Skocz do zawartości

[wiatrówka] lekka kurtka na wiosnę, jesień, letnie wieczory

Marcin13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam lekkiej, zatrzymującej wiatr kurtki, która ochroni przed zimnem w temperaturze ok 10-17 st, gdy pod spodem będę miał ubraną np tylko potówkę lub potówkę + koszulkę. Co polecilibyście z tych kurtek:

- Gamex Ultima z BCM Nowatex

http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/kurtka_gamex_ultima_tit.html

- Endura Rebound

http://www.bikekatalog.pl/2010/ubiory/376/Endura.Rebound/

- Wiatrówka CW8U106105 SHIMANO

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_wiatrowka+cw8u106105+CW8U106105L_GR.html?PT=53144241&PZTA=8&HNT=T&PD=53010694&WSZDZ=T

Szukam czegoś do 200 zł, co będę mógł złożyć w kostkę i schować do kieszeni koszulki. Jeśli macie jakieś rady to dzięki.

Gamex moge polecic, uzywam od roku. Bardzo wszechstronny ciuszek, to nie jest typowy windstopper, tylko bardzo gesto tkana, cieniutka tkanina, bardzo dobrze izoluje od wiatru i w miare od wody, ale sama z siebie nie grzeje jak grubsze kurtki. Przy zerze stopni mozna jezdzic w tej wiatrowce i dwoch pokoszulkach, latem przy chlodniejszym wietrze tez mozna zalozyc na wierzch. Idealna w gory, w momencie jak sie ochlodzi jak znalazl. Bez trudu miesci sie do kieszonki na plecach, wiec bardzo praktyczna kurtka.

Odnośnie Endury Rebound - jest to kurtka typu ShowerProof, a więc nie chroni przed prawdziwym deszczem i nie posiada membrany. Jej najważniejszą cechą jest izolacja termiczna mniej więcej w podanym przez Ciebie zakresie temperatur, lecz nie jest ona w pełni wiatroszczelna. Zajmuje też mało miejsca po złożeniu.

Może to być dobry wybór, lecz sam w niej tylko chwile jeździłem, więc musisz popytać użytkowników.

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=11427Mam i zdecydowanie polecam. Przy wzroście 185 cm powinien być rozmiar L. Bardzo lekka, bardzo pakowalna (mieści się w pięści).

Mam kilka pytań odnośnie tej kurtki:

1. Czy te panele boczne, nazwane "Enhanced Breathing Panels (EBP)" z PEAQ® Air, powodują to, że kurtka w tym miejscu jest bardziej oddychająca, ale kosztem wiatroszczelności? Innymi słowy, czy nie ciągnie w tym miejscu, gdy zawieje mocny, zimny wiatr? Czegoś podobnego nie ma model Smock.

2. Napisałeś, że przy wzroście 185 cm wzrostu powinien być rozmiar L, mnie natomiast interesuje to czy kurtka ta jest szeroka? Czy dla osoby o obwodzie w pasie 80cm, klatce piersiowej 93 cm i wzroście 183 cm, rozmiar L nie będzie wyglądał jak worek? ;) Z rozmiarówki wynika, że może tak być.

Pozdrawiam

Co do pytania 2, wysłałem zapytanie o wymiary tej kurtki [interesuje mnie rozmiar s lub m] do sprzedającego w tej aukcji: http://cgi.ebay.pl/NEW-MONTANE-FEATHERLITE-VELO-VERY-LIGHT-CYCLING-JACKET-/250278752066

i dostałem taką odpowiedź:

"Dear Marcin, Thank you for your enquiry and please note that the size chart is shown in the advertisement. For size S, the chest measurement is 97cm with the length from base of the kneck to hem approximately 57cm at the front and 77cm at the back. For size M the chest measurement is 102cm with length 60cm at the front and 80cm at the back. Please give your size and colour when making your payment by Pay Pal.

Regards, John"

Dzięki za odpowiedź.

Trochę poszukałem w sieci i znalazłem równie ciekawą kurtkę Craft`a - Performance Light Jacket strona Craft`a i link do sklepu http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54185

Tylko, że ona też nie jest uszyta z jednego materiału, ponieważ ma wstawki z siatki na plecach i pod pachami, także trudno coś wywnioskować o jej wiatroszczelności.

Mimo Vers (w promocyjnej cenie) link do sklepu

To moja pierwsza wiatrówka, kupuję Montane na ebay-u. Tylko nie jestem pewien czy lepiej wziąć obcisłą, dopasowaną czy lepiej aby była troszkę luźna? Boje się, że rozmiar S będzie za krótki z przodu, no i gdy będzie zimniej to nie zmieszczę pod nią żadnej ocieplanej koszulki[poza termoaktywną], bluzy, lub będę miał ograniczone ruchy, a wtedy to może być irytujące. Ale M może być troszkę za szeroka i mogą powstawać opory powietrza, i nie będzie wyglądać tak fajnie, jeśli będzie za szeroka. Jakie macie doświadczenia z dopasowaniem wiatrówek?

Dzięki za odpowiedź.

Trochę poszukałem w sieci i znalazłem równie ciekawą kurtkę Craft`a - Performance Light Jacket strona Craft`a i link do sklepu http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=54185

Tylko, że ona też nie jest uszyta z jednego materiału, ponieważ ma wstawki z siatki na plecach i pod pachami, także trudno coś wywnioskować o jej wiatroszczelności.

Mimo Vers (w promocyjnej cenie) link do sklepu

Nie dawno zamówiłem tę Mimo, przed chwilą przyszła. Za tę cenę spodziewałem się czegoś gorszego, uszyta chyba dobrze, ogólnie pozytywne wrażenie. Ciekawe jak będzie w praktyce.

Kupiłem moją montane nie mając pewności czy będzie ok z rozmiarami. Wziąłem xl i faktycznie jest za duża, lepszy mój rozmiar typowy czyli L. Mam 185 cm wzrostu ok 100 w klatce i 86 w pasie i kurtka jest luźna, choć to odczucie bardziej ewentualnie przeszkadza psychice niż użyteczności :) Tak więc przy podanych przez Ciebie rozmiarach podobna sytuacja może być przy L dla ciebie.

Na plecach znajdują się "skrzela" czyli otwory dodatkowej mocniejszej wentylacji i są tak skonstruowane, że nie odczuwa się wiatru.

Przy kurtce rowerowej nie tylko liczy się długość ale też rękawy; w moim przypadku na szczęście czy miałbym L czy XL i tak byłyby one dobre, ale miałbym na uwadze ten drobiazg przy zamawianiu.

Kurtka ma na tyle luźny krój np rękawów, że bez problemu można zmieścić pod nią dodatkową termoizolację, co w przypadku innych kurtek np jeantexa w wersji sportowej nie było możliwe bez ucisku w okolicach łokcia po zgięciu ramion do pozycji na kierownicy.

• 2 tygodnie później...

Nie dawno zamówiłem tę Mimo, przed chwilą przyszła. Za tę cenę spodziewałem się czegoś gorszego, uszyta chyba dobrze, ogólnie pozytywne wrażenie. Ciekawe jak będzie w praktyce.

Witam jako świeżak na forum :)

Ja też właśnie kupiłem kurtkę Mimo Vers + bluzę Mimo Dert. Promocja zrobiła swoje ;) Dziś je dostałem i jeszcze na rowerze nie testowałem, ale opiszę nieco dla potomnych. Miałem dylemat co wybrać, bo te wymiary za wiele nie mówią, ale przypasowałem je trochę do rozpinanej bluzy i wziąłem je w rozmiarze XL. Na moje 182 cm nie są na pewno za duże. Jestem dosyć masywny, więc L byłaby raczej za mała. Są dosyć obcisłe, ale takie mają być, chociaż mam wrażenie, że jakbym porządnie się napiął to kurtka by strzeliła :P Ale to tylko kawałek folii i przy takim kroju inaczej nie będzie. Na pewno w jeździe będzie inaczej i przy takiej pozycji wydaje się całkiem ok. Przy tym rozmiarze rękawy kurtki są już dosyć długie, przy bluzie sporo krótsze, ale wystarczające (widać to po tabeli z wymiarami), ale to akurat na plus, bo daje to większą swobodę ruchów, a ściągacze zapobiegną tu podwijaniu. Do tego wstawki wentylacyjne są całkiem fajne i nadają jej nieco elastyczności. Z tyłu też jest dosyć długa jak to rowerowe, także plecy spokojnie zakrywa.

Za tę cenę nie ma co wymagać cudów, ale myślę, że spełnią swoje zadanie, bo nie są przecież przeznaczone na żadne ekstremalne warunki. Zobaczę jeszcze za jakiś czas jak to wygląda w praktyce. Mi by taki opis pewnie trochę rozjaśnił, więc może innym buszującym w sieci też pomoże.

Wracając do Montane Featherlite Velo, naprawdę warto sprawdzić ile ma się w pasie przed zakupem.

Mam 182cm, ważę 80kg, w pasie 94cm, L-ka (jest na 86cm w pasie) była za wąska, dosłownie cisnęła, XL (na 91cm w pasie) była idealna.

Wczoraj, po ośmiu dniach od zapłaty, doszła do mnie kurtka Montane, zakupiona na ebay w UK za 33 funty plus 3 za wysyłkę. Jeszcze w niej nie jeździłem, więc na razie nie opiszę jak się sprawuje, ale pierwsze wrażenie pozytywne. Lekka, łatwo ją zapakować do specjalnego woreczka. Zamówiłem m-kę i jest ok. Jeśli komuś przeszkadza dłuższy tył (jest dłuższy od przodu o jakieś 15 cm), to można go podwinąć, i jest ok. Gumka na dole jest dosyć obcisła i tył wtedy nie opada, ani nic nie odstaje. Tak samo z rękawami, mogą wydawać się trochę za długie, ale także mają na końcach gumki, nie opadają wtedy na dłonie, dopasowują się do długości rąk i nie widać, aby były zbyt długie. Ale podczas jazdy, gdy mamy wyciągnięte ręce to wtedy rękawy się naciągają i długość jest ok. Generalnie kurteczka wygląda na dopasowaną, fajnie się układa, nic nie odstaje. Gdy się w niej przejadę to opisze wrażenia. Dodam, że to moja pierwsza wiatrówka, więc odczucia mogą być subiektywne.

• 2 tygodnie później...

Odnośnie kurtki Mimo Vers, dzisiaj sprawdziłem ją na szosie przy dosyć silnym i chłodnym wietrze ,temp 16.st. Kurtka spełniła swoje zadanie, trasa była interwałowa więc na podjazdach byłem dosyć spocony, kiedy zjeżdżałem z góry nie czułem mroźnego wiatru. Wywietrzniki po bokach w tej kurtce to fajna sprawa, no chyba że wieje boczny wiatr wtedy jest mały problem zwłaszcza gdy jest się spoconym.

Ogólnie w skali od 1 do 10 daje tej kurtce 8, było by 7 ale jeden punkt dodaje za możliwość spakowania tej kurtki do tylnej kieszonki w koszulce.

Myślę że za takie pieniądze naprawdę warto mieć taką kurtkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...