Rulez Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Kidy sobie zjeżdżasz "siodełkiem" gdzie z jednej strony musisz się rozpędzić i dzięki temu podjeżdżasz po przeciwnej stronie do 3/4 wzniesienia o nachyleniu 35%, a wyżej jeśli nie zredukujesz błyskawicznie o 5 w dół i nie wykorzystasz resztek pędu na sunkowo wysokiej kadencji , to po prostu się zatrzymasz i polecisz na plecy, lub zdążysz zeskoczyć z roweru i będziesz pchał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Kidy sobie zjeżdżasz "siodełkiem" gdzie z jednej strony musisz się rozpędzić i dzięki temu podjeżdżasz po przeciwnej stronie do 3/4 wzniesienia o nachyleniu 35%, a wyżej jeśli nie zredukujesz błyskawicznie o 5 w dół i nie wykorzystasz resztek pędu na sunkowo wysokiej kadencji , to po prostu się zatrzymasz i polecisz na plecy, lub zdążysz zeskoczyć z roweru i będziesz pchał. Masz rację, jestem w stanie wyobrazić to sobie i uznać w tej sytuacji wyższość gripshiftów nad cynglami. A tak swoją drogą to ciekaw jestem gdzie znajdują się takie "ekstrema"? Mnie przychodzi do głowy tylko skocznia narciarska w Insbrucku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Podjazd pod amfiteatr na poznańskiej cytadeli Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie machać cynglami, o ile XT/XTR chodzą w miarę szybko, to w niższych modelach trzeba mieć nie lada kciuk aby jednym machnięciem zredukować o 4 biegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Początek filmu z jajem, reszta poważna tak się podjeżdża, ta górka jest stroma , czego w obiektywie jak zwykle nie widać, czołówka jak to czołówka - podjeżdża . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Heh, nie ma jak to filozofia rowerowa i dyskusje na temat wyższości swiąt bożego narodzenia nad wielkanocą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie machać cynglami, o ile XT/XTR chodzą w miarę szybko, to w niższych modelach trzeba mieć nie lada kciuk aby jednym machnięciem zredukować o 4 biegi. Potwierdzam, w XT zmiana o 4 biegi to jeden ruch kciukiem, bez używania siły, ale OIDP to w niższych modelach tylko w slx dało się zredukować o 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 dodatkowy + gripów to zmiana przełożeń bez odrywania rąk od kierownicy, co mocno mnie do nich przekonuje,w niektórych sytuacjach jest to zbawienne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 rapidfajery na sztycy montujesz, ze musisz ręce od kierownicy odrywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Początek filmu z jajem, reszta poważna tak się podjeżdża, ta górka jest stroma , czego w obiektywie jak zwykle nie widać, czołówka jak to czołówka - podjeżdża . I myślisz że Ci co podjechali to tylko są osoby z gripami tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampi Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 I myślisz że Ci co podjechali to tylko są osoby z gripami tak? M333 pytał gdzie znajdują się takie ekstrema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 otwierdzam, w XT zmiana o 4 biegi to jeden ruch kciukiem, bez używania siły, ale OIDP to w niższych modelach tylko w slx dało się zredukować o 4. Na pewno o 4 biegi można zredukować w LX'ach, i zapewne w Deore M590 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 gripy mają jedną miłą funkcję mikro indeks dla przedniej dzięki czemu mamy mniej zużywającą się przednią przerzutkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Dodam ,że są też wersje gripów bez mikroindeksacji ( mam tu na myśli tylko i wyłącznie gripy SRAMa pod SRAMa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Taa, sam podałem wagę takiego gripa kilka postów wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 kowal962 dokładnie tak ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 w takim wypadku zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Kupując manetki razem z tylną przerzutką cenowo bliżej X-9 do XTR niż XT, a przynajmniej tak jest na allegro. Do których jest jej bliżej w działaniu z tych dwóch, czy może jest lepsza od obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 jak było napisane kto lubi twardą pracę w każdych warunkach- sram lubisz płynność i cieszę podczas zmiany kosztem zacinania się w błocie -xtr/xt miałem xtr manetki 970+ tył 972shadow+ 971 przód i wróciłem do gripy x-0 + x,9 tył(zadecydowała kasa bo x-0 ciężko dostać w normalnej cenie) + xtr przód chodź myślę nad zmianą a oba zestawy chodziły z kasetą i korbą xt i łańcuchem xtr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Nie da się tego tak charakteryzować, Sram działa inaczej, tzn każda zmiana biegów jest wyraźnie zasygnalizowana, przerzutki Shimano są "mdłe", co do szybkości działania, różnice są w praktyce niezauważalne. Inna sprawa, że nawet przy lekkim rozregulowaniu Sram nadal działa szybko i precyzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jeździ ktoś z Was na tych chwytach SRAM (nie manetkach), które są w zestawie na tej aukcji? Czy są one zrobione z takiego samego materiału co chwyt gripów ? http://allegro.pl/manetki-obrotowe-sram-x-0-x0-x-0-twister-3x9-i1475350441.html I jeszcze jedno pytanie czy gripy X0 i X7 mają podobny materiał chwytów(chodzi mi o tą "gumę" do "przerzucania" biegów )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 chwyty są z twardej gumy czyli innej a x-0 i x-7 mają całkiem inną gumę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jeszcze jedno w sprawie triggerów x-9, ile biegów można zrzucić/wrzucić w nich za jednym razem i ile w XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 w tiggerach x9 w górę 5-biegów w dół 1-bieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 SifoDyns jak to w gripach zrzucasz ile machniesz nadgarstkiem ;]. Więc jak cenowo X-9 podchodzi pod XTR. To jak się ma X-7 do XT?? Co było by lepszym wyborem, nie ukrywam,że zależy mi na wytrwałości napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jeździ ktoś z Was na tych chwytach SRAM (nie manetkach), które są w zestawie na tej aukcji? Czy są one zrobione z takiego samego materiału co chwyt gripów ? http://allegro.pl/manetki-obrotowe-sram-x-0-x0-x-0-twister-3x9-i1475350441.html I jeszcze jedno pytanie czy gripy X0 i X7 mają podobny materiał chwytów(chodzi mi o tą "gumę" do "przerzucania" biegów )? Ja jeżdżę na tych chwytach. Są z resztą w zestawie razem z gripshiftami. Nie powiem czy materiał jest ten sam, ale manetki sprawiają wrażenie twardszych. Chwyty są natomiast bardzo miękkie i dość grube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.