Skocz do zawartości

[amortyzator przód na qr20] mozliwie jak najtanszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

szukam amortyzatora z qr20. chce aby był mozliwie najtanszy. A jesli chodzi o ramke to mam poisona curare. Skok 130mm. do enduro.

• Mod Team
Napisano

Tak maja, moja tez ma regulacje tylko trzeba wziaść pod uwage ze przy zmianie ze 100 na 150mm tył wcale sie nie podnosi o 5 cm tylko zostaje na w miare stałym poziomie, nie o skok a o geometrie chodzi

Napisano

Tył nie podnosi tylko sie przełożenie w ramie zmienia. Kwestie geometrii załatwia tez wysokość widelca. Curary od 2007 roku moim zdaniem nie mają tej regulacji, która była na górnym popychaczu. O ile się nic nie zmieniło to rama była na stałe ustawiona na 150mm.

• Mod Team
Napisano

Ja mam Ruxa 130mm w Curarze i brakuje mi te 2-3cm skoku na zjazdach :). Oczywiście ze 130mm też źle nie jest, skok przód/tył nie musi być koniecznie taki sam, tolerancja +/- 10-15% może być zachowana. No i długość widelca ma znaczenie, nie tylko skok, różnica w wysokości amortyzatorów przy tym samym skoku może wynosić nawet 3 i więcej cm. Np. Mój Rux ma 530mm długości od osi do korony, podczas gdy Manitou Sherman ze skokiem 150 ma 532mm, więc różnica znikoma.

• Mod Team
Napisano

Mi na 130mm a był to manitou jeździło sie srednio, przy hamowaniu tył sie podnosił bardzo lekko, pozatym siedziało sie jak by na kierownicy :P

Ale wszystko zalezy od wysokosci widelca :P

• Mod Team
Napisano

NO fakt faktem ze tamten amor 130 był dość miękki ale obecny 150 mam tez miekko ustawiony, a roznica w wysokości jest znacząca ok 2-3cm nie mierzylem dokładnie i to robi robote, zmienia sie srodek cieżkości ktory w poisonie jest dosć wysoko.

• Mod Team
Napisano

Środek cieżkości to położenie najcieższego elementu ktorym jest jak by nie było rowerzysta. Fakt ze suport ma na to nie bagatelny wpływ ale i inne czynniki też sie na to składają.

Co by dalej off topa nie ciągnąć moim zdaniem lepiej nabyć amor wyższy niz standardowy 130mm.

Napisano

Przeczysz sam sobie w jednym zdaniu pisząc " lepiej nabyć amor wyższy niz standardowy 130mm" :ponieważ nie ma czegoś takiego jak standard wysokości dla amora o skoku 130 mm :) Jak mniemam chciałeś napisać. że uważasz iż do curary można śmiało kupować WYSOKIE amortyzatory :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...