Skocz do zawartości

[Przerzutka]tylna - zakup

90Pepek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szykuję się do zmiany przerzutki z powodu "naciągnięcia czy przerwania sprężyny?" w starej ( XT DEORE SHIMANO ) przez co mam kłopot z przerzucaniem.

Chcę się poradzić, zapytać :D jaką byście mi polecili. Jeżdżę w terenie zmiennym z przewagą dróg leśnych i ścieżek górskich. W sklepie poradzili mi SHIMANO XTR SHADOW. Czytałem gdzieś że jest to przerzutka jedno sezonowa, sprawdzająca się na maratonie i do wyrzucenia zaraz po. ( oczywiście może to być niewiarygodne źródło ) Potrzebowałbym czegoś trwałego co pozwoliłoby na wyprawy górskie. Może jakiś SRAM ?? X.0 na przykład ?

I czy przy zmianie przerzutki musiałbym wymieniać jeszcze coś więcej ? Jak kasete, hamulce ? <- Pytam żeby nowa rzecz nie została szybko zepsuta przez stare, słabsze

Cena jaką chcę wydać DO 1000zł !

Proszę o radę, propozycje modeli, może macie jakieś sprawdzone przez siebie podzielcie się wrażeniami itd :D

Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

xtr 972 shadow jest miękki jak kupa (przepraszam za słownictwo). Zawsze byłem wierny firmie Shimano i po przejściu z xt na xtr-a byłem tak wkurzony że brak słów. Sram to jest to, na początku nie odczujesz różnicy między xtr a x.o ale po kilku maratonach zrozumiesz o czym mówię, zostań przy xt bo to dobra przerzutka albo zmień na srama, wtedy byś musiał zmienić jeszcze manetki. Ewentualnie wejś m970 i zostaw manetki. Jeżeli napęd jest w dobrej kondycji i przejeździsz na nim sezon to nie ma sensu wydawać kasy na nowy. Aha w przypadku shimano bardzo wazną rzeczą są manetki i tu warto zainwestowaź w xtr-a choć ich wykonanie pozostawia wiele jest nie najlepsze

Napisano

a jak z wytrzymałąścią SRAM'ów ? Czy rzeczywiście te nowsze modele jak X9 są wytrzymalsze ? Mają lekkie opóźnienie natomiast są żywotniejsze ?

Napisano

sory za oftopa ale nie moge już zedytować

Postanowiłem jednak zostać przy shimano, teraz tylko rodzi się pytanie XT czy XTR ( oba SHADOW ) ?? Jakie macie zdanie na ten temat? Dodam że manetki mam Shimano deore a przód Alivio <jakiś niespecjalny model

Napisano

Wg. mnie Shimano jest twardsze od Srama. W srama coś ci się wkręci i po przerzutce. Ciekawe połączenie tył XTR manetki deore i przerzutka przód Alivio :icon_wink: Aha i ja proponuje kupić z krótkim wózkiem :thumbsup:

Napisano

Wg. mnie Shimano jest twardsze od Srama. W srama coś ci się wkręci i po przerzutce. Ciekawe połączenie tył XTR manetki deore i przerzutka przód Alivio :icon_wink: Aha i ja proponuje kupić z krótkim wózkiem :thumbsup:

Mam nadzieje że nie mówisz z sarkazmem :D. Tylko czy XTR nie jest przeznaczony do totalnie brutalnej jazdy ? Nie uważam się za człowieka lubiącego jazde na śmierć i życie. Lubie zaszaleć ale jaki argument miałby przemówić za XTR ??

Napisano

XTR to najwyższy model, najlżejszy, najbardziej precyzyjny, ale tylko w połączeniu z odpowiednimi manetkami, w którym zastosowano najbardziej zaawansowane rozwiązania.

Wszystko przemawia ZA.

No, może poza ceną. Jakbym miał wybór, to zmieniłbym manetki na coś wyższego od deore a przerzutkę wziąłbym z grupy niższej jak XTR.

Napisano

Ja bym brał srama mimo, że jest podatniejszy na uszkodzenia, ale jeśli nie masz tyle kasy żeby za 1 razem kupić i manatki i przerzutkę to możesz spokojnie brać shimano xtr i z czasem zmień manetki a później przerzutkę przód :icon_wink:

Napisano

Ciekawe jakim cudem kumpel zakatował w jednym sezonie 2 przerzutki XT (jedna z nich została zmielona na podjeździe i to nie ostrym) a brat już 2007 roku ujeżdża X-9. Działa idealnie. Co do padania Sramów to pewnie wzięło się to z 'plastykowego' 9.0 i X-0 na całkowicie karbonowym wózku. I jak widać trzyma się nieźle.

Napisano

mowilo sie ze shimantochy najlepsze - xtr to najgorsza przezutka z jaką sie męcze to już mój drugi model xtra po tym jak całeżycie miałem xt i jakies sramy- xt jest nejlepsza najtrwalsza i precyzyjna

dziwne ze mowie ze drugi - bo była okazja wyprżedaż likwidowanego sklepu i kupiłem za 200zł xtra, jak połamie tego na pewno następny będzie sram lub xt

Napisano

Przede wszystkim jak chcesz aby przerzutka chodziła jak należy, muszą być dobre manetki.

Co z tego jak będziesz miał XTR, jak manetki są Deore i wszystko do kupy będzie chodziło jak kupa.

Już bym wolał zestaw przerzutka XT/manetki XT, niż XTR/Deore

Napisano

A jak z resztą napędu u Ciebie? Może za te 1000 zł zrobisz modernizację całego napędu (kaseta, przerzutki, korby, manetki). Mógłbyś wtedy kupić osprzęt jednej grupy i wtedy wszystko byłoby optymalnie zgrane i dopasowane do Twoich potrzeb. Polecam Ci grupę Shimano SLX.

Napisano

gdybym mógł zedytować posta to zmieniłbym cene jaką chcę przeznaczyć. Póki co musze ograniczyć się do tego co mam. A dopiero jak wszytsko się ułoży po mojej myśli to będę mógł przeznaczyć taką kwotę. Z moim napędem jest tak:

Przód Alivio ( jakaś podstawowa )

Tył Działająca ale nie w 100% Shimano XT deore <- coś ze sprężyną się stało, ostatnio znalazłem na necie że idzie kupić taką sprężynę i zastanawiam się czy by czasem nie spróbować wymienić ?

Manetki Shimano deore

Korba Truvativ Firex

Kaseta 9 rz. ale nie pamiętam na szybko modelu

Póki co będę jeździć na tym co mam. Uzbiera się upragniona suma to przemyśle wymiany manetki + tył przynajmniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...