90Pepek Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Witam. Szykuję się do zmiany przerzutki z powodu "naciągnięcia czy przerwania sprężyny?" w starej ( XT DEORE SHIMANO ) przez co mam kłopot z przerzucaniem. Chcę się poradzić, zapytać jaką byście mi polecili. Jeżdżę w terenie zmiennym z przewagą dróg leśnych i ścieżek górskich. W sklepie poradzili mi SHIMANO XTR SHADOW. Czytałem gdzieś że jest to przerzutka jedno sezonowa, sprawdzająca się na maratonie i do wyrzucenia zaraz po. ( oczywiście może to być niewiarygodne źródło ) Potrzebowałbym czegoś trwałego co pozwoliłoby na wyprawy górskie. Może jakiś SRAM ?? X.0 na przykład ? I czy przy zmianie przerzutki musiałbym wymieniać jeszcze coś więcej ? Jak kasete, hamulce ? <- Pytam żeby nowa rzecz nie została szybko zepsuta przez stare, słabsze Cena jaką chcę wydać DO 1000zł ! Proszę o radę, propozycje modeli, może macie jakieś sprawdzone przez siebie podzielcie się wrażeniami itd Z góry dziękuję za pomoc
Gość JGa Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 xtr 972 shadow jest miękki jak kupa (przepraszam za słownictwo). Zawsze byłem wierny firmie Shimano i po przejściu z xt na xtr-a byłem tak wkurzony że brak słów. Sram to jest to, na początku nie odczujesz różnicy między xtr a x.o ale po kilku maratonach zrozumiesz o czym mówię, zostań przy xt bo to dobra przerzutka albo zmień na srama, wtedy byś musiał zmienić jeszcze manetki. Ewentualnie wejś m970 i zostaw manetki. Jeżeli napęd jest w dobrej kondycji i przejeździsz na nim sezon to nie ma sensu wydawać kasy na nowy. Aha w przypadku shimano bardzo wazną rzeczą są manetki i tu warto zainwestowaź w xtr-a choć ich wykonanie pozostawia wiele jest nie najlepsze
mtbikeer Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Przesiadłem się z Shimano XT na Sram X9 i jestem w 100% zadowolony. Trochę więcej kosztuje, ale jest o wiele lepszy(jak dla mnie). Także polecam
90Pepek Napisano 21 Lutego 2011 Autor Napisano 21 Lutego 2011 a jak z wytrzymałąścią SRAM'ów ? Czy rzeczywiście te nowsze modele jak X9 są wytrzymalsze ? Mają lekkie opóźnienie natomiast są żywotniejsze ?
90Pepek Napisano 22 Lutego 2011 Autor Napisano 22 Lutego 2011 sory za oftopa ale nie moge już zedytować Postanowiłem jednak zostać przy shimano, teraz tylko rodzi się pytanie XT czy XTR ( oba SHADOW ) ?? Jakie macie zdanie na ten temat? Dodam że manetki mam Shimano deore a przód Alivio <jakiś niespecjalny model
Dogwill Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Moje xt fabrycznie miało niewielki luz .Weź xtr ale nie tego najnowszego tylko tą z zeszłego roku http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-xtr-shadow-rd-m972-dlugi-i1461695097.html a za resztę kup porządne manetki
DragonBike Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Wg. mnie Shimano jest twardsze od Srama. W srama coś ci się wkręci i po przerzutce. Ciekawe połączenie tył XTR manetki deore i przerzutka przód Alivio Aha i ja proponuje kupić z krótkim wózkiem
90Pepek Napisano 22 Lutego 2011 Autor Napisano 22 Lutego 2011 Wg. mnie Shimano jest twardsze od Srama. W srama coś ci się wkręci i po przerzutce. Ciekawe połączenie tył XTR manetki deore i przerzutka przód Alivio Aha i ja proponuje kupić z krótkim wózkiem Mam nadzieje że nie mówisz z sarkazmem . Tylko czy XTR nie jest przeznaczony do totalnie brutalnej jazdy ? Nie uważam się za człowieka lubiącego jazde na śmierć i życie. Lubie zaszaleć ale jaki argument miałby przemówić za XTR ??
speq Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 XTR to najwyższy model, najlżejszy, najbardziej precyzyjny, ale tylko w połączeniu z odpowiednimi manetkami, w którym zastosowano najbardziej zaawansowane rozwiązania. Wszystko przemawia ZA. No, może poza ceną. Jakbym miał wybór, to zmieniłbym manetki na coś wyższego od deore a przerzutkę wziąłbym z grupy niższej jak XTR.
DragonBike Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Ja bym brał srama mimo, że jest podatniejszy na uszkodzenia, ale jeśli nie masz tyle kasy żeby za 1 razem kupić i manatki i przerzutkę to możesz spokojnie brać shimano xtr i z czasem zmień manetki a później przerzutkę przód
kilroy Napisano 22 Lutego 2011 Napisano 22 Lutego 2011 Wg. mnie Shimano jest twardsze od Srama. W srama coś ci się wkręci i po przerzutce. Ciekawe połączenie tył XTR manetki deore i przerzutka przód Alivio Aha i ja proponuje kupić z krótkim wózkiem Ciekawe jakim cudem kumpel zakatował w jednym sezonie 2 przerzutki XT (jedna z nich została zmielona na podjeździe i to nie ostrym) a brat już 2007 roku ujeżdża X-9. Działa idealnie. Co do padania Sramów to pewnie wzięło się to z 'plastykowego' 9.0 i X-0 na całkowicie karbonowym wózku. I jak widać trzyma się nieźle.
atvrider Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 mowilo sie ze shimantochy najlepsze - xtr to najgorsza przezutka z jaką sie męcze to już mój drugi model xtra po tym jak całeżycie miałem xt i jakies sramy- xt jest nejlepsza najtrwalsza i precyzyjna dziwne ze mowie ze drugi - bo była okazja wyprżedaż likwidowanego sklepu i kupiłem za 200zł xtra, jak połamie tego na pewno następny będzie sram lub xt
OKO Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 Przede wszystkim jak chcesz aby przerzutka chodziła jak należy, muszą być dobre manetki. Co z tego jak będziesz miał XTR, jak manetki są Deore i wszystko do kupy będzie chodziło jak kupa. Już bym wolał zestaw przerzutka XT/manetki XT, niż XTR/Deore
Sagitt77 Napisano 25 Lutego 2011 Napisano 25 Lutego 2011 A jak z resztą napędu u Ciebie? Może za te 1000 zł zrobisz modernizację całego napędu (kaseta, przerzutki, korby, manetki). Mógłbyś wtedy kupić osprzęt jednej grupy i wtedy wszystko byłoby optymalnie zgrane i dopasowane do Twoich potrzeb. Polecam Ci grupę Shimano SLX.
90Pepek Napisano 25 Lutego 2011 Autor Napisano 25 Lutego 2011 gdybym mógł zedytować posta to zmieniłbym cene jaką chcę przeznaczyć. Póki co musze ograniczyć się do tego co mam. A dopiero jak wszytsko się ułoży po mojej myśli to będę mógł przeznaczyć taką kwotę. Z moim napędem jest tak: Przód Alivio ( jakaś podstawowa ) Tył Działająca ale nie w 100% Shimano XT deore <- coś ze sprężyną się stało, ostatnio znalazłem na necie że idzie kupić taką sprężynę i zastanawiam się czy by czasem nie spróbować wymienić ? Manetki Shimano deore Korba Truvativ Firex Kaseta 9 rz. ale nie pamiętam na szybko modelu Póki co będę jeździć na tym co mam. Uzbiera się upragniona suma to przemyśle wymiany manetki + tył przynajmniej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.