Skocz do zawartości

[Pedały]platformy czy spd?

Buksu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@michuuu

Tylko 30zł różnicy i aż +10 do lansu? Przekonałeś mnie :)

Dzisiaj policzyłem ile razy musiałbym się wypinać w codziennej jeździe do pracy, wychodzi tak ok 5x na 13km.

Chociaż 2-3 można by się nie wypinać tylko skorzystać ze słupka i się podeprzeć. Coś czuję że będzie śmiesznie.

Ale do normalnej jazdy to myślę że będę zadowolony, te Spece mają dość twardą podeszwę i czasami w ferworze walki nie czuję ich..

Nie mam pewności czy stopa jest cała na pedale...

Napisano

Buty mam Shimano M086 w połączeniu z pedałami M520. Katuję taki zestaw już trzeci sezon w terenie i jest ok. Buciki przeżyły nie jedną błotnistą kąpiel i mają się dobrze. Sztywność w sam raz, klamerka działa znakomicie, nic się nie wyciera.Rzepy trzymają rewelacyjnie. Będziesz zadowolony.

Ogólnie polecam klamerki. W trakcie jazdy można sobie kliknąć poprawiając siłę zapięcia. Jakoś nie wyobrażam sobie siłowania się z rzepem na podjeździe. A rzepy w tych bucikach silnie trzymają.

Napisano

Dziś zrobiłem pierwsze 20km w SPD. Jednym słowem super. Tyle lat żyłem w nieświadomości :icon_confused:

Świetne uczucie że noga jest na pedale tam gdzie trzeba, szczególnie w stójce. Powera czuć niesamowitego, to już nie rower to część ciała :)

Bałem się o wypinanie, a z tym praktycznie od początku problemów nie miałem, trochę nie mogłem się wpiąć, ale z czasem szło coraz lepiej.

Mam tylko jedno pytanie: W instrukcji napisano że trzeba się wypinać pietą z ruchem od roweru, mi chyba łatwiej jest się wypinać do roweru. Można się tak wypinać czy to jest technicznie poprawnie i czy nie zniszczy sprzętu?

• 2 miesiące temu...
Napisano

No wreszcie kupiłem. Jednak mój wybór padł na sh-m160. Zdziwiłem się, że normalnie noszę rozmiar 43, a tu 42 pasuje jak ulał. Od razu ruszyłem w teren. No i ogień. Łatwiej i szybciej się rozpędzam. Przeskakiwanie nad powalonymi konarami nie sprawia mi tylu problemów co wcześniej no i nie zwalniam już tak na podjazdach. Martwi mnie jednak kilka kwestii. Pierwsza - to jak najefektywniej ustawić bloki? Sporo osób pisze aby ustawić pod siebie. Jednak chciałbym zapoznać się trochę z zaleceniami teoretycznymi, które potraktowałbym jako punkt wyjścia. Buty wydają się bardzo sztywne. Nie wiem czy to z tego powodu ale w lewej nodze drętwieje mi najmniejszy palec. Obie stopy troszkę jakby cierpną. Czy to kwestia przyzwyczajenia? Pierwszy wypad z pedałami rozkręconymi na max. Właśnie podkręciłem każdy o dwa obroty. Teraz już wiem, że wypinanie nie jest ciężkie. Wręcz intuicyjne. Na jednym zjeździe w ostrym piachu zjechałem z trasy i zeskakując z roweru nawet nie wiedziałem i już byłem wypięty. To utwierdziło mnie, że trzeba trochę podkręcić sprężyny w pedziach. Proszę o pomoc w ustawieniach. Pozdrawiam.

Napisano

Co do bolącej nogi, spróbuj poluzować wiązanie butów. W moim przypadku ma to olbrzymie znaczenie, musze mieć buty lekko luźnawe (swoją drogą to są pół rozmiaru za duże...) bo inaczej stopu cierpi po pierwszych kilometrach.

Napisano

Ustawienie pedałów jest sprawą indywidualną, choć ja radzę każdemu kto zaczyna przygodę z SPD aby dożyć do maksymalnego zakręcenia sprężyn - jakoś im mocniej jestem "przypięty" tym czuje lepszą kontrolę nad rowerem, szczególnie to zjazdach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...