Skocz do zawartości

[widelec] Reba czy Recon - jaki wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów!

Kontynuuję temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/82051-amortyzator-przod-rs-dart-3-dziwne-pekniecie/page__p__810830#entry810830

,ale postanowiłem zrobić go osobno.

Zacząłem jeździć ok 2lata temu, startuję w zawodach XC, częściej to maratony (szczególnie w tym sezonie planuję)

dużo po lesie, większe góry Beskidu Małego i Śląskiego (np. Magurka, Skrzyczne) a także sporo po drogach szutrowych i asfalcie,

zależy mi też częściowo na zbiciu masy, bo Dart 3 do lekkich nie należy.

(Jakby co to rama Kross lvl A6 disc 2009. h główki - ok 20.) :rolleyes:

mam 172cm, około ważę 53-55kg

Budżet max: 900-1000zł (do tych 1200 może się uda uzbierać)

Chodzi mi o wybór widelca. Mam do wyboru dwa modele RockShox'a:

-RS Reba Sl 2010 Pop Lock za 1167 zł + przesyłka: http://www.bike-arena.pl/index.php?p1018,rock-shox-reba-sl-2010-biala-pop-lock

-RS Recon 335 Solo Air OEM za 799 zł + przesyłka: http://www.twomark.pl/produkt/19575/amortyzator-rock-shox-recon-335-solo-air-oem

Proszę o szybką i fachową odpowiedź. :icon_lol:

Dzięki z góry.

pozdr.

Napisano

Ja niedawno kupiłem recona race solo air ściągniętego z nowego roweru za 720zł + przesyłka 30zł kurier ;) naprawdę nie ma śladów zużycia a chodzi jak miodzio :) Aha i to jest o wiele nowsza wersja, ta moja to chyba 2010r. Więc warto szukać na różnych aukcjach ;)

Pozdrawiam :)

Napisano

Stalem prawie rok temu przed podobna sytuacja. Ja wybralem jednak Recona. Po pierwsze tanszy byl od najtanszej Reby o prawie 400 zl.! Po drugie przekonali mnie, ze nie bede miec problemu z ustawieniem odrazu amortyzatora pod siebie. I w sumie... Nie zaluje. Kupilem amortyzator za 720~ zl. + dokupilem manetke na kierownice. Polecam :).

Napisano

ściągniętego z nowego roweru za 720zł + przesyłka 30zł kurier

A jak wygląda sprawa gwarancji na takie widelce? Taka sama jak dla wersji pudełkowych?

Napisano

Przede wszystkim, zwróć uwagę na to czy dostaniesz na nie gwarancję. I mam tutaj na myśli prawdziwą gwarancję a n ie gwarancję sprzedawcy ( tylko paragon ) Ewentualne naprawy to naprawde spore koszty.

Napisano
A jak wygląda sprawa gwarancji na takie widelce?

Gwarancja sprzedawcy albo ustawa o ochronie konsumentów.

I mam tutaj na myśli prawdziwą gwarancję a n ie gwarancję sprzedawcy ( tylko paragon )

A co to jest ta "prawdziwa gwarancja"? Jest w ogóle gwarancja, która jest nieprawdziwa? :blink:

Napisano

Chyba chodzi o taką która będzie uznawał też dystrybutor w razie czego. Bo jeśli amortyzator jest zdemontowany to raczej nie za bardzo. A jeśli sprzedadzą Ci go w sklepie, który ma podpisaną umowę z dystrybutorem to wtedy w razie draki, sprzedawca może go odesłać. Podobnie było chyba z Manitou, które sprzedawali w sklepach internetowych jako OEMy, Velo potem nie uznawało w nich gwarancji.

Napisano

Ja niedawno kupiłem recona race solo air ściągniętego z nowego roweru za 720zł + przesyłka 30zł kurier ;) naprawdę nie ma śladów zużycia a chodzi jak miodzio :) Aha i to jest o wiele nowsza wersja, ta moja to chyba 2010r. Więc warto szukać na różnych aukcjach ;)

Pozdrawiam :)

Właśnie też zakupiłem Recona Race z 2009 z MC i manetką.

Mam kolego do Ciebie pytanko, czy jak spuścisz całe powietrze w komorze, to przy ugięciu powiedzmy tak w 2/3 słychać taki przeskok (jakby coś przeskakiwało w środku).

Po napompowaniu dajmy nato od 30 PSI już tego nie ma i amor na całej długości chodzi beż żadnych problemów.

Miałem doczynieni z takim samym Reconem ale bez MC, tylko z blokadą na koronie i tam tego nie było, nie wiem czy to jakaś wada tego nowego czy co ?

Napisano

Ja jako użytkownik REBY powiem : WARTO DOPŁACAĆ DO NIEJ !!! Amor ładnie pracuje, jest sztywny i dodatkowo można go ustawić pod siebie bez najmniejszego problemu. Dzięki 2 komorom można bawić się czułością .

Napisano

Nie lubię się powtarzać, ale żeby zniwelować Twój wybór powiem tak jak kilka kolegów REBA. Argumentów jest dużo na korzyść tego amorka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...