Skocz do zawartości

[lampka] Bocialarka 4.0 - bo więcej znaczy lepiej :)

DominikM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bocialarka4xpg.jpg

Nasz rodzimy producent rusza do walki o rynek lampek klasy średniej - w standardowej obudowie z „wzmocnionym” sterownikiem udało mu upchnąć się 3 ledy Cree XP-G i optykę Carlo, wyciskając z klasycznej Bocialarki blisko 800 lumenów w trybie maksymalnym. Ustalenie ceny na poziomie 350zł to wyraźny atak na Magicshine MJ-808, która ostatnio zdominowała ten segment rynku.

bocia4.jpg

Trochę danych marketingowych.

Zasilanie: Jeden akumulator Li-Ion typu 18650 (zalecane modele w opisie powyżej).

Optyka: Kolimator 3x XP-G Carclo o całościowym kącie świecenia dla Cree XP-G 24st.

Szybka ochronna: Syntetyczny, nietłukący półfabrykat CR-39 z powłokami AR o przepuszczalności światła 99%, powłoką Super-Hard oraz hydrofobową.

Korpus: korpus aluminium, środek miedziany

Siła światła: 800 lumenów w trybie max (jasność-regulowana - różne tryby świecenia )

Źródło światła: 3x dioda CREE XPGWHT-L1-1C0-R5-0-01

Czas pracy zależy od wybranego trybu świecenia oraz pojemności ogniwa.

Wymiary: 10.5cm (długość) x 2,5cm (średnica) (głowica średnica 3 cm)

Waga: ~200gram z ogniwem.

Kolor: czarny

Cana : 350zł

Wrażenia

Poza nową szybką i trzema ledami na pokładzie nic nowego, dobrze znane body, dobrze znany system sterowania dwuklikiem. Tylko sprzedawany zestaw jakby uboższy - zakup dobrych ogniw i ładowarki został zrzucony na barki kupującego. W sumie, to znaczna cześć jej przyszłych użytkowników ma już w domu trochę ogniw 18650, a dodanie 2 topowych ogniw Panasonic NRC18650 podniosło by cenę o bagatela 100 zł.

bocialarka40800lm.jpg

Co w środku piszczy ?

Znany wielu latarkowiczom sterownik AK-47 ;) czyli A-Tiny + tyle AMC7135 „ile uda ci się tam upchnąć” - w procek wgrany jest indywidualny soft z kontrolą stanu ogniwa (co zapobiega nadmiernemu rozładowywaniu się ogniw nie posiadających zabezpieczenia). No i oczywiście spory zapas miedzi zapewniający odpowiednie odprowadzenie ciepła – że tak powiem znak firmowy Bociana.

bocialatarka4pcb.jpg

Wszystko tak zaklejone, że pozostaje mi tylko przypuszczać, że Bocian dokleił tam 3 dodatkowe AMC aby osiągnąć deklarowane parametry dla prądu maksymalnego 2,1A.

Aby zapewnić przepływ tych 2 amper z ogniwa do ledów trzeba było trochę podwatować włącznik ;).

bocialarkaklikpodwatowa.jpg

Zasilanie

A właściwie jego brak - w standardowy zestawie nie ma ogniw i należy się w nie zaopatrzyć we własnym zakresie. Im lepsze tym lepiej - na typowym chińskim ogniwku z allegro lampka w trybie high pociągnie około godziny i nie będzie świecić z pełną mocą, bo te nie są zbyt chętne do oddawania dużych prądów.

Polecane ogniwka zapewniające długą pracę to :

Panasonic NCR18650 – 2900mAh

Sanyo UR18650ZT – 2800mAh

LG Chem ICR18650C1 – 2800mAh

Samsung ICR18650-28A – 2800mAh

Samsung ICR18650-30A - 3000mAh (do tych trzeba mieć odpowiednią ładowarkę).

Dopiero z takim wyposażeniem można osiągnąć deklarowane czasy pracy : 1h20m / 2h. / 3h /6h.

Przykładowe porównanie prądów z lewej Sony UR18658GR z recyklingu z prawej AW 2200mAh (pomiar pawelsz)

LOW : 0,33 / 0,48A

MID 1 : 0,686 / 0,98A

MID 2 : 0,984 / 1,51A

HIGH : 1,23 / 1,97A

A zasada działania regulatora liniowego jest całkiem prosta: tyle ile prądu dostanie tyle prądu da ledom – obcinając sobie kilkanaście mA. Wnioski – bez dobrych ogniw nie poświecisz.

Jak to świeci ?

Z trzema xp-g na pokładzie nie może nie świecić ;). Odnośnie barwy światła bo pewnie padnie to pytanie – w testowanym egzemplarzu są ledy typu Outdoor White - co zapewnia przyjemną dla oka barwę o temperaturze ok. 5000K. Wersja standardowa ma ledy zimne – tak, ze trzeba się upomnieć przy zakupie :).

Bocialarka 4 High (100%) vs Magicshine MJ-808 High

bocialarka4magicshinehi.jpg

bocialarka4magicshinehi.jpg

Bocialarka 4 Mid 2 (75%) vs Magicshine MJ-808 High

bocialarka4mid2magicshi.jpg

bocialarka4mid2magicshi.jpg

Bocialarka 4 Mid 1 (50%) vs Magicshine MJ-808 High

bocialarka4mid1magicshi.jpg

bocialarka4mid1magicshi.jpg

Bocialarka 4 LOW (25%) vs Magicshine MJ-808 Low

bocialarka4lowmagicshin.jpg

bocialarka4lowmagicshin.jpg

Podsumowanie.

Biorąc pod uwagę koszt całkowity Bocia 4 wypada dobrze, ale nie oszałamiająco – na kompletny zestaw dający deklarowane parametry trzeba wydać ok. 515zł (350 lampka, 35 zł uchwyt na kierownicę, 100 zł ogniwa, 30 zł ładowarka). Wybierając pomiędzy nią a Magikiem za 450zł na pewno trzeba się zastanowić, czego chcemy – zintegrowanej lampki, którą można łatwo zamontować / zdemontować z kierownicy czy czegoś na stałe. Co do ilości światła i zasilania, w praktyce nie jest tak źle jak by to na początku wyglądało – słabsze ogniwa mniejszy prąd-> dłuższy czas pracy. Szczególnie użyteczny okazuje się tryb 50%, gdy lampa pobiera ok. 1A co znaczy, że na typowych nonameowyhc ogniwkach pociągnie ok. 3 godzin dając równocześnie ok. 360 lumenów światła co w zupełności wystarcza do jazdy. Moja partnerka w czasie rajdu w jechała z tą lampką w sumie ponad 10godzin w temperaturach ok. -4/-8*C i dociągnęliśmy do mety na 3 ogniwkach. Drobnym mankamentem okazuje się optyka - lampce trochę brakuje zasięgu do szybkiej jazdy, optyka Craclo 24* jest po prostu zbyt szeroka, wskazane jest użycie trybu maksymalnego inaczej lampka oświetli tylko te 10-15m przez tobą.

Napisano

W zaleznosci od potrzeb, lepszym wyborem moglby sie okazac tez Stork za 600zl. Sam juz zaczalem sie interesowac oswietleniem rowerowym, i chcialem zakupic testowana bocialarke. Nie wiedzialem, ze sprzedawana jest bez pelnego osprzetu :<

Napisano

Do zastosowań rowerowych to osobiście wolał bym zakupić 2 bocialarki model 3.1S

Jeden pełny zestaw z ładowarką, ogniwami itp + drugi, tylko latarka nie przekroczy łącznie 400zł.

Co dwie lampy to nie jedna :icon_mrgreen::woot:

Napisano

Bardzo fajny test i mysle, ze wielu osobom rozjasni troche. Osobiscie jeszcze jakies pol roku temu kwestia swiatelek byla mi totalnie obojetna.

Natomiast ja zapytam o cos innego- ladowarki. Czy moglbys napisac jakie rodzaje ladowarek polecasz? Moja niestety pare dni temu skonczyla zywot. Dzieki tez za propozycje/ zestawienie ogniw. Bede musial sie w te lepsze zaopatrzyc (do tej pory byly to chinskie wyroby hehe).

Pozdrawiam

Napisano

Do 18650 -> http://www.dealextreme.com/p/oem-2-18650-lithium-battery-charger-110v-240v-ac-13820

Dobra i tania (lepsza moim zdaniem od Trustfire / Ultrafire sprzedawanych na allegro po 60 zł :icon_mrgreen: )- więcej nie trzeba :icon_cool:

Do pakietów -> albo coś z Korei ściągnąć albo Mascot (drogie ale podpinasz aku do ładowania i wychodzisz z domu / idziesz pać, bez obawy o to, ze ci sie 1/2 chałupy spali).

Napisano

Zastanawia mnie zupełnie inna kolorystyka zdjęć jednej i drugiej lampki. Aż tak różną barwą świecą? Te z Bocialarką jakieś takie szare-bure są.

I BTW bocialarki w bym się nie obawiał używać w najgorszą ulewę (mam 3.0 od pół roku), ale jak wygląda sprawa z MJ-808? Czytałem jakiś Twój tekst o niej (gdzie dałeś zdjęcia porównawcze z Bocią 3.0 350lm) i tą kwestię ledwo skomentowałeś, a zdjęcia obudowy nie napawają optymizmem.

I drugie BTW - dobrze kojarzę, że do 808 jest jakieś mocowanie na kask (żeby zrobić z tego czołówkę) a z Bocią się taka sztuka nie uda?

Napisano

Zastanawia mnie zupełnie inna kolorystyka zdjęć jednej i drugiej lampki. Aż tak różną barwą świecą? Te z Bocialarką jakieś takie szare-bure są.

Pewnie to kwestia klasy monitora jaki masz - na standardowych LCD-kach oddanie barw wola o pomstę do nieba. Ale realna różnica w temperaturze barwnej to jakieś 2500K.

Napisano

Mój chiński firewall w pracy najwyraźniej nie puszcza imageshack'a ;/ W każdym razie pytanie brzmi z którą barwą Ci się lepiej jeździ? ;> I jakbyś mógł opisać w czym ta różnica jest zauważalna. Tak się właśnie zastanawiam czy by się nie szarpnąć na 4.0 za jakiś czas...

Napisano

To tutaj masz cała reckę hostowaną lokalnie na mojej stronie Bocialarka 4.0.

Wole neutralne / outdoor white - zimny spłaszcza, gorzej oddaje barwy, najbardziej to widać, gdy jest mokro - musisz wtedy wyłapać mokra ziemia / błoto / kałuża.

Napisano

Patrząc po zdjęciach, to Magicshine lepiej doświetla pobocze. Na mój gust zbyt wąsko.

A idealnego rozwiązania chyba nie ma. Ewentualnie 2 lampki: szeroko i blisko, wąsko i daleko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...