rudek102 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Proszę o przemyślane głosy. Celem jej jest poznanie doświadczeń użytkowników forum z błotnikami
johny123 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 hmm ja np: planuje zakupić błotniki simpla hammer set 2 w tym sezonie i jak będzie sucho to wiadomo że bez a jak padało/ albo pogoda taka marna to z ^^
mrSpock Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Zawsze. 1. Niewygodnie się ściąga (musiałbym za każdym razem wyciągać sztyce) 2. Nigdy nie wiadomo jaka pogoda będzie za 6h, a powrót z mokra d*** np. w październiku/lutym może odbić się na zdrowiu fizycznym i psychicznym.
TomekW Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Zakładam tylko wczesną wiosną i późną jesienią, wtedy lepiej mieć suchą odzież/buty.
marcin1111 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Marek błotniczki są super, najlepsza opcja cena/jakość . Ja zakładam tylko w deszcz (chociaż i tak nie zawsze)
Dale Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Jakbym na przykład dziś ich nie miał to kurtkę po powrocie od razu bym mógł wrzucić do pralki. W podstawowym rowerze też zawsze je mam, ponieważ nie chce mi sie ich zakładać i zdejmować jak jadę w deszczu, a co do wagi to dla mnie różnicę robi dopiero jakieś 5kg także mogę je mieć cały czas
Damiano Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Również zakładam błotniki, gdy na trasie zapowiada się błoto. W tamtym roku jeździłem bez, ponieważ myślałem, że to zbędny szczegół, który tylko przeszkadza. Na maratonach i innych zawodach mogą faktycznie przeszkadzać, jednak do spokojniejszej jazdy jak najbardziej polecam. Nawet nie chcę myśleć, ile błota, wody itp. wylądowałoby na mnie podzczas wczorajszej jazdy, gdyby nie błotniki.
Klosiu Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Jak sie trenuje zima to nie ma innej opcji niz blotniki. Co innego raz jechac z mokrym tylkiem, a co innego na przyklad przez tydzien dzien w dzien, bo akurat cieplo, mozna jezdzic, tylko mokro . Ale latem sciagam.
KVL Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Przy chlapie zimą oraz w deszczu/błocie są konieczne. Waga nie ma tak dużego znaczenia ponieważ ilość błota jaką możesz mieć na sobie i rowerze przewyższy ciężar błotników. Jazda kiedy jest zimno w mokrych i obłoconych ciuchach do przyjemności nie należy - lepiej się zabezpieczyć. Jestem użytkownikiem Simpla Hammer II i sprawdzaja się bardzo dobrze.
detonator Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Kiedyś sceptycznie podchodziłem do zagadnienia błotników. Nie dopuszczałem myśli, że można z gór wrócić czystym Teraz coś się zmienia i coraz częściej myśl, czy nie kupić jakiegoś fajnego na tył i zakładać go, właśnie na wypady w góry
Mod Team Odi Napisano 20 Lutego 2011 Mod Team Napisano 20 Lutego 2011 Zakładam na sezon jesienno - zimowy i zdejmuje na wiosnę. Używam zestawu Simpla Hammer Set 2.
corsarz Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Oprócz tego, że nie lubię jeździć mokry, to również nie lubie jak mi kamyczki obijają ramę. Jazda z błotnikami eliminuje te problemy, więc mam je na stałe przy rowerze
boskidym Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Ja zakładam tylko jak zanosi się na deszcz, ewentualnie jak ruszam po deszczu potaplać się w błocie. Jak jest w miare sucho to wolę jeździć bez, jakoś fajniej rowerek wygląda. Stosuje SKS dashboard. bardzo szybki montaż/demontaż
senjiro Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Stosuje SKS dashboard. bardzo szybki montaż/demontaż Ja mam Shockboarda, a na tył X-Tra-Dry. Rozpórki z amora nawet nie wykręcam, montaż samych błotników zajmuje maksymalnie 30sekund Wole poświęcić tyle czasu niż potem prać po jeździe wszystkie ciuchy i czyścić rowerem dużo dłużej.
Sonix Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Cały rok bez. Jeśli jest zła pogoda to zakładam spodnie i kurteczkę z gore a po przyjeździe wystarczy mi tylko wilgotna gąbka i po sprawie.
OKO Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Cały rok bez. Jeśli jest zła pogoda to zakładam spodnie i kurteczkę z gore a po przyjeździe wystarczy mi tylko wilgotna gąbka i po sprawie. Też jestem tego zdania - nie ma to jak się ubrudzić, cała frajda wrócić upapranym po całym dniu jeżdżenia po górach. A jak ktoś pisał wyżej o ochronie przed kamieniami - po co kupujesz rower górski, jak teraz boisz się kamieni?
Mod Team Franio Napisano 21 Lutego 2011 Mod Team Napisano 21 Lutego 2011 Również nie zakładam błotników. Nie zawsze wracam suchy i czysty do domu. Na twarzy i plecach mam błoto, ale takie są uroki mtb. Chociaż w tym roku może pomyślę o jeździe z błotnikami, ale to dopiero jesienią.
Deryl Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 I ja nie używam błotników. Żaden błotnik przy jeździe mtb nie uchroni przed błotem i wodą.
lipstein Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Ja również uważam, że założone błotniki nic nie dają. I tak jest się mokrym i brudnym jak się jeździ po błocie czy wodzie. Takie uroki MTB Poza tym nie potrafię patrzeć na rowery z błotnikami Odrzuca mnie ten widok, swojego roweru nie skrzywdziłbym błotnikami
Ada93m Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Ja osobiście toleruje błotniki tylko przy mojej "zimówce" ( tak naprawdę rower taty ) . Przy moim rowerze raczej bym nie strawił błotników a w lato raczej są ciepłe deszcze
Hanzo Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Ja również uważam, że założone błotniki nic nie dają. I tak jest się mokrym i brudnym jak się jeździ po błocie czy wodzie. Takie uroki MTB Poza tym nie potrafię patrzeć na rowery z błotnikami Odrzuca mnie ten widok, swojego roweru nie skrzywdziłbym błotnikami Zaraz, zaraz, o ile mnie pamięć nie myli do masz zamocowany błotnik do rury dolnej w swojej ramie. Sam zastanawiałem się czy nie sprawić sobie czegoś podobnego. Wygląda to niej więcej tak.
lipstein Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Zaraz, zaraz, o ile mnie pamięć nie myli do masz zamocowany błotnik do rury dolnej w swojej ramie. Sam zastanawiałem się czy nie sprawić sobie czegoś podobnego. No i mnie wydałeś Konrad (wiecznie czujny). Fakt, mam taki gadżet, ale pisząc o błotnikach miałem na myśli te tradycyjne, nad kołami P.S. Nie mogę doczekać się już wiosny i kolejnych wypraw do Kampinosu czy MPK
Dale Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Poza tym nie potrafię patrzeć na rowery z błotnikami Odrzuca mnie ten widok, swojego roweru nie skrzywdziłbym błotnikami Co do względów estetyki to muszę wtrącić, że mój uszosowiony góral z ciężką stalową czarną ramą i cienkimi oponami szosowymi 1.5" wygląda trochę dziwacznie, IMHO o wiele lepiej wygląda gdy założę błotniki, a dodatkowego uroku dodaje bagażnik z tyłu
Mod Team Lookas 46 Napisano 23 Lutego 2011 Mod Team Napisano 23 Lutego 2011 Nigdy nie zakładam - za ciężkie
slawex17 Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 zakładam tylko tylny, mokry tyłek = nieprzyjemna jazda. chory nie chcę być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.