poniżej zewnętrznej krawędzi tarczy hamulcowej. Pokażę wam kilka konfiguarcji.

Amortyzator: RS Tora SL - mocowanie IS
Adapter:     Avid 160F - IS/PM
Zacisk:      Freezer XC - mocowanie PM
Tarcza:      Shimano XT - SM-RT79 (160)

W tej konfiguracji musiałem pomiędzy zacisk a adapter dać podkładki 1mm by krawędź klocka zrównała się z krawędzią tarczy.

Adapter:     No Name 180F - IS/PM
Tarcza:      Shimano XT - SM-RT79 (180)
reszta jak wyżej

W tej konfiguracji musiałem pomiędzy zacisk a adapter dać podkładki 1,6mm które sam musiałem dorobić by krawędź klocka zrównała się z krawędzią tarczy.

Tutaj próba zamontowania jako tylny hamulec

Rama:     Kross Lvl A4 2009
Adapter:  Ten co wcześniej (No Name 180F)
Tarcza:   Shimano XT - SM-RT79 (160) - ta co w pierwszej konfiguracji

W tej konfiguracji nie chciało mi się nawet dorabiać podkładek, po przykręceniu wszystkiego okazało się że pająk tarczy obija o obudowę zacisku.

Czy do zacisków Accenta trzeba jakiś specjalnych adapterów żeby położenie zacisku było na większej wysokości?

Adaptery mam dobrze dobrane, chyba że się mylę i nie mogę stosować adaptera F180 zamiennie na tyle jako R160? Notabene byłem teraz sprawdzić jaki to jest ten adapter No Name, i się pomyliłem pisząc z głowy bo jest to R160, więc niby wszystko ma być ok a nie jest. Bardzo proszę o jakieś sugestie osób które też mają te zaciski lub borykały się z podobnym problemem niepasujących adapterów.

• Mod Team

Wg mnie różnica 1 m o której piszesz nie powinna mieć znaczenia w normalnym użytkowaniu hamulca. Prywatnie użytkuję m.in tarcze SM-RT79 i na dwóch innych kompletach hamulców górna krawędź klocka jest właśnie o 1 mm niżej niż góra krawędź tarczy. Ciekawostką jest to na tarczy SM-RT75 górne krawędzie klocka i tarczy są na tym samym poziomie. Zresztą nie jesteś odosobniony:

1232529768462-lrkf1ubwbzbi-500-90-500-70.jpg

Widać ,że klocek jest nieco niżej ( na zdjęciu tył Santa Cruz Blur XC)

Podkładki pod zaciskiem to nic nowego i nic strasznego

rear-elixir-cr-720x482.jpg

avid-juicy-ultimate-disc-brake.jpg

Summa sumarum- pierwsza konfiguracja jest OK, druga konfiguracja OK( dla świętego spokoju daj podkładki), trzecia mnie zastanawia- sam na tyle mam tarcze 160 z adapterem IS-PM 180F.

Adaptery są 160F/140R 180F/160R 203F/180R mogą nie pasować, ponieważ Avid ma inne adaptery, jak porównywałem z Shimanowskim, i oryginalym Accentowskim(od tych freezerów, to się różnią. Co do podkłądek w Avidach jest to "Tri-Align Caliper Positioning - regulacja zacisku w 3 płaszczyznach" Czyli to nie jest dorabiane tylko oryginalne w Avidkach, przydaje się to tylko jak ktoś ma krzywe mocowania hamulca, poza tym bezużyteczny bajer. Dlatego też adaptery różnych firm mogą nie pasować i sprawiać problemy.

• Mod Team

Kenhill

Jeśli chodzi o system Avidowski to wszystko prawda,chociaż podejrzewam,że Avid wprowadzając ten wynalazek kierował się zgoła innymi powodami niż krzywe mocowanie hamulca. Bardziej kierowało mną pokazanie ,ze podkładka to nic dziwnego - co zresztą wynika z mojego wcześniejszego postu.

Powtórzę- w mojej opinii 1 mm to żaden problem. Ale decyzję pozostawiam autorowi.

Od tego 1mm zależy całe jego życie! Ja tam mam spokój, adaptery/zaciski/tarcze shimano co do mm pasuje wszystko :D

W zasadzie to też nie wiem po co Avid to wprowadził, pewnie tylko aby mieć takie "hłyt martekingowy" bo zalet żadnych nie ma, tylko wkurzają przy regulacji, zwykłe zaciskasz klamkę i dokręcasz, a tam trzeba się bawić... Nie mniej jednak ja bym dla tego mm się pobawił, i miał spokój :D

Dziękuje za treściwe odpowiedzi. Podsuneliście mi pomysł, by te podkładki tri-align wykorzystać (a mam takie ze starych klocków V-brake) - spiłować do odpowiedniej grubości, a nadają się bardzo gdyż nie korodują. W sumie mógłbym zrezygnować z tych podkładek, to nawet nie milimetr na tarczy bo przesunięcie zacisku przez te podkładki nie daje takiej zmiany. Ale pod tylni zacisk muszę je dać, bo inaczej pająk tarczy obija o korpus. I to w ten sposób, że koło nie obróci się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...