Skocz do zawartości

[rower] Scott scale 20 2011

bartekm1990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam zamiar kupić nowy sprzęt na nowy sezon. Na początku myślałem o Kross'ie Level a10 2011, ale są OLBRZYMIE problemy aby go kupić, nawet bezpośrednio w Przasnyszu nic nie wiedzą. Ale do rzeczy.:) Ostatnio odwiedziłem jeden z Poznańskich sklepów i bardzo spodobały mi się nowe karbonowe ramy Scott'a na 2011 rok. Miałem okazję nawet przejechać się na modelu Scott scale 35 i muszę powiedzieć, że zrobił na mnie wrażenie. Obecnie jestem zainteresowany Scott'em scale 20 2011. W sklepie powiedziano mi iż przy zakupie są w stanie zejśc do kwoty 10000zł. I w tym momencie pytanie do Was, czy warto, czy coś innego w tej cenie? Proszę wszystkich Forumowiczów o opinie :)

Pozdrawiam

Napisano

A może by coś złożyć? Z takim budżetem można zaszaleć i zmontować jakąś fajną i niepowtarzalną maszynę pod siebie. Z gotowców może jeszcze Trek Elite 9.8 zbliżony do Scale 20 link.

Napisano

Witam,

Mam zamiar kupić nowy sprzęt na nowy sezon. Na początku myślałem o Kross'ie Level a10 2011, ale są OLBRZYMIE problemy aby go kupić, nawet bezpośrednio w Przasnyszu nic nie wiedzą.

A jak się z nimi kontaktowałeś? Ja kilka razy wysyłałem zapytanie do nich, jednocześnie na ten adres handlowy i marketingowy, to odpowiadali mi z marketingowego. Może też tak spróbuj. Albo najlepiej napisz do nich na facebook'u bo tam widzę że są całkiem aktywni.

Napisano

Nie napisałeś do czego potrzebujesz sprzętu i jakie generalnie masz preferencje.

Scott za tą cenę to dobry wybór. No i wygląda świetnie. Parę słów jest tutaj http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=4124

Natomiast budżet masz na tyle pojemny, że da się tam upchnąć fajnego fulla.

Np.

http://www.poreba.carrer.pl/3411,produkt.html

http://horizonbikes.com/bikes/item/pivot-cycles/mach-4.html

czy

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=44307

Napisano

Jeśli chodzi o kontakt z Kross'em dzwoniłem bezpośrednio do działu handlowego i bardzo miła lecz niezbyt kompetentna Pani powidziała, że rowery są NIBY na zamówinie i, że NIBY będą w połowie marca... Moim zdaniem absolutny brak profesjonalizmu no i fakt iż sprzedają "wirtualne" rowery, których nie da się zakupić jest żenujący. No ale cóż taka polityka firmy. A co do warunków w jakich rower będzie użytkowany to głównie teren no i starty w maratonach :)

Napisano

Jeżeli tylko HT to wybierałbym między Scottem a Trekiem. Scott jest trochę krótszy, ale ma jakiś patent w widełkach co ma niby tłumić drgania.

Trek z zasady robi długie rowery, a takimi wygodniej jeździ się dłuższe dystanse.

Porównałbym jeszcze warunki gwarancji i objechał, żeby nie było potem zdziwienia, że tyle kosztował a niewygodny jakiś ;)

Ja tam bym brał Macha albo X control. Dadzą się mocno wylajtować, bardzo dobre zawiechy, no i nie Scotty czy jakieś inne Treki, których na pęczki.

Ale ja to ja a ty to ty ;)

Napisano

Jeśli chodzi o kontakt z Kross'em dzwoniłem bezpośrednio do działu handlowego i bardzo miła lecz niezbyt kompetentna Pani powidziała, że rowery są NIBY na zamówinie i, że NIBY będą w połowie marca... Moim zdaniem absolutny brak profesjonalizmu no i fakt iż sprzedają "wirtualne" rowery, których nie da się zakupić jest żenujący. No ale cóż taka polityka firmy. A co do warunków w jakich rower będzie użytkowany to głównie teren no i starty w maratonach :)

Szkoda że nie drążyłeś tematu w firmie, skoro odpowiedź, którą uzyskałeś Cię nie usatysfakcjonowała. Podajemy również adresy mailowe (jak już ktoś wcześniej pisał) i chętnie odpowiadamy na pytania przysyłane przez osoby zainteresowane.

Odnośnie szczegółów dotyczących modelu Level A10 to rzeczywiście będzie on dostępny na początku marca. Jeśli zdarzy się, że rower nie będzie dostępny w naszym sklepie internetowym http://ekross.pl/ to proszę o kontakt i skieruję Cię do najbliższego dealera, który będzie w posiadaniu tego modelu.

Od siebie mogę dodać, że A10'tka to bardzo dobry sprzęt za całkiem rozsądne pieniądze (jest bardzo zbliżony do roweru, którym się interesowałeś- Scott Scale 20 i do tego ok. 2 tysiące złotych tańszy!). Jeśli kogoś pociąga ściganie się na maratonach i poszukuje dobrego sprzętu, który go nie zawiedzie, to właśnie Level A10 będzie dobrym wyborem :) Nasi zawodnicy KRT jeżdżą na A10 i A+ i bardzo sobie chwalą te rowery.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania to proszę o kontakt, naprawdę chcemy pomóc. Przykro nam, że taka niepochlebna informacja o firmie trafiła na forum.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o "drążenie tematu w firmie" oczywiście drążyłem. Dzwoniłem m.in. do sklepu T-bike, Wkręceni.pl i tam otrzymałem odpowiedź, że nie mają informacji kiedy ten rower będzie dostępny (pomimo iż widniała dostępność "dostawa: 24h"). Po kontakcie w/w sklepami skontaktowałem się z firmą Kross telefonicznie i po przełączeniu mnie do odpowiedniego działu, Pani (której nazwiska nie będę zdradzał) poinformowała mnie iż rowery są dostępne NIBY na zamówienie i są to rowery, które w sumie nie są produkowane seryjnie. Po dłuższej rozmowie otrzymałem w końcu adres e-mail pod który mam się kierować. Oczywiście tak uczyniłem i do tej pory nie otrzymałem ŻADNEJ informacji na temat tego roweru. To byłoby tyle apropo "drążenia tematu w firmie".

Mogę powiedzieć, że czuję się zawiedziony, gdyż cały zeszły sezon użytkowałem Kross a6 2009 i naprawdę rower świetnie się spisywał i byłem z niego bardzo zadowolony. Na nowy sezon chciałem również zakupić rower Kross, gdyż do tej pory bardzo ceniłem sobie tą markę. Niestety jednak po zaistniałej sytuacji firma Kross bardzo mnie rozczarowała i pomimo tego iż A10 jest tańsza i ma porównywalny osprzęt, to wolę jednak zakupić rower, który JEST i który mogę bez żadnych problemów kupić.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Trochę odświeżam temat, gdyż jednak zdecydowałem się na Scott'a i muszę powiedzieć, że była to bardzo dobra decyzja :)

Oto krótka specyfikacja:

Rozmiar

M

Rama

Scale Carbon

IMP3 / HMF net / Tapered HT

PM 160 Disc / Carbon dropout

PFBB92 / replacable hanger

SDS shock damping system

Widelec

Fox 32 F100RL / Air spring

reb. Adj / remote Lockout left

Tapered / 100 mm travel

Stery

Ritchey Pro Tapered 1.5" - 1 1/8"

semi integrated 50 / 61mm

Przerzutka (tył)

Shimano XT RD-M773 SGS

Shadow Type / 30 Speed

Przerzutka (przód)

Shimano XT FD-M771-10 / 34.9mm

Manetki

Shimano XT SL-M770-10

Rapidfire Plus / 2 way release

w/gear indicator

Klamki hamulca

Avid Elixir R Carbon

Hamulce

Avid Elixir R Carbon

185/F and 160/R mm Rotor

Korbowód

Shimano XT FC-M770-10

hollowtech 2

42Ax32Ax24A T

Oś korbowodu

Shimano SM-BB71-41A / shell 41x89.5mm

Kierownica

Scott Hot Rod OS 31.8mm

Flat / 620 mm / 9° bend

Scott lockon grips

Mostek

Scott Pro

4 Bolt / OS 31.8mm

1-1/8" / 6° angle

Pedały

PD-m520

Sztyca

Scott RC 03-60 / 34.9mm

Siodło

Selle Italy SLR Team Edition / Vanox

Piasta (Przód)

DT Swiss XR20 Disc IT / RWS QR

Piasta (Tył)

DT Swiss XR20 Disc IT / RWS QR

Łańcuch

Shimano CN-HG74

Kaseta

Shimano XT CS-M771-10

11-36 T

Szprychy

DT Swiss Super Comp black

Obręcze

DT Swiss XR20 Disc

28H / Tubeless ready

Opony

Schwalbe Rocket Ron EVO

26 x 2.1 / 127EPI Kevlar Bead

Tubeless ready / Pace star compound

A tutaj fotka :)

http://www.bikestats.pl/rowery/Scott-Scale-20-2011_6114_7798.html

Napisano

Nice bike - waga 9,7 katalogowa, a Twój napisałeś 10 kg w emce (czy coś więcej ?). Dziwna jest tylko polityka Scotta - sama rama kosztuje 5k i całym z rowerem jej cena wychodzi praktycznie taka sama. W sumie może wyszli z założenia że nikt roweru dla ramy teraz już nie kupuje :)

Napisano

Nice bike - waga 9,7 katalogowa, a Twój napisałeś 10 kg w emce (czy coś więcej ?). Dziwna jest tylko polityka Scotta - sama rama kosztuje 5k i całym z rowerem jej cena wychodzi praktycznie taka sama. W sumie może wyszli z założenia że nikt roweru dla ramy teraz już nie kupuje :)

Scott na stronie podaje zapewne wagę bez pedałów... :rolleyes:

Jak to nikt? Ja kupiłem Scalę 80tke tylko dla ramy i nie żałuję :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...