Skocz do zawartości

[kurtka lub bluza] Bez kompromisów na przejściową porę

iksC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, że podobnych tematów jest wiele ale do tej pory nie znalazłem wśród nich odpowiedzi na pytanie o maksymalnie uniwersalną bluzo-kurtkę.

Chodzi mi o rzecz która nie musi być zbyt ciepła ale by dało się w niej wytrzymać od 0-5 st. przy ostrzejszym tempie bez przystanków (lubię chłód wiec z tym nie bedzie problemu) ale jednocześnie nie będzie pocić(po częściowym rozpięciu kołnierza) nawet do 15-17 gdy pogoda nagle się zmieni.

Do tego musi być jak najlżejsza pod względem masy i przede wszystkim objętości. Powinna też dobrze chronić przed wiatrem w obszarze klatki piersiowej(choćby na zjazdach), najlepiej tylko z przodu. Na rękawach niekoniecznie.

Ktoś pomoże mi dowiedzieć się jakiej bluzy szukam ?

Napisano

Typowy windstoper rzeczywiście nie poradzi sobie z wyższymi temperaturami.Wiem, że gdyby zabrać "pół szafy" to można sklecić coś podczas jazdy na każdą prawie pogodę ;)

Staram się zawsze jeździć max w dwóch warstwach. Stosowna bielizna termiczna + "coś".

To miałaby być rzecz do jazdy w górach, nierzadko na szosie. Przy pewnej różnicy wysokości takie różnice to nic nadzwyczajnego, np. ciepła dolina + rozgrzewka spowodowana podjazdem, ew. krótki odpoczynek, "zimny" zjazd w cieplejsze tereny.

Napisano

Fakt, takiego uniwersalizmu chyba się nie złapie. Mogę polecić coś takiego, choć osobiście nie używałem, to słyszałem sporo dobrego:

http://www.mavic.com/en/product/apparel/vests-jackets/men/Echappee-Jacket

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54929

Sam używam (jeśli pamiętasz) Endurę Windhill. Ma windstoppera tylko z przodu, jest lekko ocieplana. Jeździłem do około -2*C z jedną warstwą pod spodem (lekko ocieplaną). Górna wartość to około 13-14*C, no chyba, że ostro wieje. Na minus na pewno odprowadzenie potu. Leży dobrze, jest dopasowana, z tyłu kieszenie w tym jedna na zamek.

pozdrawiam i do zobaczenia na trasie

Napisano

Dość ciekawie się ten Mavic zapowiada, nie powiem. Nawet jest już tańszy niż wczoraj ;). Endurę pamiętam, <> o coś w stylu temat idzie, tylko żeby to jeszcze oddychało bez zdejmowania z pleców ;) Dziś wieczorem poświęcę dłuższy czas i wyszukam najciekawsze propozycje. Z Waszą pomocą może znajdzie się wśród nich najlepsza opcja.

Napisano

Endura Windchill - mój zakres temperatur zależnie od wybranej bielizny pod spód to -3 do +10. Są też cieńsze bluzy, które sprawdzają się zwykle przy temperaturach od +8 do +18, lecz gdy jest zimniej już są zbyt cienkie. Powiem szczerze, jako że w miarę znam się na temacie - nie istnieje bluza/kurtka, która będzie zapewniała dobry komfort termiczny w temperaturach od 0 do +17. Owszem, można wybrać coś cienkiego i połączyć opowiednio z bielizną i średnią warstwą, lecz tak wychodzą nam 3 produkty, a nie jeden.

Napisano

Hm, właśnie do końca nie wiem czy nie istnieje, przeszukiwałem net i ostatnio wypuścili coś takiego : http://www.worldcycling.com/Assos-iJhaBu5-Jacket-BNEW-FOR-2010-2011_B/productinfo/ASNJKHABU/

rzekomo miałby być to (z przodu) pierwszy prawdziwie termoAKTYWNY materiał czyli pory powiększają się w wyższej temperaturze aby ułatwić przede wszystkim penetrację przodu powietrzem i wentylację podczas jazdy. Oczywiście zamykać się w niskiej. Z resztą o dolny zakres temperatur dużo mniej się martwię, aby chroniło wtedy od wiatru. Ma ktoś lepszy pomysł ?

Napisano

Ha! Jesteś wielki! Rzadko ktoś mnie tak zaskakuje, abym tak zareagował - biorąc pod uwagę czy choćby myśląc o Assos przestajesz być normalny - oczywiście w pełni pozytywnym znaczeniu. Assos ma naprawdę super produkty w kosmicznych cenach, do których można zaliczyć 1200zł za dość cienką bluzę ;-).

Ja znając po trochu politykę Assos trzymam zawsze lekki dystans - oni projektują i produkują obecnie odzież dla zawodowców co jest super, ale ma też swoje ukryte wady... mało który użytkownik jest zawodowcem ;-). Oznacza to często tyle, że zawodnik może całkiem inaczej używać danych produktów - w innych temperaturach, wilgotności, przy innym wietrze itp. Gdy zawodnik przy +2 będzie miał super komfort termiczny, "normalny" użytkownik może szczękać zębami... lecz jak napisałem, jest szansa, że przestajesz być "normalnym" użytkownikiem ;-).

Odnośnie samego materiału - słyszałem o tym i podobno faktycznie w kilku przypadkach (nie ma ich wiele) działa niesamowicie. Tego bym się szczególnie w Assos nie obawiał, lecz bardziej temperatury. Aby ta kurtka zapewniała komfort termiczny przy temperaturach poniżej +4, musi być w taki czy inny sposób ocieplona, a praktycznie każdy materiał dowolnie ocieplony nie sprawdzi się przy +17. Przenikanie wiatru może problemem nie być, lecz izolacja cieplna to całkiem inna sprawa.

Napisano

No nie, niezbyt - 180cm z okładem, zgadzam się za to, że projektują dla zawodowców i tendencja ta się pogłębia, np. w generacji S5 znajdziemy już coraz bardziej zaawansowane tkaniny ale coraz cieńsze gramaturowo,co może mieć pewny wpływ na ich trwałość. Generalnie sprawiają takie wrażenia. Ogólnie wszystko to co pisali do tej pory o swoich produktach mogę całkowicie potwierdzić - obiecują raz mniej raz więcej ale zawsze odpowiada to rzeczywistości.Jeśli miałbym jedną cechę wspólną z czynnymi zawodowcami to byłby to komfort termiczny w niskich temperaturach w stosunku do izolacyjności ubrań , oczywiście nie ma cudów - tylko podczas jazdy.

Z kolei to co podawane jest jako przedział temperatur to raczej tzw. "sweet spot". Spodenki na przykład są komfortowe dużo poniżej 29 czy 22 st:) . Może to zły przykład ale cieńszej evo da się jeździć spokojnie do 5 st. z grubszym BL z długim rękawem i do ok. 8-10 z krótkim nie zaś do 12. Trudno ich winić, sprzedają całą szafę rzeczy dla ludzi poszukujących komfortu termicznego, no i nie napiszą przecież "słuchajcie, to jest 12-18 ale obleci 5-22 jak założysz odpowiednią bieliznę" ;) to źle robi na sprzedaż :)

Oczywiście wtopić $ nie jest trudno i wątpliwości są uzasadnione pomimo renomy wykonawcy.

No nic, wygląda na tzw. "best shot", zaryzykuję kurteczkę, a jeśli się nie sprawdzi to uczciwie o tym napiszę jak będzie to kogoś jeszcze interesowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...