Skocz do zawartości

[rower full] szybka jazda - problem z wyborem

trab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z określeniem czego dokładnie szukam i jak to sprecyzować aby było zrozumiałe...

Na poczatek

wzrost: 176 cm

waga: 88kg

Lubię szybko się przemieszczać wolna jazda mnie nudzi

cieszy mnie przeskakiwanie po korzeniach w lesie

jak i skakanie po krawężnikach w drodze do pracy

czasem przejadę się na wycieczkę 40-100 km

jakieś małe chopki

szukam roweru zdecydowanie z pełnym zawieszeniem, jednak nie chcę się na nim bujać (zwłaszcza tył, jakie skoki przód/tył? czytałem pochlebne opinie o fox?)

ciekawym rozwiązaniem jest możliwość z kierownicy skręcenia tylnego amortyzatora

z przodu na pewno hamulec hydrauliczny b.dobry (jaki?) tył "opcjonalnie" :P

kierownica szersza podniesiona (enduro?)

opony szeroki i raczej bardziej terenowe niż szosowe

ciężko jest mi podać jakąś definicję do czego ma tak naprawdę mi służyć ten rower.

ciekawym okiem patrzyłem na 29 er

kwota też na razie jest mi ciężka do sprecyzowania jaką mogę przeznaczyć bo może się okazać że będę musiał dołożyć?

na początku myślałem o okolicach 2 000 PLN ...

może przedziale 2000 - 3 000 PLN (bardziej realne?)

Proszę o pomoc i poradę :)

(prośba o wpisywanie nazw firm i modeli tekstem aby później łatwiej było szukać info na ten temat bo same linki do allegro z czasem nikną :( , chociaż nie powiem linki też będą mile widziane :) )

Pozdrawiam

Napisano

Ale co 2-3tys.zł na samą ramę? Bo jeżeli na cały rower to sorry ale chyba sobie żarty robisz pisząc o Foxach, sterowaniu manetką, 29er i hopkach.

Najpierw sprawdź ceny, chociażby na allegro a potem zadawaj takie pytania, bo w tym momencie szkoda naszego czasu.

Napisano

A ja napiszę tak: fullem kupionym maksymalnie budżetowo szybko przemieszczał się nie będziesz, bo będzie ciężki. Do tego będzie miał uginacze a nie amortyzacje, które zjedzą każdy dżul wyprodukowanej przez ciebie energii.

Po drugie: to naprawdę dobra rada, by zanim postawi się tu pytanie przewertować zasoby internetu, choćby allegro, i zobaczyć, co można za te 2 lub jak zostało określone góra 3 tysiące. Wtedy spokojnie można oszczędzić sobie stresu i zawiedzionych nadziei.

Jak pomnożysz budżet dwukrotnie dla używki i przynajmniej trzykrotnie dla nowego to możesz zacząć myśleć o spełnieniu przynajmniej części twoich wymagań.

• Mod Team
Napisano

To co pisze tobo jest dość prawdziwe, ja zmieniłem swoj rower na full, kupilem rame poisona, uzywke oczywiscie, do niej amor i kilka pierdół i ponad 2000 poszło, a wiekszość czesci to uzywki. Reszte przerzuciłem ze starego ściga. 3-4k zł na fulla nie koniecznie w stanie nowym to naprawdę minimum.

Jeżeli nie chcesz typowego "bujaka" szukaj ram o "wirtualnym punkcie obrotu" lub zwykły 4-zawias i tłumik z platformą. Ja mam 4 zawiasowca i zwykły damper z reg. powrotu i sporo energii pochłania niepotrzebnie.

Napisano

Witam.

Takie rzeczy to tylko w erze. A tak na poważnie to tak jak pisali koledzy musisz uzbierać kwotę dwa razy większą by móc pomóc Ci coś wybrać. Jest też rozwiązanie drugie czyli kupić fulla z zadowalającą Cię ramą a słabym osprzętem a później go modernizować. Ja kupiłem HARO SONIX i zacząłem od wymiany amortyzatora przedniego w chwili obecnej reba sl potem poszedł damper na fox float rp23 zmiana na spd (ale to już jak kto woli) jeszcze będę wymieniał koła.

Napisano

Jakiś najprostszy nowy widelec FOXa, np 32, to wydatek od 1500pln w górę, tylni damper też chcesz by był dobry - od 1000 w górę = 2500pln za przyzwoitą zawiechę

Mówić dalej?

Piszesz o dobrym przednim hamulcu - no to powiedzmy od 400pln w górę

Mówimy oczywiście o częściach nowych.

Napisano

...tylni damper też chcesz by był dobry - od 1000 w górę...

Trochę dodałeś za dużo zł na ten damper, gdzieś o 400-500 zł. Mówię oczywiście o nówce i markowych produktach :)

Co do fulla nadającego się do jako takiej jazdy za małe pieniądze, to warto poszukać na wyprzedażach. Za jakieś 4000 zł można dostać w miarę dobry sprzęt - np: Mongoose Teocali.

Napisano

W tym temacie, jak widać, się nie da.

W >> T Y M << poszło nieco lepiej.

Jednak prawda jest taka, że chcąc kupić sensownego fulla musisz coś dozbierać i pogodzić się z tym, że i tak większość Twoich postulatów nie zostanie spełniona, a niektóre z nich tylko częściowo.

Napisano

Trochę dodałeś za dużo zł na ten damper, gdzieś o 400-500 zł. Mówię oczywiście o nówce i markowych produktach :)

Co do fulla nadającego się do jako takiej jazdy za małe pieniądze, to warto poszukać na wyprzedażach. Za jakieś 4000 zł można dostać w miarę dobry sprzęt - np: Mongoose Teocali.

Wiadomo, że można kupić taniej.

Kolega chciał dobre, dopytywał o FOXa, a najniższy model to FLOAT R:

http://www.cult-bikes.com/FoxFloatR.htm

Napisano

bez przesady z tymi cenami. W pierwszym poście niema napisane czy rower ma być nowy czy używany. O nowym nawet nie ma co myśleć ale w tej cenie do 3tys trafiają sie całkiem fajne używki. Np na forumowej giełdzie jakis czas temu widziałem gianta anthema 2 za 2500 czy gianta trance za 2700zł.

Napisano

Ja się do końca nie znam ale zawsze mi się podobał ten bajk

http://allegro.pl/kellys-wandal-19-5-2009r-wyprzedaz-i1476259517.html

co o nim myślicie i o cenie :) myślę że jest korzystna :D

Fajny bike, używam jego brata bliźniaka. Kellysa Toxic. Ta sama rama tylko w innym malowaniu. Mogę Ci go śmiało polecić :)

Poczytaj mój temat, to się coś więcej dowiesz: http://www.forumrowerowe.org/topic/80883-rowertoksyczny-pomykacz-by-pichu/

Napisano

Witam,

dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Po przemyśleniu różnych kwestii poruszonych wyżej, jak również tych nie poruszonych skłaniam się ku 3 propozycjom

dwie podobne:

kross crime 3

author A-RH 1.0 2009

i trochę inna:

author ERA 1.0 2010

ale sam już nie wiem

strasznie ciężka sprawa dobrać sobie rower

ciekawie również wygląda propozycja KELLYS WANDAL

Napisano

No to teraz przejdź się po sklepach , przymierz się do rowerów i wybierz co Ci pasuje - my za Ciebie tego nie zrobimy ponieważ rozrzut w przeznaczeniu tych rowerów jest jak od Helu do Tatr :teehee:

Napisano

Polecam kupić rower pod późniejszą rozbudowę. Więc początkowo skoncentrować się na ramie. Ja w ubiegłym sezonie wybrałem Giant Trance 2008 - 3999,-. Maestro, podstawowa hydraulika Avida, FOX i Tora. Na takim sprzęcie zrzuciłem już 7kg. W tym sezonie kupuje pedzie i buty spd. Myślę, że w używane rowery nie powinno się bawić. Najważniejsza jest rama.

Napisano

Z ciała. Odmówił sobie jedzenia by to mieć ;)

Zgadza się :icon_lol: . Schudłem 7kg. Ponieważ aby poprawić osiągi żyłowanie powinno zacząć się od siebie. Rower z czasem staje się lżejszy. Właściciel tematu powinien też sobie wziąć to do serca. A tak nawiasem uważacie, że trance 2008 za 4k jest złą bazą pod przyszłą rozbudowę. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...