senjiro Napisano 17 Lutego 2011 Napisano 17 Lutego 2011 Składam rower miejsko-zimowy na aluminiowej szosowej ramie z główką steru na jeden cal i zastanawiam się jaką oponę byłbym tam w stanie upchać. Najbardziej optymalna byłby crossowa, pytanie czy się zmieści? Ma ktoś jakieś informacje lub doświadczenie w tej materii?
TomekW Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 W starszych ramach odległości między rurkami trójkąta tylnego i oponą są przeważnie dość spore więc opona do przełaju powinna wejść. W nowoczesnych ramach szczególnie karbonowych ciężko tam nawet palec zmieścić. 700x28c a moze i nawet 35 powinny się zmieścić.
senjiro Napisano 19 Lutego 2011 Autor Napisano 19 Lutego 2011 Luzu jeszcze trochę jest wiem mam nadzieje ze uda mi się tam coś upchać
TomekW Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Może być jeszcze problem z hamulcem przy 700x35c. Dobrą opcją na bloto i zimę byłyby hample typu canti ale w szosie to niemożliwe jak wiadomo.
senjiro Napisano 20 Lutego 2011 Autor Napisano 20 Lutego 2011 Nie ma rzeczy niemożliwych, wystarczy poszukać gdzieś domontowywanych do ramy piwotów. Na pewno jest coś takiego w takim stylu jak to.
TomekW Napisano 20 Lutego 2011 Napisano 20 Lutego 2011 Za 100 zł to można nawet fajna starą rame z pivotami wyszukać . Ale skoro składasz bardziej mieszczucha to normalne hample szosowe beda dobre.
senjiro Napisano 20 Lutego 2011 Autor Napisano 20 Lutego 2011 Hample już właśnie kupiłem, ale takie bardziej starego typu żeby wlazła szersza opona, myślę że w połączeniu z klamkami pod Vki spiszą się odpowiednio:) Co do opony to chciałbym upchać coś takiego.
Walter Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 Mam stalową ramę z szosówki, na razie jest goła. Przymierzałem koła z mojego mieszczucha, felga trekingowa 28 cali i opona 32, nie wchodzi z tyłu pod poprzeczkę od hamulca, musiałem powietrze spuścić. Pewnie 28 wejdzie z małym luzem. Także przymierzaj bo szosowe ramy bywają ciasne.
senjiro Napisano 21 Lutego 2011 Autor Napisano 21 Lutego 2011 Zobaczymy, przedni widelec mam z MTB, więc na pewno wejdzie. Gorzej trochę z tyłem, ale zawsze można pomyśleć o jakiejś innej oponce. Zobaczymy
elberet Napisano 21 Lutego 2011 Napisano 21 Lutego 2011 zależy też od szerokości obręczy. szersza obręcz daniższy profil opony. szeroka opona z przodu - bardziej komfortowo dla rąk
senjiro Napisano 21 Lutego 2011 Autor Napisano 21 Lutego 2011 To mnie akurat pocieszyłeś bo mam trekingowe obręcze o szerokości 24mm;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.