sargath Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Witam W najbliższym czasie mam zamiar wymienić kółka w rowerze i zastanawiam się nad kombinacją: piasty: Novatec nt d711/712 sb obręcze: Alex rims xcr 100d szprychy: saphim cieniowane cały komplecik mogę mieć za 900 zł proszę o opinię pozdrawiam
senjiro Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Jeśli taka cena jest za nowe to myślę że warto. Jednak jeśli nie zależy Ci jakoś bardzo na wadze to wziąłbym te na piastach DT 370. Jeździłem na takich i nie mam zastrzeżeń, co do piast Novateca są różne opinie, ale zarówno łatwo dostępne są łożyska jak i bębenki, więc można zaryzykować
sargath Napisano 23 Lutego 2011 Autor Napisano 23 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź, cena za nowe łącznie z plecionką i zależy mi na wadze Co do piast to raczej jestem pewny, gorzej z obręczą czy da radę w ciężkim terenie, chcę połączyć wytrzymałosć z niską wagą. Z tego kompletu wychodzi mi w sumie 1495g - 1576g w zależności od zastosowanych szprych (Race lub Laser)
speq Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Obawiam się, że fizyki nie oszukasz. Nie jesteś lekki, a te obręcze takie są. Osobiście zdecydowałbym się na coś cięższego. Stałem przed podobnym dylematem niedawno. Ważę niespełna 70 kg. Wybrałem Alexy XD-Lite, które ważą ok 450g. Wcześniej miałem ACE-18 i nic się z nimi nie działo pode mną, chociaż czasem mialy cięzko. Niżej niż te 450g bym nie zszedł.
MCT Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Ujeżdżałem kilka piast Novateca i z doświadczenia mogę powiedzieć, że mają kilka wad. Pierwsza sprawa to zaciski, te firmowe dostarczane z piastami potrafią puszczać, na jednym z maratonów w zeszłym roku musiałem poprawiać zacisk dwa razy bo kółko łapało luz. Osobiście stosuje stare Shimano i nie ma problemu. Druga sprawa to bębenki, u mnie padł po jakiś 800km jazdy i to wcale nie ostrego katowania. Na szczęście "mój" mechanik poradził sobie szybciutko z problemem i razem z wymianą łożysk kosztowało jakieś grosze. Po naprawie od 1,5kkm zero problemów. Mam pytanie, czy te AlexRimsy XCR są gdzieś w Polsce dostępne, tez się do nich przymierzam?
exocet Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 witam miałem taki zestaw kół Novatec + Alexrims XD100, obręcz pękła pod koniec sezonu, ale usłyszałem od servismena że to pierwszy taki przypadek zeby te obręcze pękały, obręcz wymieniona bez problemu, te obręcze polecane sa nawet do enduro także wagę 86 kg na pewno wytrzymają ( moją 82-85kg wytrzymały), piasty po około 5000 k bez awarii, zaciski miałem KCNC także o oryginalnych się nie wypowiem, obręcze mozna jeszcze gdzieś kupić, ja widziałem w Sopocie w sklepie Alter jakieś 2 tyg. temu, chyba przez Biketires można też je kupić.. pozdrawiam
sargath Napisano 24 Lutego 2011 Autor Napisano 24 Lutego 2011 ACE18 jest do v'ek, a ja potrzebuję do tarcz, ale fakt pancerne są, co do alex xd lite to w sumie 86g różnicy na dwóch, ale te trzy komory budzą większe zaufanie sam już nie wiem napaliłem się na wagę czy nie ma forum kogoś kto jeźdździł na tych obręczach (100d), w końcu są z 2008 roku więc to nie nowość. -------------------- edit nie odświeżyłem strony dzięki za odpowiedzi MCT - 100d widaiałem w Szczecinie w Coolbike'u na półce więc od ręki
speq Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Wiem, że ACE są pod v'ki, ale chodoziło mi o to, że trzymałem się wagowo ich poziomu przy wyborze kolejnych obręczy. Z tego co wiem o xd-lite ciężko obecnie.
senjiro Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Waga nie ma tutaj znaczenia, jeśli konstrukcja obręczy i materiał jest dobry. Moje Olympicki ważą po 350gram, a ja mam 75kg, wiec też teoretycznie powinienem zastanowić się 2 razy przed kupnem.
pawelsystem Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Waga nie ma tutaj znaczenia, jeśli konstrukcja obręczy i materiał jest dobry. Moje Olympicki ważą po 350gram, a ja mam 75kg, wiec też teoretycznie powinienem zastanowić się 2 razy przed kupnem. potwierdzam ma alpine na tyle i waze podobnie chociaz na wiosne u mnie sprzet dostaje najwiecej ale naszczescie szybko schodze z swojej wagi ps jestem na razie tak zadowolony ze jak wszystko pojdzie ok to na przodzie tez zagosci nowe koło na takiej samej obreczy
sargath Napisano 28 Lutego 2011 Autor Napisano 28 Lutego 2011 dzięki za odpowiedzi chyba się jednak na ten zestawik zdecyduję, najwyżej jak coś się stanie to na tył obręcz wymienię na coś mocniejszego, bo na przodzie to będzie git bo tam małe siły są pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.