Romero Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Witam, jestem od jakiegoś czasu na forum i niemal codziennie w dziale giełda (sprzedam) pojawiają się nowe aukcje, ale coraz częściej użytkownicy nie podają cen Może można by było jakoś bardziej podkreślić ten punkt regulaminu, co o tym myślicie? Albo może można by wprowadzić jakieś nowe zmiany dotyczące zamieszczania cen w regulaminie? Co wy na to?
Mod Team Franio Napisano 22 Lutego 2011 Mod Team Napisano 22 Lutego 2011 Przecież każdy sprzedawca, który nie podaje ceny przedmiotu zostaje o tym upomniany. Nie przez administrację, to przez normalnych użytkowników. W przypadku, kiedy mimo starań i próśb sprzedający nie chce podać ceny, temat ląduje w koszu, ponieważ nie spełnia zasad zawartych w regulaminie (w teorii tak to według mnie wygląda). Każdy szanujący się sprzedawca nie robi cyrków i podaje cenę. Jeśli nie chce tego zrobić, mamy podstawy by twierdzić, że coś jest nie tak.
premier2 Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Wyjątek stanowi podanie linku do aukcji przedmiotu...
Romero Napisano 22 Lutego 2011 Autor Napisano 22 Lutego 2011 Ale może by podkreślić jakoś ten punkt, strasznie dużo osób go ignoruje niby regulamin na wierzchu a i tak trzeba upominać
Mod Team sznib Napisano 22 Lutego 2011 Mod Team Napisano 22 Lutego 2011 Ja bym proponował jeszcze obowiązkowe zamieszczenie fotek lub linka do albumu z nimi, chyba że sprzedający ich nie posiada. Po prostu "wysyłanie zdjęć zainteresowanym na maila" uważam za bezsensowne, jak ktoś ma foty niech je zapoda i nie będzie śmiecenia w temacie.
premier2 Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Problem wynika tylko i wyłącznie z tego: przepraszam was koledzy, macie racje nie przeczytalem pelnego regulaminu(tylko rzucilem okiem io na szybko go przerzucilem) Tak samo, jak ignorowanie regulaminu, który wyświetla się przy rejestracji. A potem są pretensje, zdziwienie lub obraza, za to, że temat ląduje w koszu... Co do fotek, to już kwestia tego, jak bardzo sprzedającemu zależy na sprzedaży przedmiotu. Ja z zasady omijam aukcje, czy ogłoszenia bez fotek - skoro komuś nie chce się zamieszczać zdjęć, jego problem...
Romero Napisano 22 Lutego 2011 Autor Napisano 22 Lutego 2011 Ale jak by nie zależało danej osobie na sprzedaży to po co by umieszczała ogłoszenie? w sumie dobry pomysł z dodawaniem zdjęć ( chyba każdy w tych czasach ma możliwość zrobienia i wysłania fotek), większy porządek by się może zrobił.
premier2 Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Jeżeli komuś zależy, to się postara. Skoro nie chce mu się wrzucić zdjęć, to znaczy, że aż tak nie zależy. To jak atrakcyjne jest ogłoszenie, zależy od sprzedającego i tyle...
Mod Team safian Napisano 22 Lutego 2011 Mod Team Napisano 22 Lutego 2011 Wyjątek stanowi podanie linku do aukcji przedmiotu... Przy tworzeniu tematu w dziale "Sprzedam" można dodać dodatkowego, wymaganego textboxa, w którym user musiałby podać cenę/link do aukcji - i po problemie
premier2 Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 I uważasz, że skoro ktoś ma problem z przeczytaniem 4-ro punktowego regulaminu giełdy i z jego zrozumieniem, to wstawi tam akurat link lub cenę? Podejrzewam, że pojawią się w tym polu teksty typu: Cena na priv/PW, do uzgodnienia, itp...
Romero Napisano 22 Lutego 2011 Autor Napisano 22 Lutego 2011 To może żeby umieścić ogłoszenie trzeba by zaakceptować regulamin? Zaznaczenie + nie zajęło by wiele czasu, a może by więcej osób zawracało uwagę na w/w regulamin?
Mod Team Franio Napisano 22 Lutego 2011 Mod Team Napisano 22 Lutego 2011 I myślisz, że ten plusik zmieni cokolwiek? Większość będzie go zaznaczała bez zwracania uwagi na to, co oznacza.
ukaniex Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Powinien być formularz z wymaganiami. Cena. Przebieg/rocznik/stan. Zdjęcia. I inne takie. Uzupełnienie każdego pozwala na utworzenie tematu.
Mod Team Franio Napisano 23 Lutego 2011 Mod Team Napisano 23 Lutego 2011 Z tym, że w okienko z ceną powinna być możliwość wpisania jedynie cyfr.
Mod Team safian Napisano 23 Lutego 2011 Mod Team Napisano 23 Lutego 2011 I uważasz, że skoro ktoś ma problem z przeczytaniem 4-ro punktowego regulaminu giełdy i z jego zrozumieniem, to wstawi tam akurat link lub cenę? Podejrzewam, że pojawią się w tym polu teksty typu: Cena na priv/PW, do uzgodnienia, itp... Wtedy warn, coś takiego raczej miałoby na celu 'przypomnienie' o wymaganym polu
Mod Team durnykot Napisano 23 Lutego 2011 Mod Team Napisano 23 Lutego 2011 Do pomysłodawców formularza- jak bardzo lubicie wypełniać formularze? Pojawienie się jakiegokolwiek formularza może,a raczej na pewno spowoduje spadek zamieszczanych ogłoszeń. Zresztą zdecydowana większość zamieszczanych ogłoszeń w dziale Sprzedam jest tylko i wyłącznie linkami do aukcji na Allegro .
Romero Napisano 23 Lutego 2011 Autor Napisano 23 Lutego 2011 Może tak umieszczane ogłoszenia były bardziej przyjazne kupującym? A takie zwracanie uwagi to nie jest offtopic? Parę minut temu zwróciłem uwagę w tym właśnie dziale, teraz jak chce wejść w to ogłoszenie to wyskakuje mi "[#10344,1] Nie masz uprawnień do przeglądania tego tematu." Skoro jest to zbędne to temat do zamknięcia
Mod Team Pixon Napisano 23 Lutego 2011 Mod Team Napisano 23 Lutego 2011 Nie zwracasz uwagi w temacie, tylko naciskasz przycisk Raportuj. Dział obsługi forum zajmuje się wtedy danym problemem Za zwracanie komuś uwagi, zamiast powiadomienie administracji, również jest przewidziane ostrzeżenie
Mod Team durnykot Napisano 23 Lutego 2011 Mod Team Napisano 23 Lutego 2011 Może tak umieszczane ogłoszenia były bardziej przyjazne kupującym? A takie zwracanie uwagi to nie jest offtopic? Parę minut temu zwróciłem uwagę w tym właśnie dziale, teraz jak chce wejść w to ogłoszenie to wyskakuje mi "[#10344,1] Nie masz uprawnień do przeglądania tego tematu." Skoro jest to zbędne to temat do zamknięcia Taki komunikat jest efektem działań znienawidzonych Moderatorów.
Romero Napisano 23 Lutego 2011 Autor Napisano 23 Lutego 2011 Dzięki za info. skoro tak to będę zgłaszał takie sytuacje (nie spamując). Tą informacją temat można chyba zakończyć
Artro Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Do pomysłodawców formularza- jak bardzo lubicie wypełniać formularze? Pojawienie się jakiegokolwiek formularza może,a raczej na pewno spowoduje spadek zamieszczanych ogłoszeń. Zresztą zdecydowana większość zamieszczanych ogłoszeń w dziale Sprzedam jest tylko i wyłącznie linkami do aukcji na Allegro . A przepraszam, czy forum czerpie jakiekolwiek korzyści z działu sprzedam? Jeśli nie, to nie rozumiem w czym problem ze spadkiem zamieszczania ogłoszeń Nikt nie lubi ankiet i właśnie o to chodzi, aby odstraszyć leniwców którzy chcą tylko wstawić link do Allegro. Mniej ogłoszeń to też mniej waszej pracy. Ja jestem za stworzeniem textboxa, bo jest w stanie REALNIE poprawić jakość giełdy i usprawnić pracę moderatorów. Według mnie powinno to wyglądać tak: Precyzyjna nazwa przedmiotu (w temacie) Cena: Opis: Krótka historia przedmiotu z uwzględnieniem przebiegu części/poszczególnych elementów. Powód sprzedaży (byłoby miło) Preferowane formy kontaktu PW/gg/tel Opcje wysyłki przedmiotu + orientacyjna cena Przynajmniej jedno zdjęcie a najlepiej link do galerii Picassa/Imageshack (albo jakikolwiek serwer gdzie nie wygasają linki) Ewentualnie link do Allegro/E-Bay
Mod Team durnykot Napisano 8 Marca 2011 Mod Team Napisano 8 Marca 2011 Arto, aby rozwiać Twoje wątpliwości- forumowa giełda działa na zasadzie Non-Profit i z założenia ma pomóc forumowiczom w zakupie bądż też sprzedaży części. Wszelkie sprawy wymagające wyjaśnienia ,dogadania czy też omówienia powinny być załatwiane tylko i wyłącznie między zainteresowanymi stronami , o czym zreszta mówi pkt 3 regulaminu giełdy 3) Wszelkie rozmowy odnośnie negocjowania cen przeprowadzamy prywatnie Pw/gg/e-mail. Twoje wymagania miałyby sens, jesli forumowa giełda pośredniczyła w sprzedaży i Forum czerpałoby z tego wymierną korzyść. Proponowane przez Ciebie warunki zamieszczenia ogłoszenia spowodują spadek ich ilości , co w konsekwencji odbije się negatywnie na Forumowiczach a nie na Forum jako takim. Inna sprawa ,że jakość zamieszczonego ogłoszenia może i często świadczy o Sprzedającym. Prywatnie ,szukając czegokolwiek nie interesuję się ogłoszeniami założonymi " na odwal się" , zresztą obserwując " zycie" niektórych ogłoszeń zauwazyłem,że większość Forumowiczów postępuje tak samo. Reasumując- to Sprzedającemu ma zależeć na Sprzedaży Mniej ogłoszeń to też mniej waszej pracy. Dzięki za troskę.
SnOOpy Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam podkreślam że jestem tu nowy i chciałem wejść w dział sprzedam a tam wymagana ilość postów to 20 myślę ze ta opcja jest trochę zbędna bo ludzie będą spamować aby na stukać tych postów. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.