Kudlaty01 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Witam, aktualnie wymieniam cały napęd,celowałem w XT aczkolwiek pytając się faceta w sklepie/serwisie o SRAMA X-9 powiedział,że wyszło by na Sramie lepiej w jakości i taniej... Ale jest mały "pierdół" przerzutka tylnia, shimano posiada kółka które można wymienić(bodajże za pomocą imbusów) a w przerzutce Srama kółka są nitowane więc jak coś się stanie cała przerzutka idzie w dupe... Więc jak to jest?? Czy naprawdę Sram wyjdzie taniej??(o jakoś nie wnikam co biker to opinia...)Jak jest z tymi kółkami w przerzutce Srama da się je wymienić w razie awarii, może cały wózek?? Czy przerzutka ta ma wpływać na wybór całego napędu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 3 sec szukania i werdykt - kółka nie są nitowane tylko skręcane śrubą imbusową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Czyżby błędne info od serwisanta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 No raczej, bez szukania w googlu i doświadczenia mówię - kółka w X-9 nie są i nie były nitowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 tak się składa że dziś mi przyszła do drugiego roweru tylna x-9tka i leży na biurku przed monitorem. Tak zdecydowanie kółeczka są przykręcane a nie nitowane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Serwisant najwyraźniej chciał Ciebie zrobić w balona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dziwne, bo z treści postu nie wynika, że to serwisant twierdził iż kółka są nitowane, za to twierdził: powiedział,że wyszło by na Sramie lepiej w jakości i taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Udało mu się ponieważ mówiąc to pokazał niższy model który BYŁ NITOWANY bodajże X-3, mniejsza oto.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ale X9 taniej niż xt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 stare modele są nitowane, te chyba z 2007. Na allegro jakiś sklep ma takie, są tańsze, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Może jako serwis handlujący ze Sramem mają taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Jakby zrobił na gripach X-9... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dla mnie to raczej kwestia co komu pasuje, manetki Sram i Shimano mają inną specyfikę działania i ergonomię, ja np. preferuję Gripy Sram-a, więc wiadomo co bym wybrał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 W Sramie nawet w dużym błocie czuć, że zmieniłeś bieg. W Shimano nawet na sucho nie. Osobiście nie wrócę do Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 W Sramie nawet w dużym błocie czuć, że zmieniłeś bieg. W Shimano nawet na sucho nie. Osobiście nie wrócę do Shimano. Shimano można powiedzieć nie działa w błocie, już kilka razy straciłem dobrą pozycję na maratonie przez właśnie Shimano XT. W Xtr może jest lepiej, ale nie sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Mam u siebie w rowerze przerzutkę Sram 7.0, stary model, i kółka ma skręcone a nie zanitowane. Nie chce mi się wierzyć, że wyższy model, i nowszy ma nity. Ba! Nawet podstawowe Alivio miało skręcane kółka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 stare modele są nitowane, te chyba z 2007. Na allegro jakiś sklep ma takie, są tańsze, ale... Jakieś konkretne przykłady? Mam X-9 2004 i kółka są skręcane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Co do gripów dużo o nich myślałem, przed zakupem pośmigam na rowerze siostry która ma gripy... Tak na marginesie który produkt ma lepszą kultur pracy gripy czy manetki(srama)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem kultuy pracy, gripy są : szybkie,precyzyjne intuicyjne i bezawaryjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 i tańsze;] A jak z wagą?? tego nigdzie nie znalazłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Co do gripów dużo o nich myślałem, przed zakupem pośmigam na rowerze siostry która ma gripy... Tak na marginesie który produkt ma lepszą kultur pracy gripy czy manetki(srama)?? Co rozumiesz przez "kulturę pracy"? To sprawa bardzo indywidualna, bo zarówno gripy jak triggery mają swoje wady i zalety. Po przeczytaniu -nastu wątków i opinii będziesz tyle samo wiedział. Sam musisz zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 i tańsze;] A jak z wagą?? tego nigdzie nie znalazłem... gripy są lżejsze o jakieś 30gram od trigerów. Ważą nie całe 200gram, około 195 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Kudlaty01 Prawy X0 - 9 speed , bez linki - 86 gram. Prawy X7 - 8 speed z linką o dł. 1,1 m, nieco wytarta guma - 90 gram Lewy z 2004r. Sram7, bez linki, bez mikroindeksacji - 83 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Dla mnie to raczej kwestia co komu pasuje, manetki Sram i Shimano mają inną specyfikę działania i ergonomię, ja np. preferuję Gripy Sram-a, więc wiadomo co bym wybrał Gripy Srama są rewelacyjne pod każdym względem(-:.Użytkowałem parę sezonów 7. Tylko jedna rzecz mnie irytowała i zmusiła do wymiany-częsta zmiana rękawiczek(-:Kto wie może kiedyś wrócę do gripów. Zmieniłem na triggery X-9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 ) a w przerzutce Srama kółka są nitowane więc jak coś się stanie cała przerzutka idzie w dupe... używam przerzutem Srama od 7.0 i 9.0 i zawsze można było kółko odkręcić. Chyba kogoś fantazja poniosła..... Ciekawe skąd pomysł że nitowana. stare modele są nitowane, te chyba z 2007. Na allegro jakiś sklep ma takie, są tańsze, ale... daj mi przykład jak stare, bo używam od dawna i jaki model, podaj przykład, link? bo wiesz coś, kiedyś, podobno, gdzieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.