Skocz do zawartości

[wolnobieg] Shimano MF-TZ 07 - trzeszczenie, zła praca

HkwadratC

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest dobrze panowie, podczas zimowego przeglądu całego rowerku i tylnego koła wkurzyło mnie strzelanie,trzeszczenie, pukanie w tylnym kole mimo że przed chwilą zamontowałem nowiutkie konusy i wszystko powinno hulać, po dłuższym analizowaniu wyszło na to ze to musi być mój wolnobieg okazało się że jest brudny i wlałem trochę wd coby go oczyscić potem pare kropel oleju do łańcucha ale sprawa się pogorszyła usunął się brud i pewnie smar i no trzeszczy, pytanie jak to rozebrać żeby sprawdzić co się dzieje bo nie jestem pewien a nie chcę nic uszkodzić

7rz wolnobieg shimano jak w temacie MF-TZ 07 http://www.probikes.pl/img/itm/big/851.jpg oraz http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Original/46861-1.jpg

na piaście wg specyfikacji Formula FM-31-RQR http://www.formulahubs.com/en/xero/?method=detail&aid=158 (chociaż moja jest czarna i bez napisów) obejdzie się bez bacika i klucza? :icon_redface:

• Mod Team

Tak obędzie się bez bacika - wolnobieg do zdjęcia potrzebuje klucza i czasami depnięcia z buta bo to takie ustrojstwo co przy mocniejszym naciskaniu na pedały samo się jeszcze dokręca, jak by mu było mało :icon_wink:

Odkręcasz w drugą stronę co się kręci.

Ja swój wolnobieg w jednym z zabytków nie mogłem rozebrać więc wsadziłem do pudełka po margarynie i zalałem olejem silnikowym. Pomogło.

Jak chcesz dostać się do zapadek w wolnobiegu to nawet nie musisz go odkręcać z piasty. W wolnobiegu, na tym pierścieniu z napisami masz dwa "okrągłe wgłębienia". Opierasz na jednym z nich na przykład śrubokręt i stukasz w niego młotkiem. Niestety nie pamiętam w którą stronę się go odkręca. Jest też do tego specjalny klucz ale chyba nie opłaca się go szukać. Jak już ją odkręcisz, zdejmujesz zębatki a na piaście zostają Ci bieżnie wolnobiiegu z zapadkami. Potem trochę zabawy z poukładaniem kulek (trochę ich tam jest) ale powinieneś sobie poradzić. Jak będziesz składał wszystko w całość to nie przesadź ze smarem żeby zapadki się później nie sklejały.

Thx za rade zaraz się zabieram i dam znać jak się uda :thumbsup:

Uuuu odkręcam a tam brakuje kilku kulek(5 to na pewno)nie mam pojęcia jakim cudem,dołożyłem kulki coś tam poskręcałem i jest dużo lepiej trochę ten wolnobieg wolniej,ciężej się kręci ale może się jeszcze "wyrobi", idę jeszcze posłucham jak pracuje :icon_wink: dzięki!

w wolnobiegu, kolego, nie ma nakrętki z góry. A poza tym nie ma opcji, żeby ta nakrętka z góry, która jest w kasecie, wpływała w jakikolwiek sposób na pracę bębęnka na którym jest osadzona kaseta.

Nie pisz bzdur kolego speq, najpierw zobacz co to jest wolnobieg a później się udzielaj. Co do ilości kulek w w/w z tego co pamiętam powinno być po 25szt. na stronę, natomist luz reguluje sie cienkimi podkładkami które są pod nakrętką, jeżeli chodzi za ciasno to możliwe że jedną gdzieś zapodziałeś.

Jeżeli chodzi o łożyska to nie ma tam żadnej filozofii, zużyte konusy, kulki, miski/bieżnie. Jeżeli padły miski to masz pecha i nic już z tym nie zrobisz...

No czeka mnie poważny przegląd bo na "szybko" nie widać zużycia misek, konusy nowe, kulki tez wydaja się ok więc szkło powiększające i jada bo trochę jednak drażni ten odgłos :angry2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...