Skocz do zawartości

[kolarstwo torowe] Niszczejacy tor w Pruszkowie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chore? Ja myślę, że to niestety smutna polska rzeczywistość. Władować w coś publiczne pieniądze, a potem niech się martwią inni. Kolejny przykład mamy ze stadionem Lecha, S8 w Warszawie, itd.

Najlepsze jest to, że właściwie każda publiczna inwestycja jest droższa, niż jej odpowiednik np w Niemczech, a z czego to wynika, to już nie muszę chyba dodawać...

• Mod Team
Napisano

Premier, koszty budowy toru u nas i przykładowo w Anglii są prawie na tym samym poziomie. Nasz tor kosztował ok. 96 mln , nowo oddany tor w Londynie zbudowany pod IO 2012 kosztował 94 mln. Jest jednak mała , w sumie nie istotna różnica- waluta. W naszym przypadku - 96 mln PLN, w Anglii 94 mln funtów.

http://www.bikeradar.com/news/article/olympics-2012-cycling-velodrome-opens-29373

Z tym,że Angoli stać na ogrzewanie, a naszych nie. Ale , jak to mówił klasyk " Zima jest , to ma być zimno"

Napisano

OK, to teraz niech ktoś poszuka, ile miał kosztować Stadion Narodowy w Warszawie wg informacji z np 2008, a ile kosztuje wg ostatnich danych. Różnica jest kolosalna.

Napisano

Po tym jak usłyszałem, że w dobie gorączkowego szukania oszczędności senatorowie i posłowie znowu dostali podwyżki (w sumie 1500zł w przeciągu 2 lat na jednego) to już nic w tym kraju mnie nie zdziwi. Wiem, że oni powinni dużo zarabiać, ale nie coraz więcej. Dróg nie można budować bo rozkradają materiały przez co kaszty są dużo większe a jakość dróg... sami widzicie, to samo ze wszystkimi innymi przedsięwzięciami w Polsce. Koszty budowy orlików były niemal o jedną trzecią mniejsze kiedy prezydent miasta postanowił je wybudować na własną rękę, nie korzystając z projektów politycznych. Znajomy który dostał się do rady miasta w zeszłym roku dostał już tyle propozycji łapówek ze strony partii politycznych, że byłby ustawiony już na długie lata. naprawdę nie ma co się dziwić, że nie ma z czego utrzymać tego obiektu - pieniądze są, tylko nie w tej kieszeni co trzeba.

• Mod Team
Napisano

Uratować w jakim sensie? Przed likwidacją,sprzedażą,przed PZKol, a może przed zawodnikami? Bo jak na razie to chyba tor jest nieogrzewany ,żeby zawodnicy przypadkiem z niego nie korzystali.

Napisano

Tyle pieniędzy w błoto. :wallbash: Jak można było do tego dopuścić. Jak nie maja pieniędzy na ogrzewanie to po co budowali. Myśleli, ze wybudować i niech stoi 50 lat bez konserwacji i nic się nie stanie? <_< Jeżeli chcą sprzedać to niech lepiej zrobią to szybko i włącza to ogrzewanie, bo później to kto kupi ten drogi "kurnik".

Napisano

Oglądałeś Misia?

To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?

Zrobi się protokół zniszczenia :)

Napisano

Planowano koszt 49 mln, wyszło 91 mln.

Ok, rozumiem. W tzw. "międzyczasie" mógł objawić się "kryzys". Mogły wzrosnąć ceny surowców (np. miedź). Mogło wystąpić kilka jeszcze czynników, które powodują zwiększenie (lub zmniejszenie) kosztów wykonawstwa, ale jak koszt rośnie niemal dwukrotnie to powstaje pytanie: kto jest odpowiedzialny za kontrolę wydatkowania tych publicznych pieniędzy?

Ktoś podjął decyzję o budowie toru, bo uznał, że za 49 mln, warto ten obiekt zbudować. A czy podjąłby tę decyzję, gdyby wiedział o kosztach 91 mln?

Nie wierzę, że te koszty wzrosły tak znacząco wyłącznie z przyczyn obiektywnych. Ktoś prawdopodobnie celowo zaniżył wycenę prac lub nie wycenił ich części - został wybrany wykonawcą ("zdobył kontrakt") a potem koszty zaczęły rosnąć i z drugiej strony ktoś je pokrywał. Wszak z publicznej kiesy łatwo. Ja jestem ciekaw, czyj pociotek zrobił złoty interes na wykonaniu tego toru? Nie mówię, że tak na 100% było, ale mam silne podejrzenie, że gdyby ktoś zaczął szukać, to by znalazł.

Inne pytanie, czy ten tor był nam potrzebny. Tak samo: czy potrzebne są nam stadiony na Euro 2012? A konkretnie: co się będzie z nimi działo po 2012 r. Uwielbiam to polskie umiłowanie do długoterminowego planowania... :confused:

Napisano

w naszej kochanej Polsce się nie myśli (na wysokich szczeblach). moim zdaniem ten obiekt nie jest b. potrzebny. kolarstwo szosowe nie jest popularne tak jak górskie czy szosowe. także nie będą z tego tytułu duże zyski, może się mylę.

to że pzkol jest w długach to wina poprzedniego jak i obecnego prezesa.

co lepsze? nie ogrzewać; zaoszczędzić i stracić tor. czy ogrzewać i mieć sprawny tor, organizować tam różne imprezy, wynajmować i sprawiać by na siebie zarabiał? myślę że to pytanie powinni sobie zadać działacze pzkol'u... :icon_wink:

Napisano

Troszeczke się przejęzyczyłeś " kolarstwo szosowe nie jest popularne tak jak górskie czy szosowe. także nie będą z tego tytułu duże zyski, może się mylę." A po za tym mam nie wiem czy wiesz ale na torze jeździ dość sporo klubów młodzieżowych nawet powiedział bym że 3/4 tych co jeżdżą po szosie ;)

Napisano

Tor w Pruszkowie byl budowany jak za komuny - na zasadzie - jak juz bedzie inwestycja, to pieniadze na utrzymanie jakos sie znajda. Pieniadze wyrzucone w bloto, bo bez zadnej analizy ekonomicznej. Jak z rachunkow wychodzi, ze obiektu nie da sie utrzymac, to sie nie buduje. To juz nie te czasy. Gdyby Walkiewicz byl mniej uparty, wszyscy lepiej by na tym wyszli. Bo taniej wychodzi wyslac zima druzyne torowa na treningi gdzies gdzie jest dobry tor, niz co miesiac doplacac do toru grube setki tysiecy.

Napisano

Nie wiem czy w tym artykule czy innym na ten temat pisało że około 70% przychodów w Anglii lub Stanach taki tor uzyskuje z wynajmu dla amatorów. Już widzę jakby się to u nas sprawdziło, gdzie by taki PZKol amatorom pozwolił za małą kasę jeździć. W cenniku z tego co pamiętam ceny były zaporowe. A wystarczyło by zimą udostępnić dla amatorów za jakąś mała kasę żeby sobie trenowali na nawet na normalnych rowerach tylko na specjalnych oponach :whistling:

Napisano
Godzina jazdy na rowerze – własnym (czystym i z ostrym kołem) lub wypożyczonym z BGŻ Arena - kosztuje 40 złotych.

Źródło

Już widzę te tłumy amatorów, spędzających tam popołudnia i wieczory...

Grupowo jest niewiele lepiej - Cennik.

Ja się nie dziwię, że nie ma pieniędzy na ogrzewanie, jeśli ceny są tak wysokie. Jeśli cena nie byłaby tak duża, to może znalazłoby się więcej chętnych do jazdy i tym samym tor mógłby na siebie zarobić?

Napisano

Już widzę te tłumy amatorów, spędzających tam popołudnia i wieczory...

Tłumy może nie, ale jakbym mógł zapłacić nawet te 10zł/h to bym już się zastanowił czy kręcić na trenażerze czy na takim torze. Może jakieś karnety? Wierz mi że chętni by się znaleźli :thumbsup:

Napisano

Niewiem czy to prawda ale od kolegi słyszałem, że podobno pzkol dostał od ministerstwa sportu jakieś dofinansowanie na tor i na razie :wallbash: na BGŻ arenie jest podłączona woda i prąd..

Napisano

Chyba dobrze słyszałeś, bo z tego co ostatnio rozmawiałęm z kimś kto dosyć dobrze zna temat, to tak naprawdę to pieniądze są na wszystko. Te wszystkie wałki związane z torem to układy i układziki, a także gra na wysokich szczeblach w PZKolu :confused: Już nie mówiąc o tym że portale niezwiązane z kolarstwem nie za bardzo znają temat i snują domysły, a te które wiedzą co się dokładnie dzieje trzymają racje jednej lub drugiej strony :icon_wink:

Napisano

Musieli podłączyć no bo jak by mogli tam siedzieć bez wody i prądu ?

Cytat z jednej strony:

Coroczne wiosenne zebranie komisarzy PZKol jest zaplanowane na 26 - 27 marca w Pruszkowie. Ostateczna decyzja po Walnym Zgromadzeniu Wyborczym PZKol, ktore odbędzie się 5 marca.

Napisano

Przez ten tor to PZKol sam ma tarapaty finansowe, na przykład poruszana na forach sprawa dofinansowania startu w maratonie naszych reprezentantów. Oby poszło w którąś stronę. Moim zdaniem osoby prowadzące takie inwestycje (niedoszacowanie kosztów ~50%) powinny ponosić odpowiedzialność karną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...