Skocz do zawartości

[napęd] Xt czy X-9?

Kudlaty01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, aktualnie wymieniam cały napęd,celowałem w XT aczkolwiek pytając się faceta w sklepie/serwisie o SRAMA X-9 powiedział,że wyszło by na Sramie lepiej w jakości i taniej...

Ale jest mały "pierdół" przerzutka tylnia, shimano posiada kółka które można wymienić(bodajże za pomocą imbusów) a w przerzutce Srama kółka są nitowane więc jak coś się stanie cała przerzutka idzie w dupe...

Więc jak to jest?? Czy naprawdę Sram wyjdzie taniej??(o jakoś nie wnikam co biker to opinia...)Jak jest z tymi kółkami w przerzutce Srama da się je wymienić w razie awarii, może cały wózek?? Czy przerzutka ta ma wpływać na wybór całego napędu?? :wallbash:

tak się składa że dziś mi przyszła do drugiego roweru tylna x-9tka i leży na biurku przed monitorem. Tak zdecydowanie kółeczka są przykręcane a nie nitowane!

W Sramie nawet w dużym błocie czuć, że zmieniłeś bieg. W Shimano nawet na sucho nie. Osobiście nie wrócę do Shimano.

Shimano można powiedzieć nie działa w błocie, już kilka razy straciłem dobrą pozycję na maratonie przez właśnie Shimano XT. W Xtr może jest lepiej, ale nie sądzę.

Mam u siebie w rowerze przerzutkę Sram 7.0, stary model, i kółka ma skręcone a nie zanitowane. Nie chce mi się wierzyć, że wyższy model, i nowszy ma nity. Ba! Nawet podstawowe Alivio miało skręcane kółka.

Co do gripów dużo o nich myślałem, przed zakupem pośmigam na rowerze siostry która ma gripy...

Tak na marginesie który produkt ma lepszą kultur pracy gripy czy manetki(srama)??

Co rozumiesz przez "kulturę pracy"?

To sprawa bardzo indywidualna, bo zarówno gripy jak triggery mają swoje wady i zalety. Po przeczytaniu -nastu wątków i opinii będziesz tyle samo wiedział. Sam musisz zdecydować.

Dla mnie to raczej kwestia co komu pasuje, manetki Sram i Shimano mają inną specyfikę działania i ergonomię, ja np. preferuję Gripy Sram-a, więc wiadomo co bym wybrał ;)

Gripy Srama są rewelacyjne pod każdym względem(-:.Użytkowałem parę sezonów 7. Tylko jedna rzecz mnie irytowała i zmusiła do wymiany-częsta zmiana rękawiczek(-:Kto wie może kiedyś wrócę do gripów. Zmieniłem na triggery X-9.

) a w przerzutce Srama kółka są nitowane więc jak coś się stanie cała przerzutka idzie w dupe...

używam przerzutem Srama od 7.0 i 9.0 i zawsze można było kółko odkręcić. Chyba kogoś fantazja poniosła..... Ciekawe skąd pomysł że nitowana.

stare modele są nitowane, te chyba z 2007. Na allegro jakiś sklep ma takie, są tańsze, ale...

daj mi przykład jak stare, bo używam od dawna i jaki model, podaj przykład, link?

bo wiesz coś, kiedyś, podobno, gdzieś

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...