Skocz do zawartości

[Suntour Duro po tuningu]-Problem z dobijaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam tak jak napisałem w temacie mam sr duro 130mm po tuningu i mam problem bo waże 95kg :icon_mrgreen: i nawet przy ustawieniu na twardo dam rade go dobić przy większym dołku,i słychać takie stuknięcie jak wejdzie cały.Czy dało by się do niego dokupić twardszą sprężynę lub coś zrobić ?.A tak po za tym to polecam amor :thumbsup: ładnie pracuje po tuningu.... Pozdrawiam

Napisano

Sprężyna z Manitou Splice Comp pasuje, mam czerwoną w garażu, raz włożyłem ale było takie naprężenie wstępne, że...

Duro po tuningu takim zwykłym z sieci to nie jest jeszcze to, co można z nim zrobić. Naprawdę, nie spodziewałem się takiego pola manewru w tym amortyzatorze.

Napisano

Elastomer idzie do sprężyny. Nie pamiętam już która to goleń , ale na pewno nie wkładaj jej do goleni z tłumikiem :icon_mrgreen:

Brat mi teraz przypomniał bo miał podobny problem. Oczywiscie włożył elastomer , to nie do końca pomogło, więc wlał troszkę więcej oleju do tłumika.

Napisano

Ja nie dolewałbym zbyt dużo, wystrzeli olej przez korek. Poza tym, amortyzator byłby strasznie twardy, nie dałoby się go ugiąć, już to w Duro przerabiałem. Także ostrożnie z dolewaniem oleju.

Poza tym, elastomer idzie do sprężyny w LEWEJ ladze.

Napisano

Kluczem nasadowym, oczkowym 27. Ew. kluczem francuskim. I nie objedź korka, ani gwintu nie zjedź, a w Duro bardzo prosto zjechać gwint na korkach. W końcu na nich można robić gwint nożykiem do tapet.

Napisano

Tak się składa, że mój kumpel ma set BB5 przód i 416 tył. 416 to kupa, nie polecam. Lepiej BB5 brać.

Napisano

Nie musisz wlewać duzo , dolewać tylko po pare ml i sprawdzać czy jest dobrze. Jak za twardy to troszeczkę odlać.

Napisano

Chyba kupie avida bb5 z tarcza 203mm mam tak na przód i jest zaje*****

A po co Ci aż 203 na tył 180 w zupełności wystarczy. A nad shimano bym się nie zastanawiał bierz BB.

Napisano

OK. biorę 180 ale jaka tarcza będzie fajna ? Avid,bop,hytes,dartmoor ? A wracając do tematu to przed chwilą włożyłem ten elastomer i jest ok, nic nie dobija i nie wchodzi cały amor jest ok.

Napisano

Jesli chodzi o tarczę to polecam coś z shimano avida sobie podaruj nie mają za dobrej opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...