Skocz do zawartości

[do 3000zł] prawdopodobnie cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mozecie napisac roznice miedzy Definite 2009 i Codex 2011, chodzi mi tu o opis ktory co ma lepsze (nie znam sie za bardzo na rowerach, wiec bylbym wdzieczny za proste wyjasnienie), jesli dobrze widze Codex nie ma hamulców tarczowych, co dla mnie jest +

Napisano

Korby są takie same tylko że tak jak zauważyłeś nowy Codex (2011) ma 30 przełożeń co jest na pewno dużym plusem.

Plusem chyba na zasadzie ''od przybytku głowa nie boli'', bo w praktyce 30 biegów w crossie to typowy przerost formy nad treścią. Coś czego i tak w ogóle nie wykorzystasz. No, ale co kto lubi. Mamy tu też lepsze manetki, a cena w przedsprzedaży niezła.

Napisano

Optymalnie byłoby 21", ale takiego rozmiaru Author nie ma. Koniecznie musisz się przymierzyć. Ja dzisiaj przymierzałem crossa Authora i 20" na wysokość był dobry, ale odniosłem wrażenie, że jest za krótki. Mam 182 cm.

Napisano

Koniecznie musisz się przymierzyć.

Z tym się zgodzę w szczególności że skoro rower jest w przedsprzedaży to w sklepie go nie uświadczysz. Dlatego najlepiej przejść się do sklepu i przymierzyć do jakiegoś crossowego Authora. Co do dobrania rozmiaru to zajrzyj tutaj.

Napisano

Pamiętaj że ten Codex jest w przedsprzedaży, w sezonie będzie droższy :whistling: Poza tym nie ma też tarczówek, a za to producenci zawsze sobie więcej liczą:confused:

Napisano

Ale hamulce Codexa sa dobrej jakosci? Czyli czeka mnie wizyta w sklepie by sprawdzic jaki rozmiar mi bedzie odpowiadal i kupie raczej Codexa

Napisano

Generalnie dodawanie do rowerów crossowych hamulców tarczowych to trochę przerost formy nad treścią. Poza tym w Kellysie są Hayes Stroker Ryde, które nie są strasznie mocne :confused: (wiem bo jeździłem sam na takich). Moim zdaniem te hamulce z Cadexa spokojnie dadzą radę:thumbsup:

Napisano

Odwiedziłem dzisiaj sklep rowerowy i niestety Codex odpada, rama 22" za duza, 20" za mała

i teraz tak Kellys'a sprzedawca mi bardzo odradzał, głównie ze względu na ramę, po spytaniu co by polecił podał mi 2 rowery w cenie do 3k:

Trek 7500

CROSS LINE 600

Co sądzicie na temat tych rowerów?

Przy przeglądaniu forum rzuciły mi się w oczy jeszcze 2 modele rowerów, a mianowicie:

Cube Curve (http://www.bike-center.pl/index.php?p3294,cube-curve-black-n-grey-2010)

GARY FISHER / UTOPIA (http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1394/Gary.Fisher.Utopia/)

Proszę o ustosunkowanie się do podanych propozycji

Napisano

Odwiedziłem dzisiaj sklep rowerowy i niestety Codex odpada, rama 22" za duza, 20" za mała

Na jakiej dostawie stwierdziłeś że jest za duża i za mała?

Napisano

sandro na jakiej podstawie sprzedawca odradzał Kellysy? Sprzedawał je?

Trek 7500 - choć lubię tę markę i mam do niej sentyment, to ten rower bym sobie podarował ze względu na amortyzator

Cross Line 600... chodzi Ci o Centuriona? Jesli tak to rower warty rozważenia.

Gary Utopia - w sumie fajny rowerek, ALE ma bardzo długą ramę, więc szczerze odradzam zakup w ciemno, bez solidnej przymiarki

Cube - też przyzwoity, choć amor taki sobie

Jednak jak dla mnie to Mongoose jest od nich o klasę lepszy i jeśli nie Definite, to skupiłbym się na nim.

Napisano

Też mi się zdaje że poza Codexem ten Kellys wygląda najsensowniej. W szczególności że w teście wypadł całkiem nieźle no i cena też w miarę okazyjna.

Napisano

Osprzętowo bardzo porównywalnie, ale bez zbytnich wodotrysków :whistling: Crossway jako sama rama bardzo dobre opinie wśród użytkowników. Ja tam generalnie dalej optuje za Codexem, który przeważa na swoją korzyść amorkiem, ale oczywiście to tylko moja opinia :icon_wink:

Napisano

A co powiesz na temat modelu z roku 2011 ??. Ja dzis bylem w 4 sklepach i w 3 mi go polecano.

http://www.ssc.pl/trek2011/7500.html

Konfiguracja całkiem OK. TREK tani nie jest, więc ciężko się spodziewać w tej cenie czegoś więcej. Zastanawiam się jedynie po co amortyzator ma obniżony skok.

Witam

A jak wypada Merida crossway 500-d http://www.rowerymerida.pl/produkt60/crossway-tfs-500-d-rower-merida.html w porównaniu do wspomnianych tutaj modeli rowerów?

Rower fajny z jednym zastrzeżeniem - w tej cenie życzyłbym już sobie amoryzator z wyższej grupy, czyli NCX. Osobiście też nie lubię amortyzowanych sztyc, ale to już rzecz gustu.

Merida ma wyższej klasy, hydroformowaną ramę, lepszy mechanizm korbowy, piasty oraz przednią przerzutkę (niewielkie znaczenie). Kellys ma amortyzator z wyższej (najwyższej) grupy Suntour i trochę lepszą kasetę.

Napisano

Zastanawialem sie i na moje pytanie o znizke w sklepie z dosc tanim kellysem, dostalem odpowiedz ze juz nie maja (uwielbiam gdy taka rzecz jak aktualizacja strony nie jest praktykowana w sklepach internetowych)

Inna alternatywa kellys mash, warto? Szukam czegos wlasnie z rama 21" i dlatego teraz tak kombinuje (szkoda, ze definity z ta rama nie jest juz do dostania w odpowiedniej cenie)

Napisano

Tak z ciekawości: co Tobie nie pasuje w tym Bullsie z linka, który zamieściłem? Wiem, że zeszliby z ceny (dzwoniłem do nich w sprawie innego roweru

i proponowali mi obniżkę na ten, ale nie chciałem ze względu na hamulce tarczowe).

Niedawno miałem identyczny dylemat: szukałem roweru w zbliżonej kwocie i rozmiarze 21", ale ZDECYDOWANIE nie z hamulcami tarczowymi. Ostatecznie kupiłem Stevensa.

Fajne są też tegoroczne crossy Cube.

Napisano

głównie wygląd ;P

a wiadomo, że jeśli nie znam się na technicznych parametrach roweru (nie wiem co jest lepsze), to ma to duże znaczenie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...