Skocz do zawartości

[rama] Author Codex - geometria

Darek14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś się orientuje jaka jest efektywna (horyzontalna) długość górnej rury w rowerze Author Codex (lub Airline,

Zenith, Reflex, Stratos - mają taką samą geometrię) 20"? Na stronach Authora i Velo nie ma podanego interesującego

mnie parametru - podają tylko długość mierzoną "po rurze". Napisałem do Velo, ale przysłali mi geometrię bez

efektywnej długości górnej rury.

• Mod Team
Napisano

Strona Author'a rzeczywiście milczy. Może powinieneś zadzwonić do Velo i poprosić ich, żeby podali konkretnie ten wymiar T/T h z dopiskiem horyzontalnie :)

Napisano

Z Velo otrzymałem odpowiedź: "Producent nie podaje tej wielkości, dlatego też nie jesteśmy w stanie przekazać Panu takiej informacji".

Napisałem do Authora, może odpowiedzą.

Napisano

Dzięki.

Dzisiaj przymierzałem się do Authora 20" - na wysokość może być, ale wydawał mi się jest za krótki. Muszę się jeszcze zastanowić, ale chyba będę szukać innej ramy. Niestety, z crossowymi nie jest tak łatwo.

Czy moglibyście zdradzić jak to można policzyć? na pewno przyda się na przyszłość.

Napisano

post-111586-0-45856700-1298578854_thumb.jpg

Ja bym odjął dwa zielone odcinki od bazy kół pomniejszonej o wartość wynikającą z F/R. Wystarczą funkcje trygonometryczne i twierdzenie kosinusów. Można zastosować uproszczenia, tylko nie wiem na ile wynik będzie niedokładny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...