Skocz do zawartości

[rama] Enduro do 3000zł

ARTURL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Szukam ramy do szeroko pojętego enduro do 3000zł...

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wymiany ramy w moim rowerze, lecz jedyne co mi przychodzi sensownego do głowy to Santa Cruz Nomad...

Oczywiście sprzęt nie musi być nowy...

Rama musi wytrzymać i zjazdy i pojazdy czasami jakieś skoki tudzież delikatne dropy...

Części jakie się w niej znajdą to po pierwsze amortyzator Marzocchi 66RC2X (wiem wiem ciężki ma duży skok jak na enduro ale jestem do niego przyzwyczajony i odpowiada mi pod każdym względem) do tego koła na piastach Hope Pro II obręczach Syncros DPS36, hamulce Avid Elixir CR Carbon, korba SLX-a itp itd...

Chodzi mi o to żebyście podali mi jakieś swoje alternatywy dla Nomada bo sam już nie wiem co mam wybrać, a nie chcę kupić i być później niezadowolony gdyż kwota jest nie mała i nie chcę żałować wydania takich ciężkich pieniędzy...

Proszę o pomoc, pozdrawiam

Artur

Napisano

Jak dla mnie Reign X nadaje się do takiej jazdy jak znalazł, wszystko o czym napisałeś wytrzyma i podjechać się da, tylko amor trochę za wysoki.

Napisano

Jak dla mnie Reign X nadaje się do takiej jazdy jak znalazł, wszystko o czym napisałeś wytrzyma i podjechać się da, tylko amor trochę za wysoki.

zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą.

Napisano

A Intense Tracer? Trafia mi się taka do kupienia i gość który sprzedaje mówił że jeździł z Foxem 180mm z przodu i było ok...

Z tym że wiadomo rower będzie mniej skory do podjazdów ale na tym mi bardzo nie zależy...

W zawodach startował nie będę a rower potrzebny mi będzie dla własnej przyjemności z jazdy po płaskim i do zjazdów...

Napisano

Ramy Gianta jakoś mnie nie przekonują, działanie systemu maestro też...

Natomiast o systemie VPP w Sancie i Intensie naczytałem się cudów, a użytkownicy tych ram są zachwyceni...

Garb Santy mnie doprowadza do ugięcia kolan, a z drugiej strony klasa Intensa zwala mnie z nóg z tym że to drugie znacznie droższe...

Sam już nie wiem...

Napisano

Cuda to sobie można czytać, a praktyka sobie, nikt nie wykaże przewagi jednego rozwiązania zawiasu nad innym, a ludziom pasują różne charakterystyki pracy zawieszenia, bez różnicy co kogo przekonuje.

PS

Można jeszcze znaleźć Iron Horse 6 Point.

Napisano

Ramy Gianta jakoś mnie nie przekonują, działanie systemu maestro też...

Natomiast o systemie VPP w Sancie i Intensie naczytałem się cudów, a użytkownicy tych ram są zachwyceni...

Garb Santy mnie doprowadza do ugięcia kolan, a z drugiej strony klasa Intensa zwala mnie z nóg z tym że to drugie znacznie droższe...

Sam już nie wiem...

Jeśli chodzi o zawiechę to są bardzo podobne zawieszenia, oba tak samo "cudowne". Sam jeżdżę na Reginie X 09, jeździłem też dużo na Nomadzie jedynce... Miałem okazję też na Intensie, ale na Slopestyle, a nie Tracer. Można by napisać opowiadanie na temat różnic w działaniu, ale czy jest rzeczywiście sens?... pomiędzy tymi rowerami są tak małe różnice, że i tak ciężko byłoby Ci doradzić któryś... musiałbyś sam spróbować i ocenić co bardziej Ci leży. Bardziej brałbym pod uwagę cenę, kultowość marki (choć na tym też czasem można się zawieść...)... czy też po prostu wziąłbym to co się bardziej podoba. Wszystkie te ramy dadzą radę w enduro wyśmienicie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...