prezi Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Słyszałem, że używanie nieoryginalnego oleju z hamulcami tarczowymi shimano grozi utratą gwarancji -- na zacisk i na klamkę. A jak jest z nieoryginalnym przewodem? Chcę wymienić przewód na taki w oplocie stalowym. Czy jak to zrobię to stracę gwarancję na "słynne" zaciski XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Przy nie oryginalnym oleju to na pewno, a z tym przewodem to nie wiem ale pewnie też by się przyczepili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 każda ingerencja powduje utrate gwarancji a przewod to dosc istotny element ukladu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Jezu, daj mi siłe! Jeżeli zmienisz przewód i coś sie stanie z zaciskiem to nie jesteś aż takim debilem zeby odsyłać to w takiej konfiguracji prawda? Kto się zorientuje? NIKT. To samo z płynem, przed zwrotem do reklamacji zalewasz oryginałem i koniec. Pod wplywem ostatniej przepychanki o oleje napisalem moje podsumowanie tematu mineralne oleje hamulcowe i powiem tyle, warto pozostać przy oleju shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 enduroriderPL , kurcze, tak przekonujesz do oryginału że zmienię mojego LHMa . Głównie dlatego że dowiedziałem się wczoraj przy okazji zakupu gripów że w zaprzyjaźnionym sklepie-serwisie kupują duże butle i sprzedawca zaoferował mi 100ml za 20pln . Co do tematu to może i zmiana przewodu jest ingerencją, ale prawidłowo przeprowadzona nie ma prawa spowodować uszkodzenia zacisku lub klamki. Praktycznie te same czynności co przy skracaniu przewodu, a przecież nie traci się gwarancji przez skrócenie przewodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 @sznib, póki co uwazam oryginał za najlepszy, ale jeszcze jest FL oraz motorex więc jest pole do manewru. Niestety pomimo rozlicznych prób nie znalazłem zamienika taniego, ogólnie dostępnego oraz dobrze działającego i jest mi to solą w oku :/ Z przewodem masz rację, on nie moze nic zepsuć jeżeli jest założny prawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Co do oleju Shimano to nominalne porcje 50ml są niezrozumiale drogie. Butla 1l kosztuje 80pln, czyli 50ml wypada za 4pln, podczas gdy buteleczki 50ml są ponad siedmiokrotnie droższe. Ale jak ktoś nie ma dojścia żeby kupić część z butli i chce mieć zalane oryginałem skazany jest na te małe buteleczki i przepłacanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Jezu, daj mi siłe! Jeżeli zmienisz przewód i coś sie stanie z zaciskiem to nie jesteś aż takim debilem zeby odsyłać to w takiej konfiguracji prawda? Kto się zorientuje? NIKT. To samo z płynem, przed zwrotem do reklamacji zalewasz oryginałem i koniec. Pod wplywem ostatniej przepychanki o oleje napisalem moje podsumowanie tematu mineralne oleje hamulcowe i powiem tyle, warto pozostać przy oleju shimano. To sam wiem. Głupi nie jestem. Pytanie dotyczy gwarancji a sposobów jej obejścia. Czy ktoś ma link albo skan do gwarancji Shimano na zacisk hamulca hydraulicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 @prezi, ja jestem głupi bo nie rozumiem jak chcesz OBEJŚĆ GWARANCJE na zacisk i po co chcesz to robić. Sory, ale Twoim poście powaznie się zastanawiam czy Ty kiedykolwiek miałeś zacisk hamulcowy w ręku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 @prezi, ja jestem głupi bo nie rozumiem jak chcesz OBEJŚĆ GWARANCJE na zacisk i po co chcesz to robić. Sory, ale Twoim poście powaznie się zastanawiam czy Ty kiedykolwiek miałeś zacisk hamulcowy w ręku. Nikogo nie nazywam głupim i w żadnym razie nie dotyczy to również ciebie. W moim przypadku montaż przewodu, odpowietrzanie hamulca, wymiana oleju wymaga ingerencji serwisu, gdyż sam nie potrafię tego zrobić. Gwarancję realizuje się chyba przez sklep. Ale może się mylę. Czy można w Polsce zapakować zepsuty zacisk i wysłać do Poznania, do Shimano-Polska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 @prezi, hamulec składa się zacisku, przewodu i klamki prawda? Wymiana przewodu NIE jest ingerencją mechaniczną w konstrukcję zacisku. Wykręcasz stary kabel i wkręcasz nowy, ktory ma dedykowane końcówki do danego hamulca. Zalewasz wszystko płynem. Jeżeli zacisk zacznie rzygać to demontujesz przewód w oplocie i zakładasz stary. Zalewasz system i wysyłasz do shimano, prawda? Tak jak jest napisane wyżej możesz spokojnie zmienic przewód i nic złego się nie stanie Przeczytaj ten watek od początku na spokojnie bo wszystko co Ci potrzebne do szczęscia jest napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.