mblazeji Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jako że jeszcze luty ,a spadły śniegi , co jest zwiastunem srogiej zimy , to będę musiał się nieźle na łopatować. Mam pytania: 1. Czy mięśnie używane przy odśnieżaniu używane są również podczas jazdy na rowerze? Jakie to mięśnie? 2. Czy odśnieżanie wzmacnia kości co jest korzystne przy kolarstwie? 3. Jakie partie mięśni pracują przy odśnieżaniu ,a jakie na rowerze? Pozdrawiam Błażej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 przygotuj biomechaniczny model twojej osoby podczas wykonywania tej czynnosci, oczywiscie w 3d i forumowicze postaraja sie pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jak byś odśnieżał 2 godzinny dziennie to myślę że w górach będziesz podjeżdżał szybciej od Contadora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Regularne odśnieżanie w zimie znacznie poprawia wydolność organizmu na górskich podjazdach. To fakt powszechnie znany... ... a przytaczam go w trosce o kończyny ludzi przechodzących obok Twojej posesji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Nie zapomnij policzyć pracy wykonanej nad tym układem śniegu i łopaty, oczywiście korzystając z Twierdzenia Adiisława: W=((x*F)/Vmax + T * s) * Ek W - praca x- kurs euro w kambodży F - ilość machnięć łopatą V max - prędkość maksymalna łopaty T - czas machania łopatką s - odległość, którą przebywa śnieg z antarktydy przez autralie do nas Ek - Energia kinetyczna, którą osiąga ten śnieg Wynik postawiamy do II Twierdzenia Adiisława: PMS = (W * IQ + H + k + Mr + F) * przyspieszenie ziemskie PSM - Przyrost masy mięśniowej W praca wykonana nad śniegiem IQ - iloraz inteligencji machacza H - wzrost machacza k - nie wiem, ale podstaw losowa z zakresu 1-50 Mr - masa roweru F - maksymalna predkosc na podjezdzie A reszte sam wywnioskuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 zamontuj sobie pług do roweru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaty Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Oczywiście, że odśnieżanie ma wpływ. Zimą najlepiej odśnieżaj z wysoką kadencją i nie wchodź w zbyt wysokie pulsy. Latem korzystaj z piasku w piaskownicy, tylko uważaj na psie kupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mblazeji Napisano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Też mi się zdawało że odśnieżanie jest przydatne. Zajmuje mi po 2 godziny dziennie. Odśnieżanie ćwiczy oraz wzmacniana: -Nogi - Trzeba mieć trochę siły żeby przepchać śnieg. -Ręce - Muszę usypywać śnieg na 1,5 metrowych górkach. -Kręgosłup - Musi utrzymać ciężar przekazywany od rąk. -Kości ręki - Muszą wytrzymać ciężar śniegu. -Kości nogi - Ciężar śniegu rozkładany na oby dwa odnóża , może wzmacniać ich kości. Kiedy jest ten mokry śnieg , ciężar śniegu jest większy ,a z tym ćwiczenia efektywniejsze. Co sądzicie o tym co napisałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Co sądzicie o tym co napisałem? Jesteś moim autorytetem w dziedzinie zimowych przygotowań do sezonu Ja nie wiem po co biegówki, trenażery, spinning, siłownia, jazda w zimie! Pier***e, idę odśnieżać. Edit: Zajmuje mi po 2 godziny dziennie. 14 godzin treningu tygodniowo? Nie przetrenuj się. Myślę, że powinieneś 1-2 dni w tygodniu odpuścić kolego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 19 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 A ja myślę, że wystarczy tej błazenady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.