Skocz do zawartości

[opona] jaka najszersza do szosy

senjiro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam rower miejsko-zimowy na aluminiowej szosowej ramie z główką steru na jeden cal i zastanawiam się jaką oponę byłbym tam w stanie upchać. Najbardziej optymalna byłby crossowa, pytanie czy się zmieści? Ma ktoś jakieś informacje lub doświadczenie w tej materii?

Napisano

W starszych ramach odległości między rurkami trójkąta tylnego i oponą są przeważnie dość spore więc opona do przełaju powinna wejść. W nowoczesnych ramach szczególnie karbonowych ciężko tam nawet palec zmieścić.

700x28c a moze i nawet 35 powinny się zmieścić.

Napisano

Może być jeszcze problem z hamulcem przy 700x35c. Dobrą opcją na bloto i zimę byłyby hample typu canti ale w szosie to niemożliwe jak wiadomo.

Napisano

Za 100 zł to można nawet fajna starą rame z pivotami wyszukać . Ale skoro składasz bardziej mieszczucha to normalne hample szosowe beda dobre.

Napisano

Hample już właśnie kupiłem, ale takie bardziej starego typu żeby wlazła szersza opona, myślę że w połączeniu z klamkami pod Vki spiszą się odpowiednio:) Co do opony to chciałbym upchać coś takiego.

Napisano

Mam stalową ramę z szosówki, na razie jest goła. Przymierzałem koła z mojego mieszczucha, felga trekingowa 28 cali i opona 32, nie wchodzi z tyłu pod poprzeczkę od hamulca, musiałem powietrze spuścić. Pewnie 28 wejdzie z małym luzem. Także przymierzaj bo szosowe ramy bywają ciasne.

Napisano

Zobaczymy, przedni widelec mam z MTB, więc na pewno wejdzie. Gorzej trochę z tyłem, ale zawsze można pomyśleć o jakiejś innej oponce. Zobaczymy :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...