Jogurcik Napisano 17 Lutego 2011 Napisano 17 Lutego 2011 Witam wszystkich. Posiadam w tej chwili napęd 8-speed Shimano. Jak na razie jeździ się dobrze, ale w przyszłym roku planowałem wymianę na Dyna-Sys'a. Niestety, w tym tygodniu dość poważnie uszkodziłem przerzutkę przednią, nie da rady jej naprawić, więc pomyślałem, że może dałoby radę przejeździć ten jeden sezon na przerzutce pod Dyna-Sys'a, konkretnie chodzi mi o model Shimano XT. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi ,,mix-ami'' ? Da radę na tym pojeździć? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Earl Napisano 17 Lutego 2011 Napisano 17 Lutego 2011 Chciałbym się podpiąć pod pytanie, ale chodzi mi o głównie tylną przerzutkę. Czy Dyna-Sys inaczej działa w stosunku do starego indeksowania? Chyba przerzutki z Dyna-Sys nie działają z tymi co miały inne indexowanie.
Jogurcik Napisano 17 Lutego 2011 Autor Napisano 17 Lutego 2011 Jeśli chodzi o tylną, to na pewno nie da rady, bo jest inny skok linki na manetce.
Mod Team bogus Napisano 17 Lutego 2011 Mod Team Napisano 17 Lutego 2011 Było to już kilka razy wałkowane na forum. Z obecnej wiedzy teoretycznej zestawianie manetek nie-DS z przerzutką tylną DS nie będzie działało, podobnie jak manetki DS z przerzutką tylną nie-DS. Co do przedniej przerzutki to może być inaczej, gdyż ciąg manetki nie został zmieniony, przynajmniej o tym nigdzie nie napisano, natomiast możliwe, że przerzutka nie obsłuży blatu 44T, bo jak wiadomo teraz w grupach 10 speed największa koronka w Shimano to 42T.
rastatajm Napisano 17 Lutego 2011 Napisano 17 Lutego 2011 Dyna sys jest kompatybilny tylko sam ze sobą...
Gość Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 Tylna dynasys tylko z manetkami dynasys. A do tego musisz miec kasete 10 i lancuch. Aby to natomiast dzialalo dobrze musisz dokupić korbe i przednia przerzutke:). Teraz ciesz się tylna przerzutka dynasys. sent from my android using Tapatalk
Jogurcik Napisano 18 Lutego 2011 Autor Napisano 18 Lutego 2011 To, że tylna nie będzie współpracować wiem, ale od samego początku chodzi mi o przednią...
Gość Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 Zaloz i sprawdz. 5 minut roboty. Co chcesz tymczasem osiągnąć? sent from my android using Tapatalk
Jogurcik Napisano 18 Lutego 2011 Autor Napisano 18 Lutego 2011 Tylko jaki sens kupna, jeśli potez będzie leżeć rok nieużywana? Chcę przejeździć jeden sezon na przerzutce przedniej Dyna-Sys, zostawiając stary napęd ( 8-speed )
Gość Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Mozesz mieć problem z szerokoscia lancucha przy regulacji. Pamietaj też że przerzutka przednia optymalizowana jest do odleglosci blatow w dynasys, ktore to są ulozone bliżej siebie niż w 8 czy 9 s. Rozmiar 42 nie jest problemem. Dlaczego chcesz tak zrobić? Co chcesz osiągnąć? Chodzi o wyglad? Dzialanie? Zaloz przerzutke od 9s. Będzie dzialac w tym wypadku lepiej. sent from my android using Tapatalk
kubek20 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Na ten rok kup Altusa Down Swing. Jest tani, działa bardzo dobrze jak za taką cenę.
Fludi Napisano 24 Lutego 2011 Napisano 24 Lutego 2011 Albo kompletuj powoli cały napęd 10rzędowy, jak będziesz mieć wszystkie komponenty to go zakładasz w całości
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.