Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne ]

aVee

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam rower Kross level a2 z hamulcem Tektro Auriga Comp 160mm . Od pewnego momentu podczas hamowania słychać niesamowity pisk (jest bardzo głośny ) i znacznie spadła siła hamowania .. Dodam że ,gdy na tarcze poleje zwykłą wodę pisk trochę znika a hamulce są jak brzytwa do momentu gdy woda z tarczy nie wyparuje.

po zabiegu z wodą wycierając tarcze za każdym razem jest brud , jakby klocki były zabrudzone smarem czy czymś

1. Klocki są zasyfione smarem lub olejem, klocki do wygrzania w piekarniku.

2. Tarcza do przeczyszczenia benzyną extrakcyjną.

3. Przyczyną pisków jest pewnie to, że klocki się zeszkliły.

1. Podpowie ktoś jak wypiec te klocki ? (może jest jakiś poradnik na forum .?? iso linki ) Kiedyś próbowałem czyścić klocki właśnie nitrem pisk ustawał ale do czasu a hamowanie spadało prawie do zera

2. tarcze mogę nitro przeczyścić ?

3. po wypieczeniu klocków i oczyszczeniu tarczy pisk ustanie?

To źle że czyściłem klocki nitrem?

Klocki wypiec w piekarniku w temperaturze 200' przez około 15 minut.

Tarczę wyczyścić najlepiej jakimś alkoholem, na pewno nie benzyną, ponieważ ma ona lekkie właściwości smarujące. Możesz tarcze wyczyścić np. spirytusem.

Trudno powiedzieć, czy po wyczyszczeniu ustanie :P Zrobisz i zobaczysz ...

Z tym wygrzaniem to też nie do końca jest dobry pomysł... Zależy to jakie masz klocki. Jak masz spieki to nie powinno się z nimi nic stać podczas wygrzewania, natomiast z organikami może być różnie, na pewno nie próbuj z nimi sposób na podpałkę, bo pójdą wtedy do śmieci.

Nic nie pisałem o wygrzewaniu tarczy. Chodziło mi o wygrzewanie klocków, a co do wygrzewania tarczy, to tylko napisałem, że po przeczyszczeniu tarczy i klocków solidnie zagrzewam hamulec w czasie jazdy.

aVee mam podobny problem ... mi klocki się zeszkliły żywiczne są bardzo słabe, na twoim miejscu bym się nie bawił w żadne wypiekanie tylko kupił nowe klocki :).

a pomoże ktoś z wyborem nowych klocków ?? jakieś linki?

• Mod Team

Ale nowe klocki tutaj dadzą tyle, że po założeniu zabrudzą się od tłustej tarczy :wallbash:

Ceny klocków hamulcowych są różne, możemy polecić Ci Kool-Stop'y, które będą stanowiły 1/3 wartości całego hamulca lub jakieś tańsze zamienniki. Czego oczekujesz lub ile masz pieniędzy do przeznaczenia na to. Pamiętaj, ze jeszcze musisz zrobić coś z zabrudzoną tarczą.

Ale nowe klocki tutaj dadzą tyle, że po założeniu zabrudzą się od tłustej tarczy :wallbash:

Ceny klocków hamulcowych są różne, możemy polecić Ci Kool-Stop'y, które będą stanowiły 1/3 wartości całego hamulca lub jakieś tańsze zamienniki. Czego oczekujesz lub ile masz pieniędzy do przeznaczenia na to. Pamiętaj, ze jeszcze musisz zrobić coś z zabrudzoną tarczą.

Dobra to parę pytań i zacznę się do czyszczenia starego sprzętu

1. Jakie klocki siedzą w moich hamulcach ? (tektro auriga comp ? )

organiczne czy półmetalowe ?

2. Jak wypalić organiczne klocki ? ile minut ? w jakiej temperaturze? (może ktoś opisze troszkę dokładniej jak się do tego zabrać )

3. Tarczę wystarczy przemyć płynem do mycia naczyń i spłukać ?

4. Jakieś inne zabiegi ?

5. Mam do dyspozycji Nitro może tym przemyć tarczę ?

btw : na nowe klocki mam 50 zł potrzebna mi para na przód bo z tylu nic złego się nie dzieje. Da radę za tą cenę coś wyskrobać ? podawajcie też coś ponad 50 zł to będę kombinował więcej kasy

rower mam od września ubiegłego roku , więc co ja nim pojeździłem 4 miesiące? klocki są jeszcze na pewno nie zużyte

żeby było wszystko jasne wyciągnąłem te klocki i oto zdjęcia (dodam że w środku hamulca trochę syfu było )

Klocek nr 1

Klocek nr 2

oba klocki

grubość klocka

zdjęcia mogą chyba dużo pomóc

Ad.1 Nie dam głowy ale chyba organiczne

Ad.2 Ja wypalałem normalnie około 20 min w tem. 200 stopni uprzednio je wymyłem w ciepłej wodzie i ludwiku

Ad.3 Ja tarcze odtłuszczam benzyną

Ad.4 Czasami delikatnie drobniutkim papierem ściernym traktuje klocki

Ad.5 Może to wydać się dziwne ale nitro jest mimo wszystko tłuste.

Jeśli chodzi o Twoje klocki to jest ich całkiem sporo więc pierw wykonaj zabiegi koszt minimalny.

• Mod Team

Klocki są rzeczywiście nie zużyte. Spróbuj je najpierw wygrzać w piekarniku jak już ktoś napisał wyżej. Podjedź gdzieś do warsztatu, może za symboliczną opłatą przetrą Ci tę tarczę płynem do odtłuszczania tarcz. Wtedy wszystko zmontuj i zobacz czy jest w dalszym ciągu pisk.

Odrazu widać, że fest były zalane. Ja odpaliłbym piekarnik, nagrzał do temperatury 200 stopni i wygrzewał przez 10-15 min. Możesz przeczyścić tarczę płynem do naczyń, i weź szczotkę może trochę oleju zawieruszyło się w otworkach. W twoich hamulcach pewnie są organiczne, Tektro w życiu nie dałoby półmetalicznych a tym bardziej metalicznych.

1. Jakie klocki siedzą w moich hamulcach ? (tektro auriga comp ? )

organiczne czy półmetalowe ?

Ograniczne

3. Tarczę wystarczy przemyć płynem do mycia naczyń i spłukać ?

Tak

na nowe klocki mam 50 zł potrzebna mi para na przód bo z tylu nic złego się nie dzieje

Kool-Stop'y albo Accenty spiekane. Ja używam tych drugich i polecam.

Co do twoich obecnych klocków to jeżeli mają już tendencję do szklenia się to żadne wypiekanie, traktowanie ich papierem ściernym nie pomoże :P

Ograniczne

Tak

Kool-Stop'y albo Accenty spiekane. Ja używam tych drugich i polecam.

Co do twoich obecnych klocków to jeżeli mają już tendencję do szklenia się to żadne wypiekanie, traktowanie ich papierem ściernym nie pomoże :P

Zrobiłem tak tarcze wymyłem porządnie płynem do mycia naczyń spłukałem wodą

klocki potraktowałem papierem sciernym az do jasnej warstwy . Złożyłem wszystko i od razu na długą prostą

1 hamowanie bez pisku siła hamowania słaba.(2 hamowanie i pisk się pojawił ) pojeździłem 5 min z tym piskiem i wpadłem na pomysł zwilżenia tarczy wziąłem garść śniegu i na tarcze rzuciłem ! Efekt? bez najmniejszego problemu rower staje na kole momentalnie wyrzuca przez kierownik , ale pisk nadal towarzyszył ! po skończonej jeździe na tarczy dużo brudu ciekłego razem z wodą

Jakieś pomysły dlaczego po,, operacji ze śniegiem" siła hamowania tak gigantycznie wzrosła ?

Nie wiem. Olej wsiąka w klocki organiczne, dlatego bez wygrzewania nadal słabo hamują. Poza tym, pewnie woda ze śniegu wypłukiwała oleju z zewnętrznej warstwy klocka oleju trochę i dlatego mocniej hamowało. Nie znam innego wytłumaczenia :rolleyes: .

Nie wiem. Olej wsiąka w klocki organiczne, dlatego bez wygrzewania nadal słabo hamują. Poza tym, pewnie woda ze śniegu wypłukiwała oleju z zewnętrznej warstwy klocka oleju trochę i dlatego mocniej hamowało. Nie znam innego wytłumaczenia :rolleyes: .

mocniej to mało powiedziane siła jest o niebo lepsza fakt faktem że że nie blokuje koła w 0.001 sek tylko go podnosi całego bardzo szybko, zresztą (przy mojej wadze koło 80 kg ) to i tak bardzo dobrze

http://allegro.podroze.onet.pl/kool-stop-okladziny-shimano-hydr-mech-ks-d620-i1422265959.html

Czy te klocki będą pasowały ?

To jakieś lepsze klocki czy typowe ze średniej półki (jak do tych hamulców)

Jakieś opinie na temat tych klocków ?

I jak wyczyścić tarcze żeby mieć pewność że gdy zamontuje nowe klocki nie spi** się po 1 jeździe przez brudną tarczę?

Ja wziąłbym tarczę, szczotkę i wodę z płynem do naczyń, przeczyścił solidnie i jeszcze później przetrzeć benzynką albo jw. alkoholem. Poza tym, co do klocków chyba będą pasować ale głowy nie dam, może zapytaj ich przez maila czy do Aurigi spasuje? Klocki weź inne, te są żywica, lepsze metaliki.

Ja wziąłbym tarczę, szczotkę i wodę z płynem do naczyń, przeczyścił solidnie i jeszcze później przetrzeć benzynką albo jw. alkoholem. Poza tym, co do klocków chyba będą pasować ale głowy nie dam, może zapytaj ich przez maila czy do Aurigi spasuje? Klocki weź inne, te są żywica, lepsze metaliki.

ludzie pomocy troszkę może mnie nakierujecie ? Jakieś linki podrzucicie do tych klocków? może jakieś nazwy ?

jeżeli żywiczne są gorsze i kosztują 55 zł to metaliki będą pewnie sporo droższe

Prosze o linki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...