kalin20 Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam Posiadam korbę Truvativ Hussefelt Hovitzer 2.0 Rock Guard. Chciał bym wywalić jedną zębatkę bo jest mi zwyczajnie nie potrzebna. Czy wystarczy że odkręcę imbusy i zdejmę zębatkę czy coś jeszcze trzeba zrobić ? Czy jeśli do tego wywalę przednią przerzutkę, manetkę i linkę i oczywiście zębatkę to stracę gwarancje na rower ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deoksyryboza Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Jeśli chodzi o gwarancję, to raczej nie stracisz - najwyżej jak się coś stanie to zamontujesz z powrotem to co wyjmiesz teraz, ale pewien nie jestem i dobrze byłoby przeczytać warunki gwarancji. Jeśli zdejmiesz zębatkę, przerzutkę i resztę, to potrzebny będzie napinacz do łańcucha, żeby nie spadał (gdzieś był ostatnio temat o 1 zębatce w korbie w rowerze do xc i tam mądrzejsi ode mnie tak pisali). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalin20 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 A sam rockring by wystarczył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Lepszy rockring niż nic - zawsze trochę przytrzyma, ale co wjedziesz na wyboisty teren to Ci łańcuch będzie spadać. Jeśli nie masz pieniędzy na napinacz a bardzo chcesz mieć tylko jeden blat z przodu, to zostaw chociaż przednią przerzutkę - śrubką ograniczającą wychylenie "w dół" ustaw ją tak, żeby trzymała łańcuch nawet odłączona od manetki. Jeśli śrubka będzie za krótka, to pokombinuj jakoś inaczej, żeby ją zablokować (na przykład: zaczepić linke od przerzutki na ostatniej przelotce w ramie i wtedy przymocować do przerzutki). Prowadniczka przerzutki będzie w miare trzymała łańcuch na zębatce i da się jeździć Co do gwarancji to według mnie też nie powinieneś stracić - bo nie jest to jakaś znacząca ingerencja w budowę roweru, która może czemukolwiek przeszkadzać (w razie czego zamontujesz z powrotem), ale jak będą chcieli to do wszystkiego się mogą przyczepić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.