starynowy Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Witam ponownie, tym razem mam do Was prośbę o radę w sprawia mostka. Zacząłem kombinować z kokpitem i utknąłem na długości mostka. Do rzeczy: Rama merida matts tfs 18 cali, ja mam 176 cm i waże 75 kg, jazda rekreacyjna. Chciałbym kierownice giętą szerokość min. 660. Jaki byście wybrali zestaw? Wiem, że długość mostka jest bardzo indywidualną sprawą, ale potrzebuje jakiś punkt wyjścia. link do ramy: http://archiwum.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=100&id=920
Fenthin Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Punkt wyjścia mówisz? Przy dobrze dobranej ramie, do XC mostek 80-110mm. A dalej już zgodnie z własnymi odczuciami. Czyli równie dobrze może być dłuższy, krótszy lub zawierać się w tym zakresie. Jest jeszcze taka zasada, że oś koła powinna być zasłonięta przez oś kierownicy.
starynowy Napisano 23 Lutego 2011 Autor Napisano 23 Lutego 2011 Dłuższy niż 110, to już chyba nie. Założyłem tymczasowo 120 i jest za długo. Za duży ciężar spoczywa na kierownicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.